Reklama

Reklama

Avatar před námi otevírá neuvěřitelný svět za hranicemi naší fantazie, svět střetu dvou naprosto odlišných civilizací. Nově objevená vzdálená planeta Pandora je mírumilovné místo s obyvatelstvem - Na’vi, žijícím v souladu s divukrásnou vegetací planety. Posádka vyslaná ze Země na své průzkumné misi objeví na Pandoře velmi cenný minerál, který by měl na Zemi nevyčíslitelnou hodnotu. Pobyt na Pandoře je ovšem pro člověka možný teprve po vytvoření jeho genetického dvojníka, hybrida Avataru, který může být ovládán psychikou oddělenou od lidského těla a fyzicky odpovídá původnímu obyvatelstvu Pandory, které má fluorescentní modrou kůži a dosahuje 3m výšky. Na tuto náročnou misi je vybrán mezi jinými také Jake Sully (Sam Worthington), bývalý námořník, který byl při jedné ze svých předešlých misí paralyzován od pasu dolů. A právě šance opět chodit přiměla Jakea, aby se do programu Avatar přihlásil.
Průzkumná mise je vyslána a po přistání na Pandoře je zcela ohromena úžasnou rozmanitostí místní vegetace. Stromy dosahují výšky mrakodrapů a světélkující prales je plný nádherných tvorů, které jste nikdy neviděli, ale také hrozných prehistorických predátorů. To je jen zrnko překvapení, které posádku čeká. I když se zdá, že po počáteční nedůvěře lidí Na’vi se posádce podařilo adaptovat a také získat prostor pro diplomatickou misi, pandořané se rozhodně nehodlají nechat kolonizovat a dojde ke tvrdému střetu. Jake, který se postupně sblížil s místním obyvatelstvem, a především s místní princeznou Neytiri, stojí před rozhodnutím, za koho bojovat ve finální bitvě, která má rozhodnout o osudu a vývoji celého světa. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (4 907)

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Půltřetí hodiny pohříchu už vybarvených počítačových omalovánek, soma (ta Huxleyho) pro celou rodinu. Člověk nestačí zírat, co dokáže jeden invalidní mariňák se srdcem na pravém místě a s přispěním armády techniků. Býval bych si užil aspoň (po řemeslné stránce úctyhodné) výtvarno a romantické chvíle, kdyby tvůrci do každičkého obrazu a do každičké promluvy nepromítli americkou duši, toho okolnostmi zmrzačeného potomka duše staré Evropy, dnes v rukavičkách kolonizujícího svou pravlast. "Avatar" jsem zhlédl v ovzduší prezidentských voleb v USA a věřte nevěřte, to,co v závěru filmu vychází z úst plukovníka Quaritche i desátníka Sullyho, se dost podobalo řečem prezidentských kandidátů v televizi. A navíc virtuální Pocahontas Neytiri, nejspíš s ohledem na případné dětské diváky, po celou dobu neodhalila bradavky. Aspoň mám takový dojem, v té rychlosti se člověk snadno přehlédne. Kalvínská pruderie Pandořanů je cizí Punanům na Borneu, kde se roku 1986 odehrál podobný přípěh, byť bez avatarů. Třicetiletý Švýcar Bruno Mauser se tu po dvouletém pobytu u jmenovaného pralesního lidu rozhodl udělat něco proti kácení deštného pralesa (původní porost o rozloze asi 9,5 milionu hektarů byl tehdy už zpoloviny zničen, ročně se prý pro vývoz mýtilo 89O kilometrů čtverečních) : sjednotil punanské náčelníky a podnítil je k odporu. Foukačky s otrávenými šípy tak jednoho rána zastavily buldozery, státní úřady označily Bruna za komunistu, což v Malajsku znamenalo prakticky rozsudek smrti, a Bruno hledaný policií zůstal s Punany a propadlým vízem v pralese. O jeho dalším osudu se mi nepodařilo nic zjistit. ()

Rathe 

všechny recenze uživatele

Už jenom to, že film získal tolik ocenění, ukazuje na to, že je to pořádný nářez. A to teda je! V tomto díle je snad úplně všechno, co moderní divák hledá. Vizuální efekty a neuvěřitelné světy jsou zvládnuté na jedničku. A co teprve ta stvoření na celé Pandoře. Filmu se povede i to, dojmout diváka, a to hned několikrát. Dokázal bych i říct, že Avatar je takovým průkopníkem v počítačových efektech - ukazuje, co vše se dá udělat. Nejsilnější zážitek - ničení Stromu Života. ()

ferrari2 

všechny recenze uživatele

J.C. musel na 100% čítať a museli sa mu na 100% aj páčiť knihy K. Maya o Winnetouovy. Poprípade jednoduchšie- premaľovať indiánov na modro vznikne kniha Avatar. Ale vôbec sa nezamýšľam nad tým, vôbec sa nezamýšľam nad obsahom, vôbec sa nezamýšľam nad ľudskou zlobou a hrabivosťou a nadradenosťou nad niekoho, alebo niečo... Je to vymakané, perfektné a dobré. Efekty, farby, fantázia- všetko funguje. A čo viac od filmu chceme?! ()

Tycygo 

všechny recenze uživatele

Avatar celý stojí na vizuální stránce. Grafické orgie, které vám natluče do hlavy jen tak nezapomenete. Vyjdete z kina a normální svět zkráta bude trapný a ubohý oproti Pandoře. Scénář už je slabší, je to jako Pocahontas... to už jste asi všichni slyšeli, ale ta důležitá otázka zůstává: Vadí to? Za mě je odpoveď jasná: Nevadí! Dopřejte si tento zážitek v té nejlepší dostupné kvalitě, jinak se na to raději ani nekoukejte. ()

Wolfis 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý značne mení dejiny kinematografie! Do kina som išiel s tým, že som o filme v podstate nič nevedel... odchádzal som s padnutou sánkou a doživotným zážitkom. Úžasný, originálny fantasy príbeh zasadený do neuveriteľne krásneho, rozmerného a briliantne vizuálneho sveta Pandory, ktorý odhaľuje svoje tajomstvá a život na ňom. Táto snímka nadobudla obrovské rozmery, a tak ňou Cameron povzniesol latku na úplne inú úroveň aj z hľadiska tržieb, ktorú bude veľmi, veľmi ťažké prekonať. Kolosálny filmový zážitok! /100%; 3D verzia: 110%/ ()

Mckay 

všechny recenze uživatele

Ideální film do imaxu ,nebo podobných kin , kde jde krásně vidět v podstatě dokonalá vizuální a technická stránka filmu.Doma už to takový zážitek nebude pokovad nemáte 4K televizi a domácí kino.Co se týče příběhu ten je předvídatelný ,ale je poměrně svým nápadem originální.Co se týče hlavní role v podání Sama Worthingtona tak ta je pro mě absolutně nezajímavá.Herec za to nemůže , ale podle mě je špatně napsaná.Velmi mě však potěšilo obsazení legendy Sigourney Weaver a vedlejší role Michelle Rodriguez z rychle a zběsile.Ale největší problém filmu je jeho délka v poměru akce na plátně.Na to jak je film dlouhý tak vyložených akčních v potažmo vdech beroucích scén je velmi málo.V podstatě za zmínku stojí finální bitva ,která byla napínavá 3 minuty pak bylo jasné že vyhrajou šmoulové .Za zmínku ještě stojí škola létání.Každopádně technická stránka filmu je užasná a hezky se na to kouká.82% ()

BR23 

všechny recenze uživatele

....................K FILMU: Veľmi dlhý avšak veľmi dobrý film. Graficky super, príbehovo dá sa. Romantická línia je ako z Pokahontas - ja cizák sa vyspím s inému zasnúbenou náčelníkovou dcérou (to mi moc nešmakovalo ale čo už). Výprava a dobrodružstvo veľmi dobré. Hudba- dobrá. Veľmi sa mi páčilo na tom ten vzťah miestnych k prírode, prístup k svojmu okoliu a vysvetlenie fungovania toho prírodného systému- strom duší, neustály kolobeh, ------,,vidím ťa,,------ to ako pristupujú k prírode ktorá ich kreuje a zároveň s nimi žije v harmónii, to že nič nevyjde nazmar a že si život vážia. NIE K FILMU: Nie ako drvivá väčšina dnešných ľudí ktorým nevadí a ešte (trebárs kupovaním a vznikaním dopytu) podporujú zlé zaobchádzanie, týranie a zabíjanie zvierat, klčovanie lesov atd. Je totiž rozdiel niečo bezhlavo uctievať a klaňať sa tomu jak nejaký debil (modla, Biblia...) a niečo si pokorne vážiť. Podobný systém by som uvítal aj v skutočnom svete (teda aspoň modernej civilizácii ktorá si to, pre súčasný rozmanitý trh, môže dovoliť) nech nevyjde nič nazmar, zvieratá netýrať a nezabíjať napr: pre mäso lebo mu- človeku to chutí, a presviedčať sa že to potrebuje. Zviera nieje tovar, je to mysliaca a cítiaca bytosť. človek na opustenom ostrove, dieťa v Afrike... ktorí nemajú na výber inak by zomreli od hladu zabiť zviera kvôli mäsu môžu, človek ktorý má miliónpesto dalších možností je niečo iné... A ked už tak, tak ok na salaši, na domácej farme, a nie z bitúnkov a veľkofariem... našťastie sa začína viacero ľudí zobúdzať a samozrejme im vadia zhoršujúce sa podmienky pre dobytok (nie vždy to tak bolo niekedy boli pravé farmy, dnes sú to skôr priemyselné komplexy a to čo sa tam robí už prirodzené vonkoncom nieje), hoc ešte ostáva plno egoistických idiotov zahľadených na svoje chúťky... Ok to len na okraj čo sa týka zvierat (dobytka) ked už ostatní tu píšu o daždových pralesoch atd tak ja som chcel spomenúť niečo iné. ..................... S5 K FILMU: film bol veľmi zvláštny mal som pocit ako keby bol z iného sveta :D a naozaj bol to prepojenie Jacka avatara a Jacka človeka atej Naterii či jak sa tá jeho čajka volala ked videla Jacka ako človeka bolo tiež zvláštne, ba až nepatričné :D bolo pútavé, a trochu také nezvyklé ako Matrix, prepoja sa dva ,,totožné,, svety. Veľmi fajn. Hodnotím 90% kedže miestami som z toho cítil vyčerpanosť neviem prečo asi že sa to tak stále snažilo... ()

rass 

všechny recenze uživatele

Jistě, technická stránka filmu je zvládnuta brilantně, to Cameron opravdu umí. Posunuje hranice možného zase o kus dál...ale jak dlouho bude tohle kouzlo fungovat? Až se technické možnosti dostanou opět na vyšší level a všechny ty vizuálně propracované efekty přestanou ohromovat, zůstane jen tuctový, obehraný příběh, ničím výjimečné herecké výkony, standardně velkolepá Hornerova hudba...a už nic. ()

Akmodos 

všechny recenze uživatele

Jako spousta dalších brejlounů nejsem ani já velký fanoušek 3D projekcí. Avatar je však jediný film, u kterého mě mrzí, že jsem ho v 3D neviděl. Snad to někdy napravím. ()

BigJohn02 

všechny recenze uživatele

Včera jsem po dlouhé době viděl Avatara na HBO. Těsně předtím jsem viděl Warcraft, a tak musím říci, že triková technologie za těch sedm let úžasně pokročila vpřed. Za pár let nám budou modráčci připadat jak trochu vylepšení formeláci. ()

Talbotus 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh á la Poslední mohykán v dechberoucím hávu moderních počítačových triků. Film stojí za shlédnutí, ae není to zrovna film, který by patřil k mým oblíbeným. Neurazí a zabaví. ()

Memor 

všechny recenze uživatele

Všetko premyslené do puntíčka. Cameron odviedol prekrásnu prácu. Tento film sa blíži doslova k dokonalosti. Čo už ide o efekty, z ktorých som civel s otvorenou hubou alebo už o fascinujúci dej a vžitie sa do príbehu a na akú stranu by sa človek postavil, buď spoznávať krásy života, lietať, zabíjať zver pre obživu alebo byť drancovateľ na cudzej planéte kvôli obyčajnému kameňu, ktorý má vysokú cenu... Určite sa je ťažko rozhodnúť ... Jedine čo ľutujem zo svojej strany je to, že som nebol na tento film v kine a nepozrel som si ho do TERAZ! ... jednoducho masterpiece v kinematografii ... ()

kratajirka 

všechny recenze uživatele

Co je to Pandora? Vymatlaná blondýna odpoví: "Noo to je jeden krám, kde mají krásné šperky, mmm taky jeden doma mám." Umaštěný historik odpoví: "To vám byla jedna mytologická manželka, která světu přinesla jen zlo a zlo a zlo." Ulízaný ajťák odpoví: "To je cool rádiová appka, downloaduj na iTunes for free." JamesTitanicusCameron odpoví: "To jsem jednou takhle seděl na záchodě (bylo to v "zatáčce") a přišel mi na mysl fantasy film z planety jménem Pandora a vidíte - jedno sraní mi vyneslo takových doláčů jako žádných tisíc průjmů předtím!" A o čem že je vlastně aVatař? Pohádka pro malé s malým i velké s velkým .... Vysoká škola grafická počítačová v praxi! Smekám před pánem, který obstaral hudbu. A ještě jeden postřeh - nikdy bych nemyslel, že se dá dojít k vyvrcholení prostým spojením vlasů. Nééé v Rusku, ale v Americe je možné vše. :) ()

gagun 

všechny recenze uživatele

Tak ještě aby to za miliardu nefungovalo. Je to jako vlhký sen doby. Titanic zas a znovu. Mainstream ve svém vrcholném zobrazení. Běloch, co se postaví bělochům. Američan, co se postaví své planetě, aby zachránil místní indiány--troch necitlivé, ale budiž. Přesto film postrádá hodně dotažených nápadů a do formy záporáka staví načechraného typa s robotem.....škoda půl hodiny scén, které snížili film o jednu hvězdu. --------------------Přesto neexistuje nic, co by dokázalo film dlouhé roky překonat po grafické stránce.......Až na Poláky, ty mrchy se učí nějak moc rychle. ()

sarpis 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem zapomněla ohodnotit za tepla, takže s odstupem několika let po prvním shlédnutí. A ejhle, ani po těch letech nevymizel ten zvláštní pocit, kdy vidíte něco, čemu ani nemůžete věřit, že se dá vymyslet a takto komplexně zpracovat... Na dlouhou dobu mě přestaly bavit "normální" filmy. Avatar viděn poprvé - emoční extáze... Avatar viděn podruhé (o 3 dny později) - užívání si kamery, obrazu, detailů, dokonalosti... Avatar viděn potřetí (za 14 dní) - to už byla úchylka, ale stále bylo co nového objevovat. DVD je doma na čestném místě a jednou za rok si dáme prostě repete... ()

Diamonts 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka toho, jak se lidé chovají k okolí kvůli penězům. Celý film se točí kolem lidské povahy a jejího konání. Ačkoliv se člověk může zdát mírumilovným tvorem, je schopen vyvraždit vše živé, jen aby dosáhl svého cíle. V tomto je Avatar skutečně realistický. ()

adelfilm 

všechny recenze uživatele

první film na který jsem byla ve 3D provedení. mým rodičům se moc nelíbí, říkají o něm, že je to akční pohádka pro dospělé. pokorně si dovolím nesouhlasit, akční film je to určitě. neuvěřitelně dobře odvedená technické práce, taky práce hudby a zvuku. je pravda, že děj trochu pokulhává a je jednoduchý, ale já si myslím, že na svou jednoduchost není vůbec špatný. mám ho moc ráda:D ()

Pelmeninator 

všechny recenze uživatele

Neznášam ho. Jediný film, pri ktorom som sa v živote rozplakal a nehanbím sa za to. Spôsobil dlhotrvajúce depresie a taktiež smútok že na takej planéte nemôžem existovať aj ja. Ľudstvo je rasa, ku ktorej sa už dlho nehlásim. Prekrásna hudba, mimozemské bytosti pôsobia prazvláštnym dojmom. Niet čo dodať. Za mňa určite jeden z najlepších fimov, aký bol kedy natočený. ()

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Bude Barbie pokračovat?

Bude Barbie pokračovat?

26.11.2023

Barbie je nejúspěšnějším filmem roku. S výdělky přesahujícími jednu miliardu a 440 milionů jde jasně o nejvýdělečnější snímek letoška, což je fascinující i s přihlédnutím k tomu, že jde o originální… (více)

Disney zase odsouvá své blockbustery

Disney zase odsouvá své blockbustery

14.06.2023

Stávka scenáristů začíná studiím dělat první vrásky. Místo férové gáže pisálkům a zaslouženým procentům ze zisků raději šéfové typu Davida Zaslava (Warner Bros. Discovery) odmítají o požadavcích… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Reklama

Reklama