Reklama

Reklama

Napříč vesmírem

  • Česko Across the Universe (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Rozverný, bizarní a velice teatrální, takový je převratný muzikál společnosti Revolution Studios Across the Universe, který se zrodil v hlavách známé režisérky a scénáristky Julie Taymor (Frida, Titus, broadwayský muzikálový hit Lví král, inscenace Mozartovy Kouzelné flétny pro Metropolitní operu v New Yorku) a scénáristů Dicka Clementa a Iana La Frenaise, ve kterém se pojí originální příběh s 33 revolučními skladbami - mezi něž patří „Hey Jude“, „I Am the Walrus“ a „All You Need Is Love“ - které utvářely celou generaci. „Chtěli jsme vytvořit původní muzikál pouze za použití skladeb skupiny Beatles.“

Milostný příběh, zasazený do divokých šedesátých let plných protiválečných demonstrací, meditací a rock'n'rollu, se odehrává v Greenwich Village, bouřlivých ulicích Detroitu i na vietnamských bojištích. Milenci Jude a Lucy, jejichž láska je od začátku odsouzena k neúspěchu, jsou spolu s malou skupinkou přátel a hudebníků vtaženi do víru počínajícího protiválečného a protikulturního hnutí. Průvodci jim jsou „Dr. Robert“ a „Mr. Kite“. Síly, které se vymykají jejich kontrole, nakonec oba milence rozdělí, čímž je donutí, aby se navzdory všem překážkám pokusili znovu najít jeden k druhému cestu. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (19)

  • Sám představitel hlavní role Judea Jim Sturgess označil za svoji oblíbenou scénu tu, ve které zazněla píseň „Strawberry fields forever“. (.baris.)
  • Když měl film na kontrolní projekci vidět i sir Paul McCartney, byla údajně režisérka velmi nervózní. Do poslední chvíle totiž nevěděla, zda bude promítnuta její nebo sestříhaná, producentská verze. Nakonec se promítala ta její. Za nejsilnější zážitek Taymor považuje, když si McCartney sedící vedle ní začal s filmem potichu své písně broukat. Na konci se vyjádřil velmi spokojeně, ale pak dodal: ,,Mimochodem, kolik písní je tam mých a kolik Johnových?" (Zdroj: z besedy s Julii Taymor na LFŠ 2016). (Cimr)
  • Režisérka Julie Taymor musela svádět boj s producenty. Tlačili na ni, aby z něj vyhodila všechny kontroverzní pasáže (např. černošské postavy, lesbické motivy, scény války, LSD tripy) a zachovala pouze neškodný příběh lásky mezi Judem (Jim Sturgess) a Lucy (Evan Rachel Wood). Navrhovali také změnu názvu na All You Need Is Love. Taymor si ale stála za svým a všechny změny odmítla s tím, že pokud k nim dojde, nechá odstranit své jméno z titulků. (Cimr)
  • Jednou z mnoha narážek na písně Beatles je i Judeova (Jim Sturgess) odpověď na otázku: ,,Jak se Prudence dostala dovnitř?"  Odpoví: ,,She came in through the bathroom window." Stejnojmenná píseň se dá najít na albu "Abbey Road". (Cimr)
  • Stařík v přístavu vypraví Judeovi při vydávání výplaty o tom, jak snil, že až mu bude 64, tak bude daleko od Liverpoolu. Jde o narážku na název písničky "When I'm Sixty-Four" z alba "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". (zigot7)
  • Sadie se svými ohnivě zrzavými vlasy a vášnivou povahou je odkazem na Janis Joplin. Dokonce vidíme, jak Sadie v době své upadající kariéry pije přímo z láhve Jack Daniels, což Janis dělala pravidelně. Dokonce Sadie ve filmu používá chraplavý hlas jako Janis. (don corleone)
  • Postava JoJo je jasným odkazem na Jimiho Hendrixe. Jimi se přestěhoval do New Yorku a tam začala jeho opravdová kariéra. Také styl JoJova hraní na kytaru je úplně stejný jako Hendrixův. Navíc ho Sadie obléká do fialové košile a šátku – což byl jeden z nejznámějších kostýmů Jimiho. (don corleone)
  • Uprostřed písně "With A Little Help from My Friends" se hudba změní na cover verzi písně, kterou dělal Joe Cocker, který se také nakrátko ve filmu objeví. Tato verze byla také použita jako ústřední píseň pro televizní show "Báječná léta" (The Wonder Years, 1988). (don corleone)
  • Koncert na střeše ke konci filmu je také odkazem na koncert, který měli Beatles na střeše místa, kde sídlila společnost Apple Records, což bylo jejich poslední veřejné vystoupení. (don corleone)
  • Apple Records, studio, které vlastnili Beatles až do rozpadu skupiny je také zmíněno, když se Jude pokouší nakreslit zelené jablko, potom ho rozkrojí napůl a zkouší ho opět nakreslit, a tak vytváří loga skupiny. (don corleone)
  • Oblast jeskyní, kde Sadie a její skupina hraje je odkazem na Cavern Club, místo, kde Beatles hráli poprvé. (don corleone)
  • Salma Hayek výslovně požádala o to, aby se ve filmu objevila. Když režisérka Julie Taymor zmínila roli v Bang Bang Shoot Shoot Nurse, Hayeková odpověděla: "Jen JEDNU ze sester, Julie?" (don corleone)
  • 90% písní se nahrávalo přímo "naživo" a nebylo dabováno studiovými nahrávkami. Verze písně "If I Fell" v podání herečky Evan Rachel Wood je naprosto "naživo" a byla úspěšně natočena hned na první pokus. (don corleone)
  • Většina postav ve filmu Across the Universe byla pojmenována po různých písních skupiny Beatles (Jude, Mr. Kite, Dr. Robert, Lucy) spolu s názvem filmu. (don corleone)
  • Při venkovních scénách na střední škole jsou všichni oblečeni v bundách, kabátech, kloboucích a tak podobně, ve skutečnosti bylo při filmování téměř 80 stupňů Fahrenheita. Když se dotočila klapka, museli se účinkující před sluncem schovat do stínu pod deštníky. (don corleone)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama