Reklama

Reklama

Vesmír

(seriál)
všechny plakáty
Velká Británie, 2001, 6x30 min

Obsahy(1)

1. Zrod života První díl cyklu se zabývá zrodem naší planety a vytvářením předpokladů pro vznik života. Rekonstruuje události související s "velkým třeskem" a okolnosti, které souvisely s výskytem prvních živých organismů. Klade si také otázku, zda-li se podobná situace nemohla opakovat v jiných částech vesmíru.

2. Šance na přežití Druhý díl je motivován poněkud katastroficky. Mnoho lidí považuje Zemi a život na ní za věčné jistoty. Historický vývoj vesmíru nás však musí vést k realistickému závěru, že věčnost je kategorií dosti iluzorní. V minulosti Zemi již několikrát málem zničily obří asteroidy, menší nás již vícekrát zasáhly a větší se čas od času pohybují v až hrozivé blízkosti. Jak tomu bude v budoucnu? Bude mít naše planeta, a my sní, i nadále takové "historické" štěstí?

3. Naše budoucnost Třetí díl "Vesmíru" představuje "životadárné" Slunce v poněkud jiné roli, a to jako našeho potenciálního nepřítele. Pro svou záchranu bude muset lidstvo jednou Zemi opustit. Našim potomkům nezbude nic jiného než vyvinout nová kosmická plavidla a technické prostředky pro to, aby našli nový domov na jiné planetě. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Pěkný seriál BBC o Vesmíru. Díly se zabývají zrozením sluneční soustavy a země, nebezpečím asteroidů, meteorů a komet, černými děrami, osidlováním vesmíru, vývojem slunce... Nedokážu se však ubránit pocitu, že seriál je dělaný trochu na efekt. Jinak si neumím vysvětlit, že černé díry jsou neustále zvány monstry, slunce se změní v monstrum, atd. Už jen trošku zkušenější zájemce o astronomii bude asi žehrat na to, že tohle všechno přece ví a nebude to z jeho strany žádné plané vychloubání. Ale i on si může užít pěkné barevné animace :) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Člověk se v podstatě nic nového, tedy až na malé vyjímky nedozvěděl (díky současné záplavě nejen odborně laděných knih ale i různých vědecko-fantastických románů, časopisům typu Enigma, 21. Století apod nebo autorům jako Däniken, Sitchin, Clark, Hancock, Souček, apod), ale celkové ztvárnění a především efektivní zpracování tohoto dokumentu bylo více než povedené..Podle mě to bylo vyvážené jak s již zmíněnými efekty ale i po informační stránce. Dokument tohoto typu bude vždycky spíše snůžkou hypotetických úvah a domněnek. Vždycky mě fascinoval vesmír, jeho zrod, který se odehrál už někdy pře 13,5-14 miliardami let tzv."Velkým třeskem", zrod hvězd, celých galaxií, posléze planet, život na naší planetě kde se vůbec vzal a z čeho se vyvinul, když někteří vědci si myslí že to bylo až příliš rychle apod..Tedy jako vždy mnoho vzrušujících otázek typu "Jsme v celé naší galaxii ale i v celém vesmíru skutečně sami a jsme tak obrovskou raritou"?To se zřejmě nikomu nechce věřit, co do počtu ohromných a pro současného pozemského tvora těžko uvěřitelných čísel. "Existoval tu už kdysi před námi život, nebo na jiné planetě v naší galaxii, alespoň trochu podobný tomu našemu ze současnosti"? "Pochází člověk skutečně z vesmíru a budeme někdy cestovat vesmírem a obydlovat jiné planety např. nám nejbližší planetu Mars"? "Budeme díky novým, pro nás všecky zatím neznámým technologiím pokořovat jednou i třeba hvězdy"? Když se nám to podaří, dá se říci že jsme skoro už ovládli vesmír, neb budeme přímo nuceni ( tři hrozivé a nevyhnutelné smrtící faktory jako umírající slunce, níčivé asteroidy nebo poměrně nový fenomén černých děr nás k tomu chtě nechtě jednou donutí, to co by následovalo je pro nás zatím těžko pochopitelné. Ono prý stačí když se jednou přiblíží resp. zvětší pomalu umírající Slunce a zvedne se tak teplota o celých 5%. Zatím tomu vše nasvědčuje ale jsme teprve na začátku dlouhé cesty, to co dnes už o vesmíru víme, to je zatím opravdu zanedbatelná část a procento, co do objevování kosmických vzdáleností. Dokument tak jak už tomu u podobných bývá je tedy velkou studnicí všemožných konspiračních teorií a hypotéz ale to je na tom právě to nejzajímavější a nejlepší, jinak to snad ani nejde, důkazu moc není. Všecky tři části byly tedy úchvatné, z toho dvě poslední rovnou jak ze škatulky scifi:-) Ale proč ne že?Pro člověka před sto lety, by byla dnešní doba také jak ze scifi románů a starověcí obyvatelé naší planety či dávná svědectví nezvykle vyspělých starověkých civilizací se podle mě z návštěvami z vesmíru už dávno setkávali, učili se od nich a možná s nimi i hovořili..ps: liborek: s tou tvojí poslední větou bych se plně stotožňoval, to mi na tomto dokumentu asi vadilo nejvíc ( i když velikou hlavu si z toho vážně nedělám, kdoví co bude), jinak nemám výtek. krusty2: Obávám se že realita alespoň tedy v něčem jiná nebude...Podobné dokumenty: Planety. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Jsem trochu zklamaný :-( Všechny ty efekty, připomínající virtuální studio na Nově při mistrovství světa v hokeji, přebily jakoukoli snahu o širší informační záběr. Pokud už někdo má základní znalosti o vesmíru, jeho vzniku, hvězdách a dalších kosmických objektech, dozví se minimum nových poznatků. Zato se mu dostane expresivního komentáře s přehnaným důrazem na katastrofické vize, časté omílání jedné myšlenky atd.. Škoda.. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 8/10 Efekty 8/10/// +příjemný mluvený doprovod Sama Neilla, hudební složka, délka, pěkná podívaná, informativní -komentáře zůčastněných nejsou tak poutavé jako obraz samotný/// Dokument určený pro IMAX. Celím názvem Space: Are We Alone. Délka 29 min. Provází Sam Neill./// Celkem 72%/// ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Celá série prvotně působí trochu laicky, ale já taky nejsem žádnej znalec, takže fajn. Ale bylo tam dost věcí, které už o vesmíru znám z jiných, obsáhlejších a populárně-zábavnějších dokumentů. Můj zájem se od první po třetí DVD postupně snižoval. Digitální animace se často opakují, jakože hodně často. Měl bych dost otázek, které zůstaly nezodpovězeny (i když možná na ně ani odpověď zatím není známa). Ono také od vzniku této série uběhlo už skoro 20 let a za tu dobu existují zas nové poznatky, které zde tím pádem nejsou prezentovány. Líbí se mi vědět, jak titěrné hnidy ve vesmíru jsme a možná kdyby si to uvědomili i všichni ti fanatičtí uctívači různých bohů, třeba by pak začli uvažovat trochu jinak... ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Kdo se jen okrajove zajima o to obrovske neznamo, ktere nas vsudypritomne obklopuje bude nadsen. Vynikajici serial z produkce BBC. ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Jelikož se zajímám o vesmír, byla pro mě volba této třídílné série už podle názvu jasná. A nebyl jsem vůbec zklamán. Pohled na nekonečný prostor okolo nás je zpracován poutavě, a jak by ne, když nám ho přináší BBC. I když mi je většina informací v dokumentu uváděných známa, přesto jsem byl se zpracováním nad míru spokojen. Vesmír v duši ... ()

Struhy 

všechny recenze uživatele

Pro lidi zapálené do vesmíru tento dokument asi moc nových poznatků nepřinese. Avšak běžný divák, na kterého jeho tento dokument mířen, musí shodit při sledování čelist. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

"Na Marsu vytvoříme podmínky pro život tím, že jej zaneřádíme." Hyperspace je dost katastrofický seriál, nevím co bylo jeho účelem vzhledem k malému počtu dílů, podaných velice obecně. Vesmírný průšvih->nevyhnutelnost->naděje, když se nějaké podmínky změní. Souhlasím se slušnou podívanou (například vtahování těles, jako Slunce do černé díry). Ale pokud člověk již má nějaké elementární znalosti, nedozví se nic nového až na někdy (dle mého skromného soudu) docela přehnané katastrofické vize. ()

Orthank 

všechny recenze uživatele

Vizuálne vychytaný dokument o tajomnostiach, ale aj faktoch nášho vesmíru tvorí, spolu so super sprievodcom Samom Neillom a bravúrnou grafikou BBC, najchytľavejší dokument poslednej doby. Krása, ako vesmír samotný... ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentárních seriálů o vesmíru, které jsem měl kdy tu možnost vidět. Přehledné, pochopitelné pro laika, poutavé, plno záběrů/obrázků, které vám vezmou dech. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Určite zaujímavý dokument, hlavne pre ľudí, ktorých zaujíma vesmír, ktorí v ňom nachádzajú istú fascináciu. Dokument sa zaoberá tými najväčšími otázkami, ktoré si ľudstvo kladie, ako vznik života na Zemi, možnosť života v iných kútoch vesmíru a podobne. Preberajú sa tu tiež rôzne fenomény vesmíru, ako sú čierne diery, či životný cyklus hviezd. Ide často o hypotézy hraničiace až so žánrom sci-fi, ale to mi až tak nevadí. Čo už trochu vadí je, že častokrát je to až príliš na efekt, snaha o senzáciu za každú cenu. Ale to je jediná výtka. Poznámka: Toto je novšia verzia dokumentu (2001) s pridanými vstupmi Sama Neilla, ktorého efektné "čarovanie" je tak trochu na ohúrenie diváka. Existuje ešte staršia verzia (1999) bez Sama Neilla. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Asi nic není zároven' tak nádherné a tak děsivé jako vesmír.Absolutně.Plus to parádní pomyšlení,že to že se tady procházíme po té naší kouli plující v ničem,je jen jedna obrovská haluz (a ta to taky může kdykoli ukončit;).No vyhlídky moc optimistické nejsou ;) a člověk by až dostal strach,ale času dost.Ona to bude když tak rychlovka.Bum a čau.Příjemný a nenáročný dokument,který dá základy (všechno sem teda určitě nevěděl).Nejlepší byly díly o hvězdách a Černých dírách (myslím,že to bylo v Lutherovi,kde někdo řekl,že Černé díry sou jako absolutní zlo-asi fakt sou).Je fakt,že s efekty se mohla BBC vytáhnout víc,ale mě to bavilo,protože mě to zajímá.Chci víc. ()

Reklama

Reklama