Reklama

Reklama

Pomsta je také umění. Kurátor Harry Deane (Colin Firth) zorganizuje za pomoci svého přítele, majora Wingatea (Tom Courtenay), velkolepý podvod, při němž chce připravit o značnou sumu svého nenáviděného šéfa, snobského tiskového magnáta Lionela Shabandara (Alan Rickman). V jejich rafinovaném plánu hrají hlavní role nezvěstný obraz od Moneta a prostořeká jezdkyně rodea P. J. Puznovská (Cameron Diazová). Povídka Gambit amerického autora Sidneyho Carrolla byla poprvé zfilmována v roce 1966 anglickým veteránem Ronaldem Neamem a hlavní role si v ní zahráli Michael Caine a Shirley MacLaineová. Pod scénářem podstatně pozměněného britsko-amerického remaku z roku 2012 jsou podepsáni bratři Coenové, kteří tu zcela výjimečně pracovali pro jiného režiséra, amerického tvůrce Michaela Hoffmana, jenž je např. známý historickým dramatem Čas smyslnosti (1995), romantickou komedií Báječný den (1996) nebo shakespearovskou adaptací Sen noci svatojánské (1999). Dobře promyšlený plán samozřejmě nefunguje tak, jak si jeho mazaní protagonisté představovali, ale vše zachraňuje jejich neutuchající vynalézavost a pověstná britská chladnokrevnost. Snímek, jehož název odkazuje k šachovému zahájení, při němž oběť figury vede k útočné převaze, je milým připomenutím situačního humoru němých grotesek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

berusche 

všechny recenze uživatele

No nemůže být každý den posvícení, a tenhle kus je toho důkazem. Ježiš, já se tak hrozně nudila, že to nejsem schopna ani vyjádřit slovy. Myslím si, že by se vždy mělo vážně rozvážit, zda stojí za to točit remake a pokoušet se trumfnout svého staršího bráchu. Tady jak vidno se nezadařilo a není se vůbec čemu divit. Firth působí jako střevo bez hereckého střeva, což je kupodivu hrozně nepříjemné. Diaz je moje osobní troska mezi herci, říkám to pořád dokola, takže ani ta nemůže film zvednout. Scénář nemá žádnou gradaci, v podstatě se dá říct, že ani zápletku, při které byste na konci seděli a říkali si: ty vado, to jsou géniové! Jediný Rickman tady trochu zazáří, aby mu to stejně všichni strhli do zapomenutých vod remaků, které nestojí za nic. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi, že vznikl remake filmu, který mám rád. Vadí mi, že vznikl špatný remake. Pozná se to kromě jiného podle toho, že ačkoliv má jít o komedii, humoru v ní moc nenajdete. Hlavní hrdina v podání Colina Firtha je neschopný otravný mamlas, který si všechny urážky snobského Alana Rickmana vlastně zaslouží, Cameron Diaz nedostala prostor cokoliv předvést, ačkoliv by nejspíše chtěla... A jinak nic. Že se bratři Coenovi uchýlí k tak jednoduchému a hloupému humoru typu dvojsmyslné rozmluvy v hotelové recepci, to bych opravdu nečekal. Gambit sice několik světlějších chvilek má, ale stejně jako v případě Monetova obrazu i tady platí, že originál je jen jeden. ()

Reklama

boshke odpad!

všechny recenze uživatele

(Febio Fest) I přes nepatrné množství momentů, které byly vtipné, to bylo necelých devadesát minut čirého fyzického utrpení. Začalo to už titulky. Snad nejnevkusnějšími a nejdementnějšími titulky v dějinách kinematografie. Vrazit do devadesáti minutového filmu pěti minutové Harryho představy byl skvělý tah. Podobně jako Diaz s hubou jak rozšláplej pomeranč. Silně mi to připomínalo projekci Babovřesk. Humor té nejnižší možné úrovně, ale plebs se spokojeně plácá do kolen. Hrůza. Děs běs... Chtěl bych tímto pozdravit toho strašně milého pána, co seděl vedle mne a co očividně nerozlišoval, kdy mluví nahlas a kdy v duchu sám k sobě, a tak s otravně častou frekvencí pronášel "ty vole", "ty kráso", "to jsem si myslel" či "to nebyl dobrej nápad"... 0% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Originál jsem neviděl, ale asi na něj v budoucnu mrknu, protože tady jsem se bavil parádně. Super je už úvodní animované intro, zápletka je příjemná a sympatická a plná parádních vtipů a situací a příjemně to celé utíká. Navíc je tu okouzlující Colin FIrth, okouzlující a sexy Cameron Diaz (mají spolu báječnou chemii) a naprosto geniální Alan Rickman, ten je prostě king, zas a znovu. Zatraceně sympatická komedie, která si určitě zaslouží lepší hodnocení, než které tady má. 70%. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ani prověřený recept neznamená, že bude výsledek k jídlu. Gambit je bohužel přesně ten případ, kdy je při důležité večeři pasta nedovařená, maso přepečené, salát hořký, moučník zdrclý a kafe došlo. Gambit je slabý odvar podrazáckých komedií, který neurazí ani nenadchne. Kovbojka je otravná, Harry moula, jeho šéf „cynický manipulátor a zvrhlý nudista“, Monet falešný, a lev je lev. :) Film vhodný pro zkrácení dlouhé chvíle, jako pohádka na dobrou noc nebo pro ty, co chtějí vidět Cameron Diaz v prádle a Colina Firtha a Alana Rickmana bez kalhot. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Film byl uveden do kin 12. října 2012. Nakonec však bylo rozhodnuto, že bude vydán rovnou na DVD. (Terva)
  • Producent Mike Lobell viděl původní film Gambit (1966) na jeho londýnské premiéře v roce 1966. V roce 1997 předal svůj scénář společnosti Universal a ta jej přijala. (Terva)

Související novinky

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Reklama

Reklama