Reklama

Reklama

Putování s pravěkými monstry

(seriál)
  • Velká Británie Walking with Monsters (více)
Velká Británie, 2005, 1 h 27 min (Minutáž: 29 min)

Hudba:

Ben Bartlett

Hrají:

Kenneth Branagh (vypravěč)
(další profese)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Toto je naše Země před 4 miliardami 400 miliony let. Je to planeta plná toxických látek, na které život nemá nejmenší šanci. Potom se ale náhle všechno změnilo. Do Země narazila další planeta... Thea. Materiál obou se po nárazu spojil a dal vzniknout novému kosmickému tělesu - Zemi, jakou ji známe dnes. Theu máme dodnes pod našima nohama... a její menší část nám pluje nad hlavou. Ano, je to náš Měsíc. Z kosmického hlediska brzy poté se zformovaly na Zemi oceány a vytvořily se tak podmínky pro vznik života. Začínalo se rozhodovat o tom, kdo bude jednou na Modré planetě vládnout.

Trojdielny dokumentárny seriál nás zavedie do doby vzniku našej planéty. Priblíži nám vznik a vývoj života na Zemi, jej prvých obyvateľov, ktorí svojím príšerným vzhľadom vzbudzujú strach a hrôzu. Postupný vývoj týchto bizarných tvorov vytvoril základný plán nielen pre naše telo, ale i pre všetko živé v súčasnosti.
1. časť  Pred 530 miliónmi rokov na súši našej planéty nič nežilo, no v oceánoch bola situácia celkom iná. Život sa tu pomalým a rovnomerným tempom vyvíjal už milióny rokov. Moria sa hmýrili jednoduchými tvormi s mäkkým telom a naslepo sa nechávali unášať prúdmi. V pobrežných plytčinách sa evolúcia začala v tých časoch zrýchlovať. Dravce sa po prvý raz zahrýzajú do svojej koristi. Jedným z prvých superpredátoro na zemi bol Anomalocaris. Táto obluda vďačila za svoj úspech úžasnému evolučnému míľniku - očiam. Na prvý pohľad vyzerali zvláštne, ale neboli ničím výnimočné. Oči sa vyvinuli aj mnohým iným morským predátorom. A takisto ich koristiam. Dôsledky boli ďalekosiahle. Schopnosť v idieť a reagovať na nepriateteľa odštartovali "preteky v zbrojení" medzi lovcami a lovenými. Tento zápas pokračuje dodnes a je najdôležitejšou silou, ktorá ovpyvňuje rozmanitosť života.
2. časť  Praryby, naši najstarší predkovia, postupne unikli svojim opancierovaným nepriateľom, článkonožcom. Vyvinuli sa u nich končatiny a pľúca a prvý raz vystúpili na suchú zem. Nevzďalovali sa však príliš ďaleko od zradných vôd. Naši obojživelní predkovia spravili ďalší obrovský pokrok. Vyvinuli sa z nich prvé plazy. Museli sa však postaviť iným obrom - obludám, ktoré miesta okolo vodných plôch považovali za svoje územie. Ich zrod umožnili rozsiahle močiarne lesy, ktoré pred 300 miliónmi rokov pokrývali väčšiu časť Zeme. Viac ako jeho tretinu vzduchu tvoril v týchto častiach sveta kyslík. Bolo ho oveľa viac než kedykoľvek v histórii Zeme. Na kyslík bohatá atmosféra tak umožnila evolúciu nových, ozrutných dravcov. Článkonožce sa vrátili. Boj o nové územia na Zemi ďalej pokračoval na súši.
3. časť  Po miliónoch rokoch evolúcia naši vzdialení predkovia zaplnili oceány, aby neskôr vyliezli na suchú zem. V močiaroch vzdorovali obrovskému hmyzu, až sa vyvinuli do obrovských, po zuby ozbrojených foriem plazov. V určitom období vývoja sa všetky kontinenty na Zemi spojili do jedného cesku a vytvorili gigantickú pevninu zvanú Pangea. Boj, ktorý živočíchy tak dlho zvádzali, začal byť viac než len zápasom medzi predátorom a korisťou. Celá planéta totiž vstúpila do krízy - masívny nárast vulkanickej aktivity začína prehrievať atmosféru. S takými vysokými teplotami sa ešte život na Zemi nestretol. Púšte sa každým roko stále viac rozširovali. Globálne sucho začalo vymázavať milióny roky evolúcie. Postupne spôsobí vyhladenie 90 % života na Zemi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Něco tomu chybí. Minimálně podobně hutná tečka, vyvrcholení, jakým byl asteroid v Dinosaurech nebo příchod člověka v Pravěkých zvířatech. Tady je tečkou příchod dinosaurů, kde snad použili původní záběry z prvního Putování, a to nějak není ono. Možná mohla být větší akcentace permského vymírání. Zdá se mi, že potenciál prvohovor nebyl vůbec využit a bylo to vzaté ještě z většího rychlíku, než předchozí série. Tato minisérie se soustředí na živočichy a rostliny, což je zřejmé, ale přesto mi přijde jako škoda, že nedostávají větší prostor klimatické změny a geologie, které s vývojem organismů úzce souvisí a v prvohorách jsou neskutečně zajímavé. V této sérii mi také připadalo nejvíc na mysl, jak je to všechno vycucané z prstu a jak je všechno sebevědomě prohlašováno bez sebemenšího zaváhání. Už jen ten začátek s Theou. Myslím, že se tomuhle dokumentu budou za padesát let hodně smát, podobně jako se smějeme ztvárnění dinosaurů v těch nejstarších filmech. Navíc se scénáristé ani moc nepředvedli ve vymýšlení jednotlivých minipříběhů, je to víceméně to samé. Já vím, že se příroda opakuje, ale takové emoce jako v případě Ornitocheira z Putování s dinosaury, nebo dokonce Big Ala, tu zkrátka nejsou. Taky tu jsou použity stejné fóry, že dravec se žene za svou obětí, jenže v tom dravce sežere ještě něco většího atd. Slabinou oproti předchozím sériím je i hudba. U Dinosaurů a Zvířat mě u ní skoro mrazilo, tady vůbec. Efekty také nezazářily v porovnání s tím, jaká to byla v roce 1999 bomba, jsou efekty Monster úplně stejně kvalitní jako Dinosaurů, akorát tvůrci mnohem méně sahali po reálných modelech, takže výsledek působí více digitálně a uměle. Nicméně je to i přesto zajímavý, až moc populárně vědecký, dokument, který je nejcennější ve zvoleném tématu, protože dokumentů zabývajících se tímto obdobím je žalostně málo. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Později natočený, ale přesto chronologický první film řady BBC Putovaní. Kenneth Branagh opět nesmí chybět. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý dokument, mám moc rád dokumenty tohohle typu.(i když Putování s pravěkými lidmy byla šílená nuda). Tak tady jsem se zatraceně bavil, naprosto dokonalý triky a hudba. A jako vždy skvělý komentář Čecha. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já mám tyhle podobně laděné dokumenty docela rád. Čas od času je to příjemné zpestření k relaxaci, takže se nebráním přitom strávit svůj volný čas. Je sice pravda, že tvůrci spíše nabídnou množství konspiračních teorií – viz samotný začátek a diváka místy zamrzí jistá ořezanost jednotlivých období, ale chápu, že všechno se tu prostě vlézt nemohlo. Doprovodný hlas Vladimíra Čecha byl slušným průvodcem na této cestě do počátků života na planetě Zemi a divák se při sledování dokumentu nenudí. Nebo já tedy určitě ne. 70% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Ďaľší z rady dokumentárnych seriálov BBC, ktorý nadväzoval na úspech Putovania z dinosaurami (spracoval rovnaký režisér). Triky sú značne okaté (nominácia na cenu BAFTA) a človeku sa tiež až nechce veriť koľko všemožných druhov živočíchov žilo v praveku, hudobné spracovanie je dobré, len škoda, že vznikli iba tri diely. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Budu se opakovat, ale mám rád dinosaury (né paeolontolog nebudu) a tak mi BBC udělalo dětskou radost. Uchvatné! ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Prozatím závěrečná série řady Putování s ... Chronologicky se vracíme před putování s dinosaury. Rozdíl 6-ti let mezi řadami je na technické stránce lehce znát. Český hlas Vladimíra Čecha není nejhorší. Litovat lze snad přílišné stručnosti a krátkosti, na to, jakou historicky dlouhou dobou, se série zabývá. A také nezbývá než dodat, že (jak tu už mnozí uvadí) tomu prostě něco chybí... ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Opět skvěle zpracovaný zábavně-naučný dokument BBC ze série "Putování s .." Tentokrát nás zavede do období od samotného počátku života na Zemi až po příchod dinosaurů. Po "Putování s dinosaury" a "Putování s pravěkými zvířaty" tak uzavírá sérii dokumentů o životě na naší planetě před příchodem člověka a současných živočichů. Člověka občas až zaráží představa že takový potvory kdysi dávno chodili po stejné zemi jako dnes my. Bohužel je tato část asi nejméně známá z celé značně rozvětvené série "Walking with..." z dílny BBC ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se dnes díky ZOOMce na tento "dokument" podíval po letech znovu a musím si přiznat, že můj vkus se změnil docela dost rapidně. Nejen že příbehy jsou dost přitažené za vlasy a jsou zde totálně zbytečné, ale hlavně kazí celkový dojem a důvěryhodnost dat. Celkově vzato musím říct, že tomuto seriálu by měla být odebrána cedulka "dokumentární", protože si to opravdu nezaslouží. Totálně nadhodnocený cyklus a vím tady o několika, které by si tohle to zdejší hodnocení zasloužilo mnohem více než tohle. Pokud se na to někdo chce opravdu podívat, tak doporučuju první díl, který je z těch tří nejzajímavější (v tomto případě jen trochu zajímavý). PS: Celou dobu co jsem u toho seděl, mi vrtalo hlavou kde chodí na takové capiny, jako např.: ještěr, který žil zhruba před 300 mil. lety vytřepával ze střev své kořisti zbytky trusu, které údajně nemohl strávit. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Seriál z roku 2005 a lépe provedený než některé z nynější doby. Úžasné efekty, vyprávění a doprovázená hudba. 4* slabší, ale pěkný pořad. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Dobrý a náučný dokument o jednej z mojich naj tém. Komentár je klasicky suchý a náučný, grafika je raz fajn a potom zase otras, ale v podstate je to slušná podívaná, v ktorej sem tam nejaká ta scéna začne časom nudiť (mňa napr. pod vodou). Každopádne ak niekoho zaujíma prehistória, jednoznačne odporúčam. 75% ()

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

I bible obsahuje vic "faktu" nez tento "dokument".Posudte sami ______ UVOD ______ Pokud je cilem dokumentu poucit, pak tohle neni zadny dokument. ______ ZAPLETKA ______ 1) Nevidim duvod pouzivani latinskych jmen zvirat, jen matou divaka. Kdyby radsi pouzili "lidska" jmena, jako treba "jester" ______ 2) Chybi tu jakekoli vysvetleni ci dokazani toho, jak na ruzna "fakta" prisli. ______ 3) Dokument "fakta" neopakuje, proto prilis neznaly divak ztrati nit a zapomene. ______ 4) Citove zabarvena slova strkaji divaka nekam kde "pravda" byt nemusi. ______ ZAVER ______ Pokud kreslite pokemony tak tady nacerpate napady! ______ DOPORUCENA CETBA ______ Jinak doporucuji knihy ______1) Jaroslava Marese (Zahada Dinosauru) k porovnani, tedy pokud ozelite animaci a zvuk. ______2) Frantiska Koukolika o manipulaci (usmernovani; protlacovani) a propagande (protlacovani) http://bit.ly/BEgbR (ukazkove kapitoly z jeho knihy ) ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další vynikající dokumentární série, která tentokrát končí přesně tam, kde začínají dinosauři. Po animační stránce je to už na první pohled mnohem lepší, než starší kolegové, což samozřejmě není na škodu, ale po "příběhové" stránce je to o něco málo slabší. Všechny epizody byly sice výborné a zajímavé (stejně jako všechna monstra, doporučuji hlavně druhý díl), ale horší hodnocení si to rozhodně nezaslouží, protože je to pořád výborná podívaná. Bez průvodce. Se skvělou hudbou. A krásně se na to kouká. 90%. Nechápu, proč jsem to tady neměl ohodnocené už dávno. ()

Reklama

Reklama