Reklama

Reklama

Příchod barbarů

(seriál)
  • Velká Británie Barbarians

Obsahy(1)

1. Frankové (The Franks) - Tito divocí válečníci se nakonec stali průkopníky, kteří dali Evropě novou podobu. Když římské říši začal docházet dech, ze všech stran ji napadly hordy barbarů. Ale málokdo po sobě zanechal tak hlubokou stopu jako Frankové, zvěstovatelé počátku nového světového řádu. Valili se ze severu a čerpali sílu ze slabosti Říma. Jednotlivé kmeny se pak začaly sjednocovat pod mocnou paží jednoho vůdce. Po jejich válečných úspěších přišla nová éra - podařilo se jim nalézt určitou jednotu uprostřed vší té rozmanitosti. V tomto ohledu se stali nejúspěšnějším barbarským královstvím. Tím se odlišili od ostatních barbarských kmenů. Frankové byli mnohem víc než barbaři: byli to průkopníci, kteří nakonec dali Evropě její podobu.

2. Vandalové (The Vandals) - Evropa vnímala jejich nájezdy jako zlý sen - a jejich jméno přežívá v našem slovníku dosud. Třetí díl vypráví příběh nájezdnického kmene, který se přehnal Evropou a zasadil římské říši drtivou ránu, právě když s začala rozpadat. V roce 406 po Kristu se Vandalové chopili příležitosti a vytvořili si domov v oblasti, kterou vyřízli ze samého srdce římské říše. Drancovali, rozsévali zkázu a zpustošili každou krajinu, do které vtrhli. Jejich největším odkazem v historii je... jejich jméno.

3. Langobardi (The Lombards) -Divocí nájezdníci zasadili římské říši poslední úder - a pak vytvořili v severní Itálii nové království. Tento díl vypráví příběh Langobardů, kteří táhli ze severu Evropou k jihu a zasadili poslední úder slábnoucí římské říši. Jejich výboje završilo vytvoření království v severní Itálii. V 8. století ho sice zničil Karel Veliký, ale v oblasti, která později dostala jméno Lombardie, přežívá jejich odkaz dodnes. Jako poslední barbaři, kteří zpustošili Itálii, rozbili starověký model - ale zároveň připravili půdu pro novou Evropu, kde už nevládli barbaři.

4. Sasové (The Saxons) - Kmeny uprchlíků, vyhnanců a pirátů položily na britských ostrovech základ království, z něhož rozkvetla celá anglicky mluvící civilizace. Další díl vypráví příběh divokých hord nájezdníků, kteří se kolem roku 500 po Kristu podíleli na ovládnutí Británie germánskými kmeny. Tito králové mezi válečníky se nazývali Sasové. Po neustálých válkách, krvavých nepokojích, zradách a svárech vzniklo království, které vzkvétalo až do roku 1066, kdy Anglii dobyli Normané. Ale ani ti nedokázali vymazat odkaz šesti set let saské vlády. Ostrovní zemi, která měla za pár století ovládnout téměř celý svět, utvářely právě saské ideály, které jsou přímým pojítkem současaného světa s barbarskou minulostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

AxelWers 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn dokument, len niektoré veci musím vytknúť, týka sa to najmä anachronizmov v dokumente: v čase, keď barbari v 5. storočí útočili na Rímsku ríšu, tak Rimania už nepoužívali ich tradičné účinné zbrane ako gladius, pilum či scutum z čias impéria na výslní, tak isto nepoužívali ich typické imperiálne brnenie Lorica segmentata (čo mi takmer vypichlo oči, keď som to videl). To bol tiež jeden z dôvodov, prečo sa barbari vojensky vyrovnali Rimanom. V 2. epizóde: Vandali, je rímsky generál Aetius vylíčený v dosť negatívnom svetle, čo však podľa väčšiny historikov nie je pravda. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce nic moc, jedna bitva se v dokumentu promítá asi dvacetkrát (např. u Langobardů), obsahově bych ocenil podrobnější a erudovanější výklad, ne jen obecné informace. Chyběly mi ukázky skutečné hmotné kultury, informace o ní apod. Je to takový nudný výklad historie. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem odsledoval jedním dechem a informace i letopočty přicházení, proher a vítězství barbarů pro mě byly přínosné. Ve škole jsme to přeskočili díky Rudé záři nad kladnem. To jsou dobré zprávy. Špatné zprávy: Vím, že chlapci z Anglie na to vyfasovali málo peněz ale, že by při každé bitvě z 4.,5.,6.,a 7. století musel být záběr na tentýž venkovský dvůr, kde má majitel plastová okna, parapety, repliku vrat z umělé hmoty a chromovanou kliku z tak roku 1980, takové chyby si mohli odpustit. Vsadím se, že to bylo natočeno u David McNaba nebo Roberta H. Gardnera na dvorku, nebo u jejich tchýně. Problém těchto rychlokvašných dokumentů je stále stejný...asi jako s párky v kauflandu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu podcenený dokument. Prináša bohaté a zaujímavé informácie o živote kmeňov/národov, o ktorých sa učí len málo. Dokonca zobrazuje éry, ktoré sa v našich učebných osnovách vyslovene preskakujú. Všetko je to poňaté veľmi pútavým štýlom s častým zameraním sa na stredoveké takmer pikošky. Kritike bojových scén nerozumiem, pretože tie sú tu len doplňujúcim prvkom k opisovaným faktom. Je to dokument, nie seriál na HBO. ()

Machrovic

všechny recenze uživatele

Sasové: **** (Opakování některých scén bylo sice dost trapné, ale více než bohatě to vynahrazovala poutavost vyprávění a velmi zdařilé vypíchnutí toho nejpodstatnějšího v něm. I mapy byly celkem názorné a bez zbytečných detailů, které člověk nemůže během několika málo (desítek) vteřin stejně vstřebat.) ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama