Reklama

Reklama

Speer a Hitler

(TV film)
  • Německo Speer und er: Nachspiel - Die Täuschung (více)

Obsahy(1)

Albert Speer, Hitlerův osobní architekt a později říšský ministr zbrojní výroby, se léta pohyboval v nejtěsnější blízkosti Vůdce. Hitler, který věřil ve svoje umělecké sklony, nalezl zalíbení v mladém cílevědomém muži. Sám totiž toužil být jako on. Toužil být tím velkým architektem, tím velkým talentem ve službách velké ideologie. Říkával: "Ach Speere, my dva jsme jiná rasa než ti maršálové a gauleitři, jsme oba umělci." Nad stránkami Speerových pamětí, v rozhovorech s ním i s dalšími pamětníky, se autoři dokumentárního filmu pokusili objasnit motivy, které dokáží svést nadaného mladíka na cestu, kde přestává vnímat morální důsledky svých činů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dokument Speer a Hitler je takou nadstavbou alebo voľnejším pokračovaním 3-dielneho seriálu Speer a Hitler. Nesie sa v tom istom duchu, robil ho rovnaký režisér a rovnako ako aj v seriály tu vystupujú Speerove deti, dnes už dôchodcovia. Venujeme sa hlavne obdobiu, keď Speer opustil brány väznice a vracia sa domov. Niektoré dialógy alebo kratšie scény sa opakujú, pretože už boli použité v spomínanom seriály s rovnakým názvom. To však vedia iba tí, ktorí ho videli. Dokument mapuje isté obdobie Speerovho života, ale občas sa vrátime do minulosti, bez ktorej by Speer nebol Speerom. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Plnohodnotný a téměř vyčerpávající dokument, plný jak osvědčeně známých výpovědí a odpovědí tak i těch málo známých či dokonce úplně nových, ve výpovědích tuším že čtyř Speerových ještě žijících synů, a jeho nejvěrnějších. I když je škoda že některé otázky, patrně už navždy budou zahaleny tajemstvím. Ve filmu zavzpomínala i známá režisérka Leni Riefenstahlová viz.Triumf vůle. Co víc si tedy přát...Dokument nejen o jeho navržených a posléze postavených pompézních stavbách (největších svého druhu nejen v třetí říšši), zde se zhlédl společně s Hitlerem na inspekční cestě po "Antických koutech naší země" zejména v architektuře Říma a Řecka, ale o jiných nadějných architektonických pokusech a také o jeho životě a nakonec i o jeho odsouzení Norimberským procesem. Byl to člověk bez jakýchkoliv morálních a profesních zábran, avšak velice vzdělaný a ambiciózní. Za 4*. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Od dob zpracování norimberského procesu zase jeden poučný hraný dokument plný informací, z kterých se určitě člověk poučí...Hlavně mě překvapila role Tobiase Morettiho (Komisař Rex) coby Adolfa Hitlera. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy a informacne vycerpavajuci dokument o cloveku, ktory svojou mladostou a priebojnostou ohuril vodcu Tretej rise. ()

vla_kor 

všechny recenze uživatele

"Speer a Hitler: Dohra - klam" tak zní v překladu originální název tohoto dokumentu, který byl natočen společně s třídílným televizním doku-dramatem. Zatímco předchozí tři díly byly natočeny především na základě Speerových autobiografických knih (hlavně podle jeho Špandavského deníku) a jen naznačovaly v rozhovorech s jeho dětmi, že leccos co tvrdil nebyla pravda, tak tento dokument řadu Speerových tvrzení přímo vyvrací. Historici v něm dokládají, že Speer se účastnil aktivně na vystěhovávání židů z Berlína. A naznačují, že mohl o koncentračních táborech vědět mnohem víc než připouštěl. Film vyvrací Speerovu pověst "dobrého nacisty" a pouhého schopného manažera a technokrata. Na tento dokument ještě volně navazuje dokument z natáčení, který si všímá především některých detailů ze vztahu Speer - Hitler. ()

fandorin 

všechny recenze uživatele

Super nakombinovaný hraný film s dokumentem a dobovými ukázkami. Výborné herecké výkony a dobře vybraní herci! Film, u kterého se člověk rozhodně nenudí. ()

Reklama

Reklama