Reklama

Reklama

Avatar před námi otevírá neuvěřitelný svět za hranicemi naší fantazie, svět střetu dvou naprosto odlišných civilizací. Nově objevená vzdálená planeta Pandora je mírumilovné místo s obyvatelstvem - Na’vi, žijícím v souladu s divukrásnou vegetací planety. Posádka vyslaná ze Země na své průzkumné misi objeví na Pandoře velmi cenný minerál, který by měl na Zemi nevyčíslitelnou hodnotu. Pobyt na Pandoře je ovšem pro člověka možný teprve po vytvoření jeho genetického dvojníka, hybrida Avataru, který může být ovládán psychikou oddělenou od lidského těla a fyzicky odpovídá původnímu obyvatelstvu Pandory, které má fluorescentní modrou kůži a dosahuje 3m výšky. Na tuto náročnou misi je vybrán mezi jinými také Jake Sully (Sam Worthington), bývalý námořník, který byl při jedné ze svých předešlých misí paralyzován od pasu dolů. A právě šance opět chodit přiměla Jakea, aby se do programu Avatar přihlásil.
Průzkumná mise je vyslána a po přistání na Pandoře je zcela ohromena úžasnou rozmanitostí místní vegetace. Stromy dosahují výšky mrakodrapů a světélkující prales je plný nádherných tvorů, které jste nikdy neviděli, ale také hrozných prehistorických predátorů. To je jen zrnko překvapení, které posádku čeká. I když se zdá, že po počáteční nedůvěře lidí Na’vi se posádce podařilo adaptovat a také získat prostor pro diplomatickou misi, pandořané se rozhodně nehodlají nechat kolonizovat a dojde ke tvrdému střetu. Jake, který se postupně sblížil s místním obyvatelstvem, a především s místní princeznou Neytiri, stojí před rozhodnutím, za koho bojovat ve finální bitvě, která má rozhodnout o osudu a vývoji celého světa. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (4 907)

The Viper 

všechny recenze uživatele

Ve světle všech těch úžasných efektů (haha) tu máme solidní vykrádačku. Dosti jsem se přemáhal abych to dokoukal poprvé....neplánuji tomu dát v budoucnu další šanci. Přeceňovaný snímek pro diváky co rádi pohádky. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Velkofilmy a blockbustery, na které je vždy mediálně upozorňováno i více let dopředu, to mají pak těžší v tom, že mají a musí ukojit miliony filmových fanoušků, kteří právě tu dlouhou dobu dychtivě očekávají naprosto přelomový snímek. Mnohdy toto očekávání bohužel z různých důvodů nedokáží splnit, což ovšem není vůbec případ filmu Avatar - to, co bylo maniakům filmové obce po stovky dní před premiérou slibováno, bylo splněno troufám si říct do posledního puntíku - od dob prvního Matrixu tu zase máme naprosto přelomové digitální efekty a triky, které (viděny na velkém formátu) musí nutně uspokojit každého. A Zoe Saldana, ať už je modrá, nebo zelená (Strážci Galaxie), nebo černá (bez masky - asi nejhezčí varianta) vzbuzuje u 9 z 10 heterosexuálů neklid v kalhotech...Tohle je prostě bezvadná záležitost, trošku se ale obávám dalších pokračování, jak si poradí se svým mateřským filmem a jak si dokáží laťku udržet vysoko................moje hodnocení = 9,5 z 10. ()

Circumscriptor 

všechny recenze uživatele

90% filmu je len o počítačových efektoch, ale to v prípade Avataru neprekáža, keďže ho Cameron natočil chváľa bohu až teraz. Celkom nový typ filmu, aký tu zatiaľ nebol a ktomu ešte aj James Horner, ktorý svojím hudobným podmazom nikdy nikoho nesklame. ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Dokonaly vizual vyhravajuci nad klasickym klisoidnym dejom nadopovany originalnymi napadmi, totiz pustenim uzdy fantazie na spacir s ekologickym podtextom (a posolstvom) , nie cirou nahodou narazajuci na sucasny stav, peniazmi nenabazenych, divokych korporacii devastujucich planetu a ktorym na nikom nezalezi. Je mozne ze ide o jeden z najprecenovanejsich filmov ( pre slepych ) , no a co. A ze potiahol skoro na tri hodky? ("Pha" ) . Ale Cameron dokonale reziruje ansabl s maximalnym nasadenim. Skrotil by aj tasmanskeho dabla so zlatou hviezdou na cele. Monumentalnost a epickost mu dodava este Hornerova taktovka, huslicky a nejaky ten zbor anjelov. Cameron bol, je a bude borec najvacsi. ()

remy 

všechny recenze uživatele

Avatar. Největší film nového tisíciletí. Překonat ho může jen a pouze sám Cameron .... Avatarem 2,3,4,5. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý pred vyše 13-timi rokmi spôsobil v kinách revolúciu sa opäť a zas vrátil do kín. Tým, že som nikdy pôvodného Avatara, kvôli svojmu nízkemu veku, nemohol pri pôvodnom premietaní zastihnúť v kinosálach, som využil novú príležitosť všetkými desiatimi. I navzdory tomu, že som obrovský odporca 3D projekcií, keďže zastávam názor, že sa jedná o úplne zbytočnú technológiu, som si zakúpil lístok práve na tento typ projekcie. A po dopozeraní musím konštatovať, že je Avatar, pravdepodobne, jediná snímka, ktorej plný potenciál je naplno využitý až v ilúzii tretej dimenzie. Dej nemusím asi nejak zdĺhavo opisovať, jedná sa o kompletnú kopírku príbehu Pocahontas, no s modrými domorodcami. Úvodné minúty sa premietali v klasickom 2D formáte, no ihneď ako ste zavítali do džungle ste si mali nasadiť svoje špeciálne okuliare. Digitálne efekty sú aj po rokoch stále na úrovni. Nebál by som sa dokonca povedať, že Avatar svoju dobu natoľko predbehol, že technická stránka filmu, by bola nadpriemerná, i keby film vyšiel hoci aj včera. Po vizuálnej stránke sa jedná o dychberúce audiovizuálne porno, s prepracovanou flórou i faunou, no hlavne so svetom tak živým a pestrofarebným, až ma z neho neraz rozboleli oči. Herecké výkony taktiež nezostarli ani o deň. Aby som to teda zhrnul, oplatí sa zájsť na Avatara znova do kina? Za mňa určite áno. Síce nedostanete skoro žiaden materiál navyše, no ak ste nemali doteraz možnosť okúsiť Pandoru inak než, len na obrazovke televízora, môžem vám silne odporučiť aj 3D variant. Vždy som mal s týmito projektami gigantický problém. Buďto ma extrémne rýchlo rozbolela hlava či oči (ideálne oboje naraz) alebo film nikdy nevyužil svoj plný potenciál, aby mi to nikdy neprišlo viac, než ako predražený gimmick. No Avatar ma dokázal vtiahnuť do víru tohto čarovného sveta tak vierohodne, ako už dlho žiadna iná popcornovka. A ako bonus dostanete dlhšiu post-credits scénu, vábiac divákov na druhý diel. Na záver teda môžem povedať, len jedno: S radosťou si to zopakujem aj v decembri. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Viděno po 13 letech opět v kině a opět ve 3D, nicméně tentokrát v IMAXu a vizuálně to byl fakt fantastický zážitek. Toliko výčet pozitiv. Kdysi v Cinestaru v Letňanech byla otřesná kvalita 3D a pamatuju si, že jsem si musel párkrát během filmu sundat 3D brýle, abych si odpočnul. Doufal jsem, že to je hlavní důvod, proč si z Avatara vlastně vůbec nic nepamatuju krom toho, že to bylo vizuálně pěkné, když mě zrovna nebolely oči. Ale hlavní důvod to nebyl, ten je daleko prozaičtější a platný pro spousty jiných filmů - obyčejná, nudná zápletka, která je průhledná už od začátku. Jakmile opadne wow efekt z vizuálu, tak Avatar nemá moc co nabídnout. A to stačí nejvýš na 3 hvězdy. (kino Cinema City IMAX 3D, orig.) ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Cameron naplnil většinu očekávání. Pandora je živoucí, dech beroucí a okouzlující svět vykreslený s absolutní precizností a smyslem pro sebemenší detail. V každém záběru je vidět ta tuna práce, nadšení, nápady, hravost i geniální filmařina...Co se týče 3D zpracování, tak na opravdový milník a revoluci si budeme muset ještě počkat. Tady krůček chyběl...I když vše je dokonale funkční, nepodbízivé a bez přehánění lze tvrdit, že Avatar je trikově za hranicemi dosud viděného...Děj je sice kompilátem celé řady "velkých příběhů" i klišé, ale je mistrně odvyprávěn...Každá postava tu má své místo, výraz i účel...Trochu kritiky bych věnoval Hornerovu soundtracku, který by mohl být odvážnější, výraznější a údernější...Nechat postavu S. Weaver kouřit bylo možná větší martirium než technologické inovace...Palace Cinemas, 3D, dabing, který nevadil, jen audio stopa byla poněkud tlumená a nevýrazná... ()

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálne orgie, ktoré ma však príliž emocionálne a dejovo neoslovili. Zaradeniu do TOP 200 (určite nie len) na CSFD NErozumiem, a...okrem audia a videa, som tu postrádal tú onú "Message in the bottle" (The Police). Svet Pandory je neskutočne nádherne remeselne-trikovo-technologicky vystavaný, a bolo by "hriechom" sa do neho opäť nepozrieť v sequeloch (či prípadne, prequeli), ponúka určite myriády možností, vďaka ktorým hádam azda možno snáď, svetlo sveta uzrú filmy podobne audiovizuálne orgazmické. Cameronom vytvorené univerzum, si čakajúce Oscary rozhodne zaslúži. Ak mám byť úprimný, tak: audio/video 5*, príbeh/emocie/posolstvo 3*=4* Takže, nádherný komerčný kasový trhák, nech sa Ti darí. King (Cameron) is back, BUT NAKED :P..... PS: teším sa na niečo príbehovo hodnotnejšie, Shutter Island...PS2: návrh na alternatívny koniec :)) http://www.lowbird.com/all/view/2010/03/random-domain-00000043 EDIT: Hurá....Avatar vypadol z TOP 200. ()

lOPATKA 

všechny recenze uživatele

vyvraciam famy ze po 15min prestane bavit 3D CGI a bude zavisiet od pribehu. mna to bavilo celych 166min a 3D zasa nebolo tak okato zdoraznovane ze ano je to 3D. pribeh noooo moze byt:P najlepsia efektna cast: zostrelenie stromu:)to bola podivana:) ()

Chris Wulf 

všechny recenze uživatele

Opravdu krátce, protože všechno už bylo stejně řečeno...oukej, překvapení se nekonalo (naštěstí), fakt je to absolutní pecka!!! Cameron Resurection s plnou parádou... lépe už jsi se snad vrátit nemohl! PS: Jedna věc mě fakt rozesmála: všichni Na'vi mají stejný frňáky...jenom Sigourney si musela nechat ten svůj špičák! :-D ()

medlo 

všechny recenze uživatele

Asi som mal príliš veľké očakávanie a aj preto som bol po videní filmu trocha sklamaní. Vadila mi tá romantická časť a to, že mi to pripomínalo iné filmy. Ale svet, ktorý vytvoril Cameron bol úžasný. ()

dris 

všechny recenze uživatele

Avatar měla být událost roku, možná desetiletí někteří odvážlivci dokonce vykřikovali "filmová revoluce" od Avataru mělo slovo film údajně dostat nový rozměr. Čím víc se blížila premiéra filmu, tím víc byl internet zavalen články, fotkami, trailerama, rozhovorama atd. Šel jsem na premiéru s tím, že jsem v životě neviděl 3D a s tím, že jdu na 3D film od Camerona! Než začal film, pustili nám perfektní trailer na Alenku v říši divů od Burtona (tohle píši záměrně). Pak začal film a asi po 15 minutách jsem si říkal tak tohle si můžete užít pouze v kině a v 3D tohle přesvědčení se mě drželo asi ještě dalších 15, až 30 minut potom jsem si s čistým svědomím několikrát brýle sundal a koukal na film normálně. Když už jsme trošku víc prozkoumali Pandoru, tak jsem si najednou čím dál víc začal všímat slabého příběhu a chabých dialogu. Najednou ani vizuální stránka nebyla tak velkolepá a hudba? Tak obyčejná až mi slza ukápla... když se děj posune (po dlouhém přešlapávání na místě) a dostaneme se těsně před finále ... kdy má Jake Sully krásné srdce rvoucí proslovy, dostavila se ve mě úzkost a chuť utéct ze sálu a utíkat co nejdále jako Forrest Gump, protože Cameron obalil příběh tak sladkou vatou, že sladší byste nenašli ani na sebelepší pouti. Ale já si říkal má ještě přijit ta finální bitva a z té se pos.ru a... nepos.al dokážu si představit, že při řečích generála a při závěrečné bitvě měl Michal Bay nejmíň 3 orgasmy, ale taky si dokážu představit, že Quentin Tarantino potřeboval pytlík na zvracení. Abych pouze nekritizoval, vlastní svět zvládl Cameron bravurně tak dobře, že byste i uvěřili, že tam někde krásná Pandora doopravdy je. Druhá věc kterou Cameron zvládá je obsazeni Worthington, Weaver, Moore skvělé herecké trio ovšem ze všeho nejlepší byl Ribisi pouze jeho hláškám jsem se zasmál pouze mu jsem uvěřil jeho roli na 100% ... i když jenom mu.. musím se opravit Zoe Saldana byla sexy i celá modrá a hrála skvěle. Celkově asi z celého filmu nejsilnější postavou byla Neytiri. Ale nejsmutnější na tom všem je, že ve filmu umřelo několik postav a ani jedna mě nezasáhla.. nejvíc líto mi nakonec bylo toho stromu. Odcházel jsem z kina a připadal jsem si jako malý chlapec, který měl slíbené horské kolo, ale pod stromečkem ležela pouze pletená šála a pletené rukavičky od babičky je roztomilé, že si na vás babička (Cameron) po 11letech vzpomněla, ale já sem chtěl to kolo! A ne rukavice a šálu. Závěr1: Já se ptám kde je Cameron který nechal před 18lety nemilosrdně na konci Terminátora 2 rozpustit Arniho?... Závěr2:Avatar by měl být do 12let ne od 12let. Závěr3: Nakonec nejlepší co mě v kině potkalo byl trailer na Alenku v říši divu. Děkuju ()

chamba 

všechny recenze uživatele

Ťahúňom tohoto filmu je bezpochyby krásna príroda, ktorú Cameron vo filme vytvoril. Príbeh filmu je veľmi jednoduchý a predvídateľný, no napriek tomu k nemu nemám nejaké väčšie výhrady. Čo mi trošku vadilo a aj to je čiastočne dôvod prečo som šiel o hviezdu nižšie je príliš veľká dĺžka filmu a ešte na tie krásne súboje, ktoré som sa z traileru tak tešil sa dostane len v poslednej polhodinke aj to nie v takej miere ako som si predstavoval. ()

Losik 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce bezchybné, ale jinak všechno ostatní film na 2,5 hvězdičky, navíc český dabing v 3D kině byl otřesný, příběh mi přišel hodně jako ekologická pokahontas, radši bych v kině viděl předělávku PPrincezny Mononoke v 3D a s takovýmto balíkem peněz, skoro 3 hodiny filmu ale jinak utekly svižně a krásná fauna a flora a hlavně létající hory se mi moc líbili, škoda že si nedali víc práce s příběhem, aby nebylo jasné co se stane za 5 minut ()

Jane18CZ 

všechny recenze uživatele

Tohle je snad první film, který nejsem schopná ohodnotit... Co se týče přírody, prostředí, efektů - tam nemám žádnou výtku. Možná jen tu, že jsem si říkala "ještě, ještě víc té krásy chci vidět" ale když mám hodnotit celý film - nedokážu. Asi si to musím nejdříve nechat rozležet v hlavě do dalšího dne... PS: nepochopím lidi, kteří dali odpad. Tohle rozhodně na odpad není, ani kdyby příběh nedával vůbec žádný smysl... No tak nakonec za 4*, ani víc, ani míň... ()

dudyvan 

všechny recenze uživatele

James Cameron dokázal Avatarem že je zpět ,natočil příběh který tady už byl několikrát ale tak že to baví diváka jako kdyby to viděl prvně!!!!Co se týče efektů , naprostá nálož!!!!Celá Pandora vypadá dokonale co se týče rostlin, zvířat a celkové krajiny .Doporučuji tente film vidět ve 3D!Avatar je další stupeň toho jak doufám že budou filmy vypadat v dalších letech.Dávám 60% ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Příběh je klišé, zápletka je klišé, dialogy jsou klišé, zkrátka všechno už tu bylo anebo je to klišé. Ale je to tak boží, že mi to vůbec nevadilo - posadil jsem se, ocitl se v jiném světě a už jen koukal (a fandil), koukal (a fandil) a koukal (a fandil)... A najednou byl konec a uteklo to příliš rychle! Upřímně doufám, že Director's Cut mi nahrne na hlavu další hodinku, dvě, tři... P.S. Napřed si dejte verzi v originálním znění, teprve pak se jděte pokochat 3D efektíky. Vidět totiž český dabing jako první, asi by mě to dost štvalo. Není prostě dost dobrý. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

NEUVERITEĽNÉ, NEZABUDNUTEĽNÉ, NEPREKONATEĽNÉ. HNEĎ NA ZAČIATOK: Je mi zle z vás všetkých rádoby kritikov, ktorí film zhadzujú kvôli tomu, že je predvídateľný, ekologicky ladený, super moderná ľudská armáda je porazená tupými domorodcami, film má zbytočný politický podtón (Vietnam, USA vs. indiáni atď.) a oháňate sa tým, že film je tupý, detinský, bez posolstva a váš obľúbený snímok je až za ním. Len pre porovnanie. Pulp Fiction, ktorý tu všetci vynášate do nebies je super, originálny ALE neobsahuje žiadne ale žiadne posolstvo. Naproti tomu Avatar jasne bije do očí svojim posolstvom, ale všetci ho ignorujete. Jeho ekologické aj politické posolstvo je také reálne a pravdivé, až to bolí, lenže všetci ignoranti, teda vy, čo na film a tieto jeho stránky kydáte, vy všetci ste rovnako zodpovední za to, v akých sračkách sa svet nachádza. Cameronovi sa podarilo jednou ranou zabiť dve muchy. Zasiahnuť odlišnou formou aktuálne pálivé témy a zároveň spracovať v prenádhernej podobe sen každého so životom cítiaceho človeka. To všetko samozrejme konzumisti, materialisti a anarchisti nikdy nepochopia, pretože žijú len pre svoje dobro a potešenie, zo dňa na deň bez najmenších ohľadov na druhých. A vaše zrovnania technickej stránky, ktorá je bezkonkurenčná až do takej miery, že je prirodzená takmer ako skutočnosť a preto tie 3D efekty nie sú tak viditeľné, pretože ich treba brať ako súčasť jedného obrovského celku a nie ako pri iných snímkoch, kde je jeden super 3D efekt a fádny zbytok, to je neuveriteľné. Čo viete o filme, okrem toho, čo ste sa dočítali z niektorých komentárov a videli v kine? Viete, že Cameron vytvoril novú 3D technológiu, ktorá pracuje na úplne inom princípe ako súčasné filmy ponúkajú? Viete, čo je hlavným zmyslom tejto technológie? Cameronov nový stereoskopický systém má zabezpečiť, aby veci a objekty, ktorý sú vytvorené digitálne, aby všetky tieto veci vyzerali vedľa skutočných živých objektov a ľudí ako rovnako prirodzené, rovnako hmatateľné a hlavne rovnako sa správajúce súčasti scény. Všetky súčasné filmy využívajú technológiu, ktorá v sebe zahŕňa viacmenej statické 2d pozadie s niekoľkými vrstvami objektov pred ním a preto všetky 3D efekty bijú priamo do očí , ale sú neprirodzené. Cameron chcel docieliť presný opak. Aby sa všetko pôsobile prirodzeným dojmom, aby ste nevnímali 3D objekty a zbytok ako odlišné veci, ale ako jedno, ako jeden komplexný celok. Ak sme my ovce podľa niektorých z vás, tak vy ste čierne ovce stáda. Neviem, čo je horšie.______Film, kde forma a obsah idú ruka v ruke ako veľký a malý brat. Kde malý brat trošku zaostáva (scenár), tam mu veľký brat s radosťou ešte viac pomáha. Ide o najdokonalejšie skĺbenie modernej techniky a miliónkrát videných scén z celého filmového univerza. Audiovizuálne je to na takej úrovni, že všetky najlepšie trikové filmy všetkých čias necháva Avatar svetelné roky za sebou. Emotívna stránka filmu je presne taká, ako som očakával, čo však myslím ako klad. Soundtrack je fantastický zladený s celým filmom.______Kommenty užívateľov ako Thewho18, siRka, Fallen_One a pod., ktorý film hodnotia ako odpad, majú asi toľkú váhu, ako ten odpad, ktorý spomínajú. Stačí pozrieť profily a každý vie, ktorá bije, pretože všetko, čo na filme kritizujú, bolo známe už dávno pred jeho premiérou, všetci sme to očakávali, tak na čo kua oni do toho kina šli, keď už od samého začiatku to bolo pre nich sklamanie? Prvý menovaný napr. všetkým animákom dáva odpad, pri iných filmoch sa celkom trafí, inokedy prepískne hore-dole. Prototyp rozporuplnosti. O čom to asi svedčí? Chce byť zaujímaví a preto film hodnotí tak ako hodnotí? Vraj je to ako Doba ľadová 3, vraj je to ako ostatné 3D filmy. Toto napíše človek, ktorý vzápätí napíše, že je to jeho tretí 3D film. Tomu sa hovorí s r a n i e si do huby. Cahous píše, že sa mu pri pohľade na tie vysoké hodnotenia v myšlienkach vynára stádo ovečiek a po prečítaní si recenzii a komentárov si film radšej ani nepozrie. Trojnásobný podraz vlastných nôh. Za prvé: Hodnotí niečo čo nevidel. Za druhé: Nechá sa presvedčiť slovami druhých, tzn. nemá vlastný názor. Za tretie: Prikláňa sa k tým, ktorých film sklamal, tzn. sám sa pridružil do stáda ovečiek. aj keď čiernych.A stenyek nazýva nás ostatných duševnými chudákmi a pritom v inom svojom kommente píše, že všeobecne neznáša fantasy.WTF?______Scenár: Komu vadia klišé, odporúčam prestať so sledovaním filmov, pretože všetko už minimálne raz bolo natočené (viď. Kubrickov citát - Google vám pomôže).______Hudba: Horner vykráda sám seba. Pozor, to nie je môj názor, ale citovanie iného odpadu z tohto fóra. Zobuďte sa ľudia. Horner rovnako ako Cameron otvorene priznal, že na filme zúročil všetky svoje doterajšie skúsenosti, čo v preklade znamená, že použil to, čo bezchybne fungovalo inde a z týchto ingrediencí vytvoril síce povedomý, ale predsa nový zážitok.______Audiovizuálna stránka: Ak toto niekto porovnáva s dobou ľadovou 3 3D, tak musí frčať na poriadnom matroši (pozrel som si homepage dotyčnej osoby a len ma to utvrdilo v mojej domnienke), alebo nosí desiatky dioptrie a má problém rozpoznať balvan od auta. Bez ďalších komentov k tomuto, pretože aj ľudia, ktorím sa nepáčil priehľadný príbeh, pochválili minimálne túto oblasť filmu, ktorá si jednoducho zaslúži ovácie. BTW: Kto napísal, že Jurský park bol naozaj prelomový? Opäť, ľudia spamätajte sa. Pri výrobe Jurského parku sa použila technológia, ktorú Cameron vytvoril pri natáčaní Terminátora 2. Ak niekomu pripadá 3D efekt v Avatarovi ako nie príliš výrazný, odporúčam prečítať si riadky vyššie. Nevadí, ideme ďalej______Ekologický podtext: Ak niekomu vadí, že film je zameraný proti ľuďom, tak je to ignorant a materialista, pretože len ten sa bije za do očí bijúcu pravdu. Človek je jediný živý tvor na celej planéte, ktorý vlastní aj deštruktívnu aj sebedeštruktívnu povahu už od svojho počiatku. Ak to niekto nevidí, tak je naozaj slepý. Avatar je stelesnením utopistických snov každého inteligentnejšieho človeka, ktorí nevidí pred sebou zmysel len vo vlastnení čo najväčšieho majetku, ktorý by vyriešil všetky jeho problémy, nechce riešiť všetko len silou, pretože násilie vždy plodí len a len ďalšie násilie. Ľudia si toto všetko ale uvedomia príliš neskoro.______Amerikanizmus: Vyspelá ľudská rasa, ktorá má všetky výdobytky techniky po ruke, dostane na zadok od domorodej rasy. Čo k tomu dodať? Za prvé, tá domorodá rasa dostávala na frak, ale pomohla jej v tom príroda, ktorá tiež takto bojovala o svoj svet. Za druhé, toto môže napísať len človek, ktorý nemá v sebe ani trochu pokory a sebakritiky. Celý čas chceme, aby raz niekto vystúpil a obrátil sa Amerike chrbtom a keď to niekto urobí, tak ho chceme ukameňovať, pretože v práve je vždy len ten silnejší? Tomu sa hovorí duševná zaostalosť, obmedzenosť, chudobnosť ducha atď. psychiatri poznajú viacero pomenovaní na tento duševný stav resp. rozpoloženie. BTW. kto sa drží hesla USA, keď niečo od niekoho chceš, vytvor z neho nepriateľa a zrazu máš na to nárok, nebojte sa, aj vy skôr či neskôr prídete na radu.______Film ako celok: Klišé za klišé, ekologické prkotinky, nie moc výrazný 3D efekt. Už od začiatku sa vedelo, o čom film bude. Už od začiatku sa vedelo, že Cameron priznal, že film nerobil len kvôli 3D, ale jednoducho technológiu podriadil výslednému ním požadovanému dojmu. Už od začiatku sa vedelo, kto bude ten zlý a pokiaľ malo ísť o happyending story, tak bolo jasné, ako to skončí. Čo tým chcem povedať? To, že keď toto všetci vedeli, tak kua načo išli do kina aj tí, ktorých táto vec irituje a potom sa tu tvária ako majstri sveta a zhadzujú toto výnimočné dielo? Len preto, aby sa mohli akože vyčleniť od nás ostatných, ktorí sú z toho uchvátení a patríme k nejakému fiktívnemu stádu, nemajúcemu vlastný názor? Názory sa môžu líšiť v drobnostiach, to akceptujem, nie každému všetko sadne rovnako. Ale ak je väčšina ľudí z niečoho doslova unesená a nájdu sa ľudia, ktorí to označia za odpad, kadia si pritom v komente pri každej druhej vete do vlastnej huby, tak toto považujem za čistú provokáciu, aroganciu a úmyselné poškodzovanie niečoho, do čoho sami neprispeli ničím. Vraj sme mi ovce a ten, čo vystúpi z radu aj keď si serie do úst, ten je in a má pravdu? Ešteže obmedzencov bolo vždy menej ako inteligentnejších ľudí. Keď niečo nemám rád, nerobím to. Samozrejme v skutočnosti to takto zjednodušene nefunguje, len tých chcem povedať, že nejdem do kina na film, pri ktorom sa už popredu teším, ako ho zhodím a aký budem slávny, keď vystúpim ako jeden z mála z obrovského stáda ostatných, ktorí zdieľajú presný opak. A to je to, na čo poukazujem. Beriem, že niekomu sa nepáčil priehľadný príbeh a je jeho hodnotenie kvôli tomu nižšie. Ale je naozaj rozdiel dať tri, štyri či päť hviezdičiek alebo dať tomu odpad či jednu-dve hviezdy, keď už aj ten najzarytejší odporca musí uznať minimálna bezkonkurenčné technické spracovanie. Komu chýba "kulervoucí" akcia a pritom sám píše, že nezaujímajú ho len efekty, tak si kadí do huby, až to pekné nie je. Práve ten úvod, kde sa nič nedeje, len spoznávame prostredie, to je to najlepšie, čo na celom filme je. CELÝ KOMMENT V PROFILE - KTO SOM () (méně) (více)

bari68 

všechny recenze uživatele

Úžasné.A vďaka Camerone.Vďaka za nový krok vo filme vo forme CGI,vďaka za efekty a vizuálnu stránku,ktorá bola tým najkrajším a technicky najlepším čo som doposiaľ videl.Originalita a paralelný svet režiséra bol dimenziou do ktorého som sa na začiatku filmu dostal a nechcel som od neho upustiť.Bohužiaľ to ale nevydržalo po celý film.Dĺžka filmu a veľkolepé,ale zbytočne dlhé finále malo za dôsledok pár dlhých chvíľ...Každopádne nejde o to,či pri rozhodovaní dám 4 alebo 5*,ale o zážitok, ktorý vo mne ostane ešte dlho. ()

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Bude Barbie pokračovat?

Bude Barbie pokračovat?

26.11.2023

Barbie je nejúspěšnějším filmem roku. S výdělky přesahujícími jednu miliardu a 440 milionů jde jasně o nejvýdělečnější snímek letoška, což je fascinující i s přihlédnutím k tomu, že jde o originální… (více)

Disney zase odsouvá své blockbustery

Disney zase odsouvá své blockbustery

14.06.2023

Stávka scenáristů začíná studiím dělat první vrásky. Místo férové gáže pisálkům a zaslouženým procentům ze zisků raději šéfové typu Davida Zaslava (Warner Bros. Discovery) odmítají o požadavcích… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Reklama

Reklama