Reklama

Reklama

Avatar před námi otevírá neuvěřitelný svět za hranicemi naší fantazie, svět střetu dvou naprosto odlišných civilizací. Nově objevená vzdálená planeta Pandora je mírumilovné místo s obyvatelstvem - Na’vi, žijícím v souladu s divukrásnou vegetací planety. Posádka vyslaná ze Země na své průzkumné misi objeví na Pandoře velmi cenný minerál, který by měl na Zemi nevyčíslitelnou hodnotu. Pobyt na Pandoře je ovšem pro člověka možný teprve po vytvoření jeho genetického dvojníka, hybrida Avataru, který může být ovládán psychikou oddělenou od lidského těla a fyzicky odpovídá původnímu obyvatelstvu Pandory, které má fluorescentní modrou kůži a dosahuje 3m výšky. Na tuto náročnou misi je vybrán mezi jinými také Jake Sully (Sam Worthington), bývalý námořník, který byl při jedné ze svých předešlých misí paralyzován od pasu dolů. A právě šance opět chodit přiměla Jakea, aby se do programu Avatar přihlásil.
Průzkumná mise je vyslána a po přistání na Pandoře je zcela ohromena úžasnou rozmanitostí místní vegetace. Stromy dosahují výšky mrakodrapů a světélkující prales je plný nádherných tvorů, které jste nikdy neviděli, ale také hrozných prehistorických predátorů. To je jen zrnko překvapení, které posádku čeká. I když se zdá, že po počáteční nedůvěře lidí Na’vi se posádce podařilo adaptovat a také získat prostor pro diplomatickou misi, pandořané se rozhodně nehodlají nechat kolonizovat a dojde ke tvrdému střetu. Jake, který se postupně sblížil s místním obyvatelstvem, a především s místní princeznou Neytiri, stojí před rozhodnutím, za koho bojovat ve finální bitvě, která má rozhodnout o osudu a vývoji celého světa. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (4 907)

biergof odpad!

všechny recenze uživatele

Ten kdo tvrdí, že je to nejlepší film, toho asi moc neviděl, nebo se nechal strhnout mediální mašinérií a jako v dobách Temného Rytíře, obojí ve mě vyšumělo do prázdna. Prostě Kýč.PS: zkopírovat příběh Tanec s Vlky, souboje z Flash Gordon a prostříhat to s National Geografic a divit se, že neni oskar za nej film...ale ale.. ()

Mello 

všechny recenze uživatele

Každý obraz tohoto filmu je jedinečný, režisér zde vytvořil něco naprosto úžasného dokonalý naprosto perfektní svět úplně odlišný od toho našeho.Příběh absolutně pohlcoval diváka. Na druhou stranu byl lehce předvídatelný, nebyl tak uplně originální a některé momenty byly veliké klišé. Na rozdíl od většiny lidí nemohu o Avataru říct, že to byl úžasný film. Pro mě byl spíše tak průmněrný. ()

dino.h 

všechny recenze uživatele

Visuální stránka předstihla tu obsahovou a to i přesto, že příběh nebyl vůbec špatný. Doporučuji vidět tento film ve 3D kině. ()

Tosca 

všechny recenze uživatele

Efektní, úžasné na pohled, jinak naprosto prázdné, umělé, až naivní. Zlaté glóby asi definitivně podlehly mainstreemu a jestli Avatar zaboduje i na Oscarech v důležitých kategoriích (za technické si je jistě zaslouží, ale nejlepší film či režie???), tak to už je i definitvní konec Oscarů... Mám pocit, že pokud se filmy budou ubírat tímto směrem, tak se z nich vytrácí cosi lidského a zbude už jen ta podívaná - nic proti, film má být i na koukání, ale není to málo? Nemělo by bát také něco "uvnitř", něco hlubšího? ()

pepek25 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že sem nijak nesdílel tu davovou Avatarmanii, takže sem na film šel spíš ze zvědavosti, jestli je to fakt tak dobré, jak všichni říkají. Moc jsem tomu ale nevěřil. Moje předpoklady se pak vyplnily jenom částečně. Celkem nudný, tisíckrát ohraný hollywoodský příběh zabalený do modrého kabátku kmene Navi a planety Pandora, tři čtvrtě filmu sice docela pěkné efekty, ale to mi teda ke spokojenosti fakt nestačilo. Teprve až závěrečná, rozhodující bitva mě dostala, jak se říká přikovala do sedadla a částečně taky napravila dojem z celého filmu. Z původně jasných tří hvězdiček mě taky donutila zvednout hodnocení o jednu nahoru. Nebo spíš o půl... ()

Strider 

všechny recenze uživatele

Uvedení Avataru provázelo neskutečné halo, všichni byli natěšeni na parádní 3D jízdu od téměř legendárního režiséra. K filmu toho bylo už napsáno dost a dost, ono i samotné hodnocení hovoří samo za sebe a nemá cenu zde pět nějaké oslavné ódy. Snad jenom bych chtěl vzkázat všem, kterým chyběl zapletený a geniálně vypointovaný příběh, ať se pokojně vybrečí a příště chodí jenom na dramata :D Avatar měl v podstatě jenom jednu zásadnější vadu. A tím je jeho dokonalost. Je někdy možná až příliš znát, že se na něm pracovalo dlouhá léta a tvůrci si dali práci s každou drobností. Ve výsledku tak filmu trochu chybí takový šmrnc, něco překvapivého, diskutabilního, něco co nesedne každému, ale ostatní zas o to více potěší jiné... prostě se chce až příliš líbit každému. No ale to se mu daří, tak co vlastně řešit :) ()

fridge 

všechny recenze uživatele

(Viděno ve 2D) Kontroverzní grafický orgasmus, který se od Pocahontas liší více věcmi, než jménem hlavní hrdinky. Kromě perfektního zpracování světa na Pandoře ale nemá film moc co nabídnout, protože fandové šmoulího porna budou v poslední hodině zklamáni a fandové duchaplných scénářů budou zklamáni od chvíle, co vstoupí do sálu. Je to ale tak dobře udělané, že vám to ve výsledku bude vlastně jedno. Hvězda dolů za ten scénář. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Jako velký příznivec sci-fi literatury i filmu jsem vyrazil na tento film s mírnými obavami. Barnumské upoutávky mě totiž většinou spíše odradí a halasné předpremiérové výkřiky o revoluci v kinematografii mně taky zrovna moc nepřidaly. A co jsem si odnesl? Velmi pěkný zážitek z výborně realizované 3D podívané na plochou historku okresního formátu. Na rozdíl od mnoha dalších diváků jsem v ději nějak moc nezaznamenal zelenou agitaci, co však bylo horší, to byla stokrát přemletá klišé vykradená značně okatě z mnoha dalších filmových opusů a v některých případech i z literární klasiky žánru. Scénář byl strašně upovídaný, hudba snad nepřestala hrát ani na deset vteřin (strašná choroba americké filmové tvorby posledních let) a film měl být podle mého aspoň o půl hodiny kratší. Nestává se mi to často, ale poté, kdy jsem si už zvykl na hrátky s 3D, se o mě dvakrát pokoušela lehká dřímota. Ty tři hvězdičky jsou málo, ale čtyři by podle mého už byly zase příliš mnoho. Za technickou stránku si Cameron zaslouží podtrženou jedničku, ale tím to pro mě taky skončilo. Navíc ta pohádková krajina létajících hor vypadala téměř přesně tak, jako obaly alb skupiny YES ze sedmdesátých let, čili opět nic nového pod sluncem. Z mého pohledu tedy suma sumárum nešlo ani tak o film, jako o biják, pro mě osobně nejlépe stravitelný jako odpolední představení po delší rodinné procházce přírodou. Mám za to, že za deset let už si na tento počin vzpomene málokdo, protože podobných spektáklů v Americe vznikne přehršel. Cameron má rozhodně na víc a je mi líto, že svůj talent v posledních dvou filmech takto rozmělňuje. ()

mnau 

všechny recenze uživatele

Na film jsem šla spíš ze zvědavosti. Efekty nezklamaly! Zato příšerný český dabing, "nečekaný konec", akční scény a holywoodské nadšení z boje ano. :-( Heslo filmu podle mě je: "Děcka, chcete aby vás v partě uznávali? Pak si zkroťte velkého ptakoještěra!" :-) ()

PavelH 

všechny recenze uživatele

Byl jsem skeptický, ale tento film si mě získal. Ano, je to pohádka pro dospělou masu, ale dovolím si říct, že tomu nic nechybí. Příběh je sice čitelný, ale nemá hluchá místa a pohltí vás. Nakonec bych pronesl frázi, která se nejspíš objeví v novém slovníku, "ZŘÍM TĚ" ()

/:-D 

všechny recenze uživatele

..::CineMAX 3D::.. Tak sme si s chalanmi povedali, že si zájdeme do Trenčína (z Prievidze) na kvalitný filmový zážitok ked to už je najdrahší "Poccahontas" film v historii filmu. Vizuálny orgazmus? Tak ja som skôr na ženské aj ked uznávam, že škaredú mimozemšťanku som tam nevidel. Dej? Dal sa z toho spraviť aj 15 minutový večerníček pre deti. Herci? Tak ja som im to žral. Hudba? Ano bola tam :D . Tak ale teraz trochu vážne. Fakt sa mi páčila džungla, rastliny, mytologia a všetko čo súviselo s prírodou. Naozaj že rešpekt čo všetko navymýšľali. Samozrejme ľudské charaktery boli dokonalé a veril som im tie rečičiky. Možno som trochu naivný alebo ked pozeráte 3D film prvý krát v živote tak sa vám vypne logická časť mozgu, ale ja som fakt nevedel do konca filmu kto vyhrá ved Cameron sa stým nesere on kľudne nechá vybuchnúť atomovku v True Lies tak prečo nepotrápiť diváka aj teraz....A ak máte pocit, že to vykráda šmolkov a Matrix tak áno, nemáte pravdu... ()

Uiboek 

všechny recenze uživatele

Avatar, Avatar, Avatar, tolik hluku bylo kolem něj, z velké části chápu proč... zaujme velké množství lidí, mne nevyjímaje. U Camerona vidím velikou inspiraci v snad mé nejoblíbenější sérii knih "NADACE/'The Fundation", kde se nachází velmi podobná planeta s názvem "GAIA", jejíž lidé vyznávají i stejnou "filozofii", pokud to tak mohu říci. Ale přejděme k hodnocení filmu. Ve filmu se moc nemluví, není to vůbec na škodu, protože Váš zrak je plně zaměstnán tou krásou, kterou Vám servíruje Cameron nejlépe, jak asi mohl. Mohu ho snad i s nadsázkou nazvat "novodobý němý film". Bohužel příběh už má trhliny. Ve filmu je mnoho míst, kde cítíte, že Vás ten film "drží", ale zároveň, že mu něco chybí, mi v určitých chvílích chybělo větší možnost vcítit se do hrdinů, více je poznat, stotožnit se s nimi... velmi se mi z jedné strany líbil závěr ("válka"), byla krásná po estetické stránce. Jenže mi zde chyběla jakákoli strategie z jedné či druhé strany. Ale nejvíc usměvný byl nehorázně sentimentální konec, že by se lidé dokázali vzdát takového bohatství jen díky tomu, že bylo poraženo jejich pár vojáků a že by to hlavní hrdina nevěděl. Hudba byla vhodná. Pokud jde o herecké výkony, tak mne žádný nijak nezaujal, možná jen negativně - Sigourney Weaver... Lepší 4* ()

Euchrid 

všechny recenze uživatele

Ultimátní kinozážitek, který svým způsobem ukazuje jak opět posunout tvorbu megadrahých megahitů. Naprostá vizuální orgie, která zároveň nevyužívá ono vizuálno samoúčelně, ale jako cestu do pohádkového světa, který je tak úžasný , že by v něm chtěl žít každý. Ne, jako v Českých Budějovicích ;-) Je to opravdu jedna z nejhezčích pohádek, těší jako krásný sen, po kterém vás mrzí jen to, že už skončil a není realitou. Jasně že to není dokonalé, ale všechny chyby odpustíte hravě. Navíc jsme se shodli, že všichni chceme být Toruk Makto =) ()

KVBahnhof 

všechny recenze uživatele

Průměrný a ničím nepřekvapujicí děj zabalem do nejlepších technologii součastnosti. Chvíli budete sice omámeni světem avataru, ale později si na to moc nevzpomenete, kromě pamfletace lidské rasy, neb film není ničím výjimečný. 70%. ()

Raven_PWL 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě srdcová záležitost, co napsat i v dlouhé eseji bych nedokázal vyjádřit svoje pocity. Kdo neviděl nepochopí, buď Vás to osloví, uchvátí, učaruje nebo to s Váma nepohne, potom to klidně odsudtě, spalte nebo zničte ale doporučuji vidět n nejlépe originál znění. Každý film má své slabé minuty, ale těch bylo mín jako plus vidim hudbu, efekty, poselství, jednoduchý děj a Camerona. ()

zmates 

všechny recenze uživatele

Inu, jako správný intelektuál opájející se svou vlastní výjimečností a priori pohrdám podobnými megalomanskými projekty, které jsou navíc příznivě kvitovány 99 procenty mého okolí. Nicméně v rámci všeobecného kulturního přehledu (oblíbená výmluva) jsem i já vysolil nekřesťanské peníze za 3D projekci, usadil se do páté řady a usmyslel si "Camerone, překvap mě". A Cameron překvapil. Narozdíl od Titanicu si zde vyhrál i se scénářem (v rámci žánru), přesto právě ten je možná stále jedinou skrvnou na kráse. Hudba, výprava, vizuální efekty, zkrátka vše ostatní však tento malý nedostatek hravě skryje, a tak se stane i to, že intelektuál v páté řadě čučí s 3D brýlemi na očích a s otevřenou pusou na plátno jak na svatý obrázek. ()

Žažulienka 

všechny recenze uživatele

3D zážitek byl opravdu velkolepý. Co se týče efektů, tak ty vcucnou diváka okamžitě do děje, a i když ho třeba bolí hlava z 3D brýlí, tak ho to stejně nutí ty oči otevřít, přetrpět bolest hlavy a dívat se. Ale scénářem je to klasika, typický pohádkový příběh, kdy dobro musí zvítězit nad zlem. ()

MManual 

všechny recenze uživatele

Na to aby to obstalo ako kampan proti vojne v Iraku je uz priliz neskoro a tak jedine posolstvo, ktore okrem toho, ze je to 3 hodinova pekne vypadajuca propaganda voci globalnemu oteplovaniu je to, ze aj najvacsi loser sa moze stat hrdinom v jednom z online virtualnych svetov - a teda dokola omielajuce klise: nie je dolezity obal ale vnutro. V tomto pripade je to vnutro plne zvrhlej moralky ktore islo za svojim cielom - objektom lasky aj cez nevinne zivoty, podobne ako ludstvo, ktore predtym zradilo. ()

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Bude Barbie pokračovat?

Bude Barbie pokračovat?

26.11.2023

Barbie je nejúspěšnějším filmem roku. S výdělky přesahujícími jednu miliardu a 440 milionů jde jasně o nejvýdělečnější snímek letoška, což je fascinující i s přihlédnutím k tomu, že jde o originální… (více)

Disney zase odsouvá své blockbustery

Disney zase odsouvá své blockbustery

14.06.2023

Stávka scenáristů začíná studiím dělat první vrásky. Místo férové gáže pisálkům a zaslouženým procentům ze zisků raději šéfové typu Davida Zaslava (Warner Bros. Discovery) odmítají o požadavcích… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Reklama

Reklama