Reklama

Reklama

Pomsta je také umění. Kurátor Harry Deane (Colin Firth) zorganizuje za pomoci svého přítele, majora Wingatea (Tom Courtenay), velkolepý podvod, při němž chce připravit o značnou sumu svého nenáviděného šéfa, snobského tiskového magnáta Lionela Shabandara (Alan Rickman). V jejich rafinovaném plánu hrají hlavní role nezvěstný obraz od Moneta a prostořeká jezdkyně rodea P. J. Puznovská (Cameron Diazová). Povídka Gambit amerického autora Sidneyho Carrolla byla poprvé zfilmována v roce 1966 anglickým veteránem Ronaldem Neamem a hlavní role si v ní zahráli Michael Caine a Shirley MacLaineová. Pod scénářem podstatně pozměněného britsko-amerického remaku z roku 2012 jsou podepsáni bratři Coenové, kteří tu zcela výjimečně pracovali pro jiného režiséra, amerického tvůrce Michaela Hoffmana, jenž je např. známý historickým dramatem Čas smyslnosti (1995), romantickou komedií Báječný den (1996) nebo shakespearovskou adaptací Sen noci svatojánské (1999). Dobře promyšlený plán samozřejmě nefunguje tak, jak si jeho mazaní protagonisté představovali, ale vše zachraňuje jejich neutuchající vynalézavost a pověstná britská chladnokrevnost. Snímek, jehož název odkazuje k šachovému zahájení, při němž oběť figury vede k útočné převaze, je milým připomenutím situačního humoru němých grotesek. (Česká televize)

(více)

Recenze (221)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tééda bejt už přes dvacet let sexy, je fakt hodně dobrý. S takovou může Cami v tílku skákat přes švihadlo klidně každej den v 5 ráno u mý postele a budu pěkně spokojenej parchantík. Hlavní hvězdou, resp. dodavatelem humoru je Colin Firth. Jeho hotelová epizoda včetně posedu v trenýrkách mě teda zabrat. Jinak celkově má film v sobě spíše vtipné momenty než že by byl zábavnej jako celek, ale že by mě vyloženě nudil, to se říct nedá. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenovi měli dobrý nápad. I když on to ani nebyl úplně tak původní nápad. No ty kopky sena asi jo. I když jejich příběh je v pravdě také daleko zajímavější, než tenhle film. Co jsem ale nemohl zkousnout, tak to byl styl vyprávění toho příběhu. Trošičku mi to absurdno připomínalo film Lupiči paní domácí. Tady to ale bylo dovedeno do takového jednání, které se mi po celou dobu filmu dost příčilo. Všichni hráli takový klasicky šablonovitý postavy. Cameron Diaz hrála přesně takovou tu typickou, tupou Texasanku. Colin Firth pak vychcanýho Brita, co si myslí, že má geniální nápad. A Alan Rickman pro změnu šéfa, co se topí v penězích a do všech de totální pecky. Vlastně na tomhle filmu nebylo nic zajímavýho, možná jenom kus pravdy na těch kopkách sena. Po filmu jsem si totiž ten zbytek pravdy musel hnedka vygůglit. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JEDNODUCHÁ OTÁZKA ZNÍ, JAK CHCETE VYDĚLAT PŮL MILIONU LIBER? JÁ MÁM MALÝ PLÁN“...... /// Velkolepá loupež (nebo chcete-li zlodějina) má působit uvolněně, komicky, svižně …. kurva to je nuda! Furt klábosej a dějou se věci, který v drtivý většině případů nemůžou pobavit ani puberťáky. Nebaví plán, kterej má jistý (nepředvídatelný?) trhliny, ale jen několik (dvě?) hotelových eskapád. Možná by ke štěstí mohlo stačit vidět role užívající si C.Firtha a snad i A.Rickmana. V tom filmu prostě vo víc, než o důkaz, že i Angličan může mít velký koule nejde. Ale jestli vám ke štěstí stačí, že svět příležitostí je nevyčerpatelnej, tak si klidně ty 3* flákněte. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Toužím po Kupkách sena (od Moneta vole, jdi s těma vidlemi do prdele!). 2.) Je fajn, když v americkým filmu hrajou hlavní role Angláni a o zábavu se staraj Japonci (jakože maj ty kanály pro mladý, kde se chlastá blije…). 3.) Thx za titule ,,Kryštof4“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč jste byl na té římse a proč visí Vaše kalhoty na římse?" "Neprůstřelnej" plán, neznámá komplicka a název - to jsou jediný atributy, který spojují originál s remakem. Jinak se Harry změnil z šarmantního zloděje ve snaživýho zaměstnance, tanečnice v kovbojku, socha v obraz, oblafnutej šejk v hambatýho kapitalistu a poměrně seriózní zlodějská podívaná v komedii se zlodějským pozadím. Já proti tomu v podstatě nic nemám, při Firthově bezkalhotové scéně v hotelu dostala má bránice docela zabrat a bylo vidět, že Firth, Rickman, Tucci i Cameron si své party vyloženě užívali. Já jsem zkrátka dostal zábavy dost a tak jen posílám Coenovým lehký pohlavky za to, že si občas vypomohli příliš lacinými fintami. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tahle poloha bratrů Coenů mě už rozhodně nepřekvapuje, vlastně jsem se na něco ve stylu Lupičů paní domácí, kteří mě mile překvapili, těšil. Spíš je to ale jako zpackaná Nesnesitelná krutost. Mnoho vtipů mi přišlo nevypointovaných, mnoho zbytečně (i když možná záměrně) natahovaných. Líbí se mi, že závěr jde vykládat dvěma způsoby fantazie/realita (za mě jednoznačně fantazie), ale to je trochu málo. Nesvaloval bych to pak na režiséra... tohle je vina scénáře zrovna tak. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Je vždycky pěkný, když ještě režiséři obsadí Cameron Diaz a dají jí možnost přivydělat si k důchodu! 60% za vtípky odnikud nikam, nepochopitelné veletoče v jednání postav a perfektní sekvenci v hotelu Savoy. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Podle traileru to měl být film, který budu chtít v kině podruhé. Čekala jsem něco vtipného, velmi osobitého, lehce výstředního. Komedii napsanou dvěma velmi schopnými scénáristy, která bude mít skvělé obsazení a příjemnou retro atmosféru. Pravda je mnohem skromnější. Velká část příběhu i vtipných scén figuruje v ořezané verzi už v traileru a zbytek je mnohem nevýraznější, než by se na podobný film patřilo. Asi jako kdybyste napsali pracovní verzi potenciálně skvělého filmu s několika zajímavými postavičkami a namísto jejího přepracování do plnohodnotného scénáře se rozhodli, že vám tento hrubý koncept vlastně naprosto stačí. Pár pozitivních aspektů se ale Gambitovi upřít nedá: Díky své umírněné stopáži nezačne být ani v jednom okamžiku zdlouhavý a díky mužskému obsazení člověk nemá pocit zbytečně ztracených devadesáti minut. A Colin Firth má hezké nohy. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi, že vznikl remake filmu, který mám rád. Vadí mi, že vznikl špatný remake. Pozná se to kromě jiného podle toho, že ačkoliv má jít o komedii, humoru v ní moc nenajdete. Hlavní hrdina v podání Colina Firtha je neschopný otravný mamlas, který si všechny urážky snobského Alana Rickmana vlastně zaslouží, Cameron Diaz nedostala prostor cokoliv předvést, ačkoliv by nejspíše chtěla... A jinak nic. Že se bratři Coenovi uchýlí k tak jednoduchému a hloupému humoru typu dvojsmyslné rozmluvy v hotelové recepci, to bych opravdu nečekal. Gambit sice několik světlějších chvilek má, ale stejně jako v případě Monetova obrazu i tady platí, že originál je jen jeden. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Kde asi Coenové udělali chybu? Herci výborní, obzvlášť adamita Rickman, ale příběh, který bráškové hodily na papír, jakoby se točil v kruhu (což je nejlépe vidět ve zbytečné hotelové scéně s vázou). Devadesát minut (naštěstí), než se povede přesně to, co my jako diváci tušíme od úplného začátku .. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Gambit mě zajímal především kvůli hereckému obsazení. Po skončení filmu jsem se bohužel nemohla zbavit naprosté zbytečnosti filmu, přitom to na začátku nevypadalo nejhůř, film má pár světlejších chvilek a těch 89 minut mi uteklo docela rychle, škoda, že ten závěr filmu vyšuměl úplně někam do prázdna, zkrátka během závěrečných titulků ve mně zůstalo velké nic. Nejsvětlejším bodem filmu je mužské ústřední duo, Colin Firth i Alan Rickman si očividně své role užívali, naopak mi zde vůbec neseděla Cemeron Diaz, ten její jižanský přízvuk nezněl ani chvíli přirozeně. Gambit bych už nikdy nemusela vidět znovu, ale na jedno podívání do špatného počasí úplně v pohodě, další z velké řady filmů, které neurazí, ale ani nenadchnou. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Tohle mělo dost pomalý rozjezd, místy mi to připadalo, že jsem uvízl ve smyčce. Ale pak se to odvázalo a vznikla tak příjemná podívaná. Sled událostí v hotelu zapříčinil, že jsem své hodnocení přehoupl k lepšímu. ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Spojení takových zvučných jmen vzbuzovalo velká očekávání a o to větší je následný pád. Na stříbrném plátně se umění krade každou chvíli, ať už obrazy, vázy nebo šperky, jenže tentokrát tím nejméně zajímavým způsobem. V Dannyho parťácích válcuje dostatečná nadsázka, humor i logičnost, Podfu(c)k vítězně sází na režijní rukopis Ritchieho a v neposlední řadě Loupež po italsku zajímavě mixuje žánry ve slušném dějovém tempu. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem originál s Michaelem a Shirley neviděla a nemůžu tedy porovnávat. Pro Coeny mám ale slabost, a i když je "Gambit" poměrně málo Coenovský, bavila jsem se královsky. A to mňamózní obsazení.:-)) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príbeh ma ani tak neoslovil, aj keď sa tam nájdu zaujímavé momenty. No sú to len také ojedinelé výkriky do tmy, ako napríklad scénka s levom, Alan Rickman nudista, alebo keď sa Colin Firth skrýval v hoteli. Snímok ma zaujal skôr svojou atmosférou, ktorú dotváralo skvelé herecké obsadenie a príjemné prostredie. Tiež mám rád tento "Ritchiovský" štýl rozprávania. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Velmi milé filmové povyražení. Hlavními klady zde jsou nápaditý scénář a skvělé obsazení. Můj oblíbenec Colin Firth samozřejmě nemohl zklamat, ovšem velice příjemně mě překvapila i Cameron Diaz - strašně mě bavila její americká angličtina. Nikdy bych tomu nevěřil, ale to děvče vážně umí hrát. Pokud mohu soudit, tenhle film je vážně vtipný - jenom u sekvence odehrávající se v hotelu jsem umíral smíchy. Nejvíce mě ovšem pobavil scéna, v níž postava padělatele obrazů, zvaná major Wingate, vytváří akční malbu à la Jackson Pollock - takový nenápadný fórek pro ty, co se vyznají v těch Manetech a Monetech :-) Och, tento film mi zvednul náladu, vážně. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Já mám dnes asi nejakou pozitivní náladu. Nebo se mi asi opravdu ten Gambit líbil. Celkově je to pohodový film, který si na nic nehraje. Jeho poklidné Anglicky venkovské tempo mnohé z diváků musí deptat, ale mě to dnes sedlo dokonale. Herci naprosto přesně věděli co mají hrát, a to filmu také prospělo. Jediný nedostatek bych asi viděl ve scénáři, u takhle laděného filmu bych ho čekal propracovanější. Každopádně tenhle film mohu doporučit všem, kteří mají volně dvě hodiny chtějí se odreagovat, ale nepotřebují se u filmu potit,bát, přemýšlet a nebo řechtat na všechny strany. Za mě pohodlných 75% ()

Javert 

všechny recenze uživatele

V Hollywoodu se za rok natočí pořádná spousta buranských a trapných komedií, mezi něž však Gambit nemůže být zařazen. Divák je sice po většinu stopáže nucen sledovat spoustu konvenčních vtipů použitých již mnohokrát v jiných komediích, ale herecké výkony tří hlavních mužských představitelů (moje obavy z obsazení Cameron Diaz se potvrdily, aneb co na ní kdo vidí) a některé typicky coenovské elementy ve scénáři (Dr. Zaidenweber, japonská delegace,...) vyzdvihují film do vod jakžtakž sledovatelného průměru. P.S. Mám radost, že můžu po dlouhé době vidět na plátně Toma Courtenaye, jednoho z nejlepších herců své generace. ()

mzss1 odpad!

všechny recenze uživatele

Bože, co to bylo ? S vypětím všech sil jsem tu ptákovinu dodíval. Řekl jsem si, bude to taková průměrná blbůstka, možná i jen na 2*, prostě jsem měl dnes náladu pustit si něco slabšího, ale ne úplný hnůj ! Příběh to skoro vůbec nemá. Žádnou logiku to nemá. Scénář ? Hodně slabý. Komedie ? No nevim, kde byly vtipné scény ? Pár jich teda bylo, když třeba Colin Firth nemotorně bral křeslo atd. Takže strašná nuda. nudné až trapné konverzace. Pak film skončil a já byl celý vygumovaný a psychicky vyčerpaný. Herecké obsazení katastrofa. Colin Firth hrál naprostého dementa. Cameron Diaz neskutečně trapná. No a Alan Rickman ? Trošku to bylo lepší - ten jeho přízvuk, úšklebky - bavil ze všech herců nejvíc, ale také to nebylo ono. Hudba skoro žádná. Takže naprostá nuda, naprostý odpad. Nic se ve filmu nedělo, málo vtipných scén a když už byly - tak byly divné. Nebudu to dál komentovat. Nedoporučuju nikomu. Hodnotím na 4% = odpad! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Je čas na absurdní humor bratří Coenů a proventilování suchého Londýna trendy texasankou. Odehraje se zde jeden velkolepý podfuk s padělkem vzácného obrazu od Moneta v hodnotě 11 milionů liber. V rolích podfukářů se představí Colin Firth, Cameron Diaz a Tom Courtenay a jejich cílem je oblafnout arogantního a bezcitného bohatého hulváta, kterého si s bravurní noblesou střihl Alan Rickman. Jestli se jim to podaří, prozrazovat nebudu. Nouze nebude o absurdní situace, o Cameron Diaz ve spodním prádle a následně obratně krotící lva, Colina Firtha uvidíme na hotelové římse s vázou a Alan Rickman šel do naha. A jako vrchol je Stanley Tucci jako znalec obrazů, u kterého nevím, jak to dělá, že je v každé vedlejší roli kterou ztvární tak dokonalý, vtipný a neodolatelný. Bratři Coeni tentokrát zvolili cestu scénáře rozvrstveného do různých vtipných epizod, jež celistvost děje nestaví do popředí. Jejich záměr udělat v Británii paseku se dá brát jakkoliv, ale já se bavil u tohoto opět originálně pojatého díla docela solidně. Režie a kamera taky odvedla svoji kvalitní práci. Mé hodnocení: 80% ()

Související novinky

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Reklama

Reklama