Reklama

Reklama

Ztracená města starověku

(seriál)
  • Velká Británie Lost Cities of the Ancients (více)

Obsahy(1)

Kdysi to byly významné metropole mocných států. Pak na ně svět zapomněl.

1. Zmizelé sídlo faraona (The Vanished Capital of the Pharaoh)
K nejpozoruhodnějším divům starověkého Egypta patřilo sídlo Ramesse Velikého, město Piramesse. Faraon vložil do stavby svého sídla celé jmění. Ale město i s poklady posléze zmizelo... Beze stopy. Ztracené město Piramesse se stalo námětem legend. Ale když bylo o tři tisíce let později znovu nalezeno, začala se odvíjet jedna z nejbizarnějších záhad v dějinách archeologie. Piramesse se totiž znovu objevilo... Jinde než všichni čekali. Tam, kde jej Ramesse nikdy nemohl postavit - totiž na místě, které za jeho života neexistovalo. Ale jak mohlo zmizet celé město a jak se za tisíce let mohlo znovu vynořit úplně jinde, než mělo?

2. Prokleté údolí pyramid (The Cursed Valley of the Pyramids)   Patřili k posledním velkým stavitelům pyramid na světě. Jedna z nejzáhadnějších civilizací v dějinách... Obyvatelé odlehlého údolí And Lambajeke byli stavbou pyramid přímo posedlí. Tato posedlost se jim stala osudnou. Město se propadlo do víru násilí a krveprolití - až nakonec celá civilizace zmizela z povrchu země. Teprve nedávno vyšla najevo fakta vysvětlující příčiny náhlého konce této velké civilizace: Čeho se tak báli a proč v takovém chvatu své údolí opustili?

3. Ponuří vládci Chattuši (The Dark Lords of Hattusha)   Neznámá armáda jako blesk z čistého nebe napadlo mocný Babylon. Město zachvátilo zděšení: temní chetitští válečníci nelítostně a nezadržitelně ničili vše, co jim stálo v cestě. Byli odhodláni vybudovat největší říši, jakou kdy spatřil svět. Avšak když nájezdníci dosáhli svého cíle - tato krutá armáda i rozlehlá říše, kterou dobyli ohněm a mečem, náhle zmizely... stejně záhadně jako se objevily. Na dlouhá tři tisíciletí zmizela jejich stopa nejen ze záznamů historiků - ale i z pověstí a bájí. Teprve později se začaly objevovat úlomky tohoto ztraceného světa. Ukázalo se, že tito Chetité vybudovali své hlavní město na prazvláštním místě - tam, kde by neměla stát metropole žádné velké říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Nakoľko naše ľuďské možnosti (väčšinou) nedovolia,aby sme videli všetky krásy sveta, preto tento dokument je darčekom, ktorý ocení každí, kto má aspoň trocha rád antický svet a architektúru. Fascinujúce! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument v pravom zmysle slova, je len škoda, že má len tri časti. Všetky sú ale veľmi vyrovnané. Zabudnuté mesto Egypta bolo veľmi zaujímavo prevedené, človeka zaujalo, ako sa podarilo mesto vypátrať a čo Egypťania boli schopní urobiť, doslova presťahovať celé mesto manuálne. Indiáni, to moc nemusím, ale bolo to tiež interesantne spracované, opäť sme si mohli potvrdiť, že to neboli žiadni ľudomilovia a že ľudské obety uskutočňovali ako bežnú prax. Veľmi tajomná časť o Chetitoch je tá, na ktorú som sa tešil najviac, pretože doteraz vieme o nich len málo. Odporúčam pre rozšírenie si niektorých poznatkov. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

videl som len cast o starovekom meste Pi-Ramesse, ale to bola nadhera + viete o tom, ze Staroveki Egypt komplet prestahoval 1 mesto z bodu A do B ? Myslim komplet, kazdu jednu dlazobnu kocku, stavebny kamen, obelisk, sochu, kazdu jednu tehlu ...... proste toto ma fascinuje, egyptologii sa venujem uz X rokov a stale ma bavi. 95 % ()

U.Tarare 

všechny recenze uživatele

Tak takhle si představuji ideální dokument. Přestože mě historie nijak zvlášť nezajímá, tak tohle mě dokázalo zaujmout. ()

subic 

všechny recenze uživatele

O starověkém Egyptu a pyramidách je spousta dokumentů, ale kolik toho je o Chetitech a jejich hlavním městě Chattusha? Zde je názorně ukázáno, co se kde našlo a co kdo jak rozluštil. Velmi zajímavý dokument, zejména poslední díl. ()

Reklama

Reklama