Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malá komedie o mezilidských vztazích. Saniťák Václav Kadeřábek (P. Landovský), který z nemocnice přiveze matku profesora (E. Dubský), dotyčného urazí větou: „proti vám je svině úplný charakter" a rázným krokem odejde z bytu. Dotčený profesor podá na Kadeřábka žalobu pro urážku na cti. Posléze však vyjde najevo, že bezcharakterní je profesor, který se choval sobecky k vlastní matce. Ten se raději, než by nechal dojít k veřejnému vysvětlení před širokým auditoriem, své žaloby vzdá... (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

el-lobo 

všechny recenze uživatele

Nóbl rodina odjíždí na dovolenou, ale vetchá babička nemůže zůstat sama doma. Proto chtějí babičku uklidit do nemocnice. Zavolají sanitku, ale řidiči se jejich nápad nelíbí a dá jim to otevřeně najevo. (Kromě již zmíněné věty o podávání ruky praseti vypustil Landovský ještě "Proti vám je svině úplnej charakter.") ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Formulováno je to pěkně, ale také velmi prvoplánově. Navíc kontrast mezi distingovanou hyenou (Dubský) a nezdvořákem se srdcem na dlani (Landovský) je precizován v otřepaném ideologickém rozporu, který celý příběh sráží o úroveň níž. Kdepak ozvěna právě utichajících šedesátek, spíš chmurná předzvěst toho, co bude následovat... ()

Reklama

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Já si taky vybírám, komu ruku podat a komu ne." Nic naplat, když máte zajímavej námět, propracovanej scénář, přesný herecký obsazení, talentovanýho režiséra a šalamounskou pointu, nemůžete šlápnout vedle a ať si každej píše, co chce, mě se zde stejně nejvíc líbil Josef Somr. Jo a docela bych chtěl vědět, kdo přišel na ten název "Bližní na tapetě"? V úvodních titulcích je přece jasně napsáno, že se jedná o první příběh cyklu mikrokomedií "Malé justiční omyly". ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Proti vám je svině úplnej charakter!" vyhrkne na Eduarda Dubského Pavel Landovský a na ta slova odejde rázným krokem z bytu. Nastane jedna z filmových situací, které tak miluji. Proč Landovský řekl to, co řekl? Nevím. A kdo to vlastně byl a kde se v bytě nafoukaně vyhlížející rodiny z vyšších kruhů vzal? Taky nevím. Ale chci se to rychle dozvědět. Povedené. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sobectví je vlastnost přetrvávající po generace až do dnešních dnů a zřejmě ani jen tak nevymizí. Stačí se poohlédnout kolem sebe a dokonce i do vlastních řad. Jak se kdo chová ke svým starým rodičům či prarodičům? Se vším respektem a pochopením? Proč jsme ke starým lidem takoví pokrytci? Maxim Gorkij jednou řekl: "Být sobecký neznamená žít, jak se nám líbí, ale chtít na jiných, aby žili, jak nám to vyhovuje." A přesně o tom moralizuje tato krátká povídka, která je vskutku ze života. Zamysleme se nad tím. Nebýt sobecký k druhým znamená více šťastnějších lidí. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama