Reklama

Reklama

Velitel

(seriál)
Československo, 1981, 7 h 30 min (Minutáž: 71–81 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Antonín Procházka, Jaromír Štemberg, Jozef Holec, Václav Neužil st., Rudolf Jelínek, Josef Vinklář, Antonie Hegerlíková, Marta Hrachovinová, Ota Sklenčka, Boris Rösner, Dušan Jamrich, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Začátek školního roku je stejný i pro studenty vojenské vysoké školy. Do posledního ročníku nastupují dva kamarádi - Petr Lípa a Zdeněk Horák. Oba jsou navíc členy lehkoatletického družstva, které vede přísný, nesmlouvavý a trochu podivínský kapitán Marek. Po závěrečných zkouškách oba vstupují do strany a pracují v armádě, kde plní důležité a náročné úkoly. Jejich soukromé životy se odvíjejí od jejich práce. Manželství se rozpadávají, lásky chladnou, pracovní morálka klesá a přicházejí problémy. (TV JOJ)

(více)

Recenze (44)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Komunistická ideologie přebíjí 80% věcí, seriál, dělaný na zakázku, má nulovou uměleckou i filmařskou hodnotu. Řeší se klasické vztahové peripetie, které jsou v každém druhém seriálu a návdavkem k tomu nuda k posrání, proložená říznou vojenskou hudbou, která se k tomu zbytku naprosto nehodí. Přepálená stopáž jako poslední hřebíček do rakve. Vůbec jsem netušil, že Antonín Procházka měl jako mladý tak velikou roli, bohužel ale ve věci, která právem skončila v zapomnění. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ladislav Langpaul. Seriál o životě příslušníků naší armády a současně připomíná, jak náročné a odpovědné je povolání důstojníka, velitele v dnešní mírové době. U nás odvysíláno snad jen jednou, od té doby tento seriál úplně zapadl, a dnes si na něj už nikdo krom nějakého pamětníka nevzpomene, viděl jsem jeden necelý díl z nějakého archivního pořadu, a musím říct že to byla z "dnešního" pohledu strašná pitomina. Co ale nebylo, a co bysme také chtěli že? Samozřejmě z důsledku pomálu objektivních a informačních informací nehodnoceno. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tu čtu a to celkem fascinovaně všechny komentáře a kroutím hlavou. Snad kromě jednoho komentujícího to vlastně nikdo neviděl, nebo to viděl (možná) na vojně, ale není si jist jestli si to neplete s Vinetůem... Já mám po dnešku viděný první díl a svoji porci zábavy jsem dostal. Oproti srovnávaným Chlapcům a chlapům tam chybí větší plejáda hereckých hvězd osmdesátých let i když kdo ví, co přinesou další díly. Na konci toho prvního se objevil např. Vinklář a to už je jiná liga než Procházka... Toho jsem vždycky nemusel. Vždycky, ale překvapilo mně jak je v téhle roli celkem snesitelný. Film je procpán propagandou, strana, vláda, vlast, vůdčí role KSČ, souručenství bratrských armád a samozřejmě největší kámoš SSSR a jeho okupanti na našem území. Když jde do tuhého pomůže kámoš Andrej z ruské posádky... :-). Krom pro někoho retro vzpomínek na vojenský život film nabízí i pohledy na tehdejší bojovou techniku což jej dělá celkem zajímavých.život socialistického velitele nebyl med a přesto vedli ty své kluky, plnili bojové úkoly a tvořili tak obrněnou pěst dělnického lidu proti agresorům a případným okupantům ! To nám asi film chtěl sdělit krom takového jakoby PR pro ČSLA. Co překvapilo je délka dílů. Co díl to v podstatě stopáží celovečerní film. Celkově zatím slabší průměr, zatím dávám za 3. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vůbec se nedivím, že do něčeho takového nechtěla jít herecká elita. Balling si seriál zřejmě spletl s epickým válečným filmem, takže jeho hudba naléhavě duní i u romantických scén. Ve své podstatě se jedná o velice průměrný seriál, který sleduje nejen pracovní, ale i soukromé peripetie hlavních hrdinů. Za největší nešvar scénáře lze považovat především vykreslení prakticky všech velitelů jako chápajících, moudrých, bodrých a laskavých tatíků vyžadujících však nesmlouvavě stoprocentní plnění služebních povinností. ()

Zazie odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem viděla kupodivu celý v době, kdy v televizi nic jiného nešlo, s očekáváním, jestli další díl bude stejně nesmyslná slátanina jako ten předešlý. Byla. Seriál nikdy nereprízovali a v archívu právem zapadl prachem. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Nepřišlo mi to ani nějak extra ideologický, prostě to odpovídalo normálně dané době. Blbý je, že je to nuda. Postavy těch studujících důstojníků jsou z mého pohledu nezajímavé, stejně jako jejich peripetie - třeba, že jeden z nich už neběhá tak pěkně, jako dřív. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem bohužel nikdy neviděl..přesto si myslím, že žádný seriál ani film natočený v československé produkci si nezaslouží být hodnocen někdy dost vulgárním způsobem, jak tady někdy čtu. Rozhodně si i tento seriál zaslouží oprášit z archivu a připomenout nám ho. Určitě bude mít mnohem větší sledovanost a úroveň, než některé záležitosti, které máme možnost vidět v dnešní filmové nabídce. Musím opravit svůj komentář...první díl tohoto seriálu jsem už viděl a moc mi to připomnělo chvíle mé dvouleté vojenské služby, těším se na další díly. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Že by náborový film do armády? 1)  Náborový film do Československé lidové armády je vhodný pro absolventy pomocné školy a podobné intelektuály._____ 2)  Zatímco pozdější Chlapci a chlapi nabízejí nepřetržitou nudu prakticky po celý vysílací čas, zde jsou mezilidské vztahy (zvláště partnerské vztahy) zobrazeny na běžné úrovni přiměřené době. Ovšem jakmile zabrousíme do služebních vztahů v armádě, do velitelské stránky věci, seriál se vesele rozbučí. Stručně řečeno - čím méně vojny, tím více věrohodnosti. Pro dílo z prostředí profesionálních vojáků je to dost smutné konstatování._____ 3)  Namátkou uvádím pár postřehů z prvního dílu. Největší zloduch z čety se ráno, Bůh mu to odpusť, uleje z rozcvičky. Četa schválně (!) nastřílí, aby se zbavila velitele, ale ten se nedá obelstít. Dobře totiž ví, že se jen chlapci chtějí dostat na žně, aby vypadli z kasáren. Duchaplné vyznání lásky: Já tě miluju. Co ty na to?_____ 4)  Příznačné je, že seriál uvádělo i Центральное телевидение СССР v roce 1983._____  5)  Pohledný 28letý Antonín Procházka (velitel) mě o svých hereckých schopnostech příliš nepřesvědčil. 24letý přitažlivý Jozef Holec (ppor. Boroš, co chodí s dcerou mjr. Válka - Josefa Vinkláře) s velmi pěknou postavou by stál za hřích._____ 6)  Vtipný výstižný koment: krokodlak (odpad). Ostrůvek jakési neostalinské patriarchální utopie, to jsi tedy trefil! ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moja zaujímavosť: Natáčanie filmu prebiehalo v Benešove, Dědiciach, Hošticiach, Tábore, Hvozdiciach a na viacerých miestach Prahy. (dyfur) ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Další z normalizačních seriálů, jenž je kavárníkům z Kavčích hor, třebaže inkasují od diváků každý měsíc výpalné zatěžko uvést do vysílání a musejí tak činit komerční stanice. Já ho shlédl poprvé až nyní na Youtube. Docela obtížně se mi to hodnotí, neboť vše co se armády týče je mi na hony vzdálené. Nudné a rozvleklé (alespoň pro mě coby nevojáka) scény ze cvičáků jsem přetáčel, sledoval jsem jenom dějové linie ze soukromého a partnerského života postav a ty mě docela zaujaly. Potěšilo mě, že manželství hlavního hrdiny se i přes nepřející sestru jeho vyvolené nakonec vydařilo. Mé hodnocení se pohybuje na pomezí 2 a 3 *, nicméně když tu vidím ty odpady udělené kavárníky a chvilkaři, kteří to ani neviděli, dávám velmi slabé 3 *. 45% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Mohl to byt uchazejici film pro milovniky socialisticke vojny. Takhle je to strasne roztahane. Na sestidilny serial se stopazi pres 7 hodin jsou ty tri zapletky malo... Pozitivem je ucast moji milovane Karoliny S. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Odsledoval som seriál o ktorom som nevedel. Lebo keď išiel v televízii , bol som na vojne. Moje dva roky vojenskej služby , boli úplne iné.. No musím priznať, že niektoré sekvencie boli celkom zaujímavé - spartakiáda, veľké cvičenie ŠTÍT 80... Hodnotím 50 %.... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Československý seriál z roku 1981 o studentech vojenské vysoké školy je ještě větší bizár než guilty plesure Chlapci a chlapi. Špatné i na socialistickou seriálovou tvorbu, po premiéře to vytáhli na světlo až o třicet let později na Jojce. Těžkej duševní hard core, hned v prvním díle náš hrdina zaboří transportér do příkopu a o pomoc jde v ruském jazyce žádat bratrské okupanty. Jednu hvězdu dám s velkým vypětím za uznání, že kameraman uměl zapnout kameru. ()

Chajimwitz odpad!

všechny recenze uživatele

Když si uvědomím, že jsem musel na vojně dva roky poslouchat rozkazy takovýchto vymaštěných, bolševických blbů, tak se divím, že jsem to vůbec přežil. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Velitel nám pěkně začíná fanfárami a člověk si mimoděk vybaví příjezd krále v pohádkách. Sem ale dorazí Karosa ŠL 11 s budoucími velitelskými kádry. Vojenská škola je nám představena jako vhodná cesta k seberealizaci, pobratříme se i s milými ruskými spojenci a nakonec se odebereme k první přidělené posádce. A mezitím vztahy, vztahy, vztahy. Pracovní, rodinné a milostné, zatěžované vojenskými povinnostmi. Tvůrci nás sem tam oblaží i nějakou „bojovou ukázkou“, ale pomalé tempo seriálu to příliš nevytrhne. Největším dramatem zůstává milostné tápání / trápení Petra (už i v pokročilém socialismu se vyskytovaly ženy, které se kvůli muži „profesně neobětovávaly“). Podíváme se na cvičení spojeneckých vojsk („obrana západní hranice socialismu!“), během operace „záchrana rozbitých brýlí velitele z NDR“ uslyšíme i chválu německého vojáka na naše JZD (nikdy neviděl víc prosperující družstvo), podplukovníkova dcera se vzdává kvůli nechtěnému těhotenství studií na VŠ, ale vdávat se nechce. Ve čtvrtém dílu nás čeká brutální hippie koncert pro ČSLA a oko latentních homosexuálů oblaží záběry ze Spartakiády. A Péťa se pod tribunou s Husákem konečně vykousne s Klárkou. Ta mu z toho v následujících dílech povine dceru, zatímco on si zaválčí v nové funkci velitele tankového praporu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zapomenutý televizní seriál z vojenského prostředí počátku osmdesátých let se samozřejmě řadí mezi politicky propagandistické počiny, ukazující život jak důstojníků, o kterých je dějství především, tak i obyčejný kluků na vojenské základní službě. Zkrátka a dobře, vojenský život se vším všudy. Příběh začíná vojenskou vysokou školou a pokračuje vojenským životem takovým, jakým byl. Dnes se to sice už obzvlášť nikomu nelíbí, ale na rčení, že vojna dělala z chlapců chlapy, skutečně něco bylo. Vše bylo především o výchově a to nejen v zodpovědnosti a vůli pracovat, ale i v oblastech techniky, vědy, kultury, sportu a hlavně v ideové politice. A právě ona politika je na celém tomto díle nemalý škraloup, ale zase až tak hrozné to také není. Že v prvních dílech není opomenuto ani ´spřátelené´ vojsko Sovětského svazu na našem území je prostě dáno svou dobou. Dnes by se pro změnu zase použila americká vojska NATO, takže skutečně tomu není co vyčítat. Seriál ve zkratce ukazuje přípravy na atletické závody, cvičení vojsk Varšavské smlouvy či spartakiádu a nebo klasickou vojenskou brigádní výpomoc v době žní či v zimě v povrchových uhelných dolech. Jen skuteční pamětníci, kteří si prošli dvouletou základní vojenskou službu, mohou hodnotit, co se tu zakládá na pravdě a co bylo ideologicky vymyšlené. Pro ostatní seriál ukazuje jen obyčejnou ´vojnu´ s veškerými svými aspekty své doby. Dramatická stránka byla napsaná dobře a děj plně vyrovnaný jak v oblastech vojenské služby, tak i soukromého života hlavních postav. Dnes seriál může sloužit už jen coby vzpomínka současných seniorů a k opovrhování od mladé generace. ()

FeroFabus odpad!

všechny recenze uživatele

Do prdele práce, tuhle odpornou slátaninu jsem viděl jako voják základní služby v roce 1982. Tomuto nesmyslu může konkurovat snad jen slátanina Matka.. Je pro mě obrovskou záhadou, jak režisér Kubeček mohl o dva roky později natočit takový skvost "Jako kníže Rohan". Tou slátninou Matka myslím ten debilní seriál, aby někdo nemyslel, že urážím Karla Čapka. ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V seriálu je vše, co od seriálu z roku 1981 propagujícího službu mladých vojáků z povolání v naší drahé ČSLA, očekáváte. Uvědomělého náročného velitele (takového doktora Sovu v uniformě), spoustu práci oddaných gum, nějaké ty vztahy, místy toporné (těch je víc), místy lepší herecké výkony. Scénáristé si dokázali vybrat lepší i slabší chvilky, ale pravdou je, že mě u tohoto ve své době vysmívaného seriálu dokázali udržet. Ti, které dokážou papundeklové seriály dohnat k šílenství po několika sekundách, ocení slušné exteriérové záběry vojenské techniky. Kdybych měl právě s papundeklovými seriály srovnávat, šlo by hodnocení výše, v souboji s nejkvalitnějšími seriály své doby Velitel ale prohrává, i když se ctí. Objektivně se ale držíme někde na průměru. ()

Reklama

Reklama