Reklama

Reklama

Tuyino manželství

(festivalový název)
  • Čína Tuya de hun shi (více)
všechny plakáty
Trailer
Čína, 2006, 96 min

Režie:

Quanan Wang

Scénář:

Wei Lu

Kamera:

Lutz Reitemeier

Hrají:

Nan Yu

Obsahy(1)

Ve vnitřním Mongolsku, jež rozlohou zaujímá dvanáct procent území Číny, jsou Mongolové největší etnickou skupinou. „Moje matka se narodila právě tam, nedaleko míst, kde jsem natáčel svůj film. Proto jsem měl vždycky rád Mongoly, jejich život a hudbu. Když jsem se doslechl, že mohutná průmyslová expanze mění tamní pastviny v poušť a místní úřady nutí mongolské pastevce, aby opustili svou domovinu, rozhodl jsem se natočit film, který by zaznamenal jejich životní styl dřív, než navždy zmizí,“ říká režisér. Hrdinkou cudného milostného příběhu je Mongolka Tuya, která se stará o domácnost, dvě malé děti a ochrnutého manžela, vozí vodu a sama pase stádo ovcí, jež jim skýtá živobytí. Nekonečná dřina se však projeví na jejím zdraví a Tuya musí čelit problému jak dál zajistit existenci rodiny. Nevšední film, oceněný letos na MFF v Berlíně Zlatým medvědem, vypráví netradiční milostný příběh ze života mongolských pastevců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Tuyino manzelstvi, vitez Zlateho medveda v Berline, je dalsim z cinskych filmu filmaru tzv. seste generace a filmu, ktere uz svym civilnim zpracovanim si rikaji o nejake to oceneni od humanisticky zalozene festivalove poroty. Asketicka romance, ktere se uspesne dari vyhybat vsem moznym i nemoznym klise, cti tradice a podvratne vypravi pribeh o zene, ktera nese veliky udel, s kterym se musi vyrovnat a dat v zaveru prednost uprimne lasce a poctive praci v bohem zapomenutych planinach pred mestskym nasilnym a vykoristovatelskym, ryze sobeckym zivotem {taky citite ten politicky jinotaj?]. Pribeh ramovany scenou place hlavni hrdinky na svatbe, je do jiste miry pastisi snimku Zhanga Yimou {hlavne Cesty domu a Nikdo nesmi chybet, tema ooddane lasky v nehostinne krajine se zde stretava s urbanistickym prvekm} a nutno podotknout, Nan Yu neni Zhang Ziyi a krasce scenerie, kdy kamera nikdy nesklouzne k turistickemu vyprodeji, za chvili omrzi a clovek si zacne vsimat nelogicnosti ve vypraveni, kdy kun predhoni aute s velikym naskokem. Zaver je pak antitezi Yimouovych kousku, ale presto je to za 70 s tim, ze dam radeji prednost originalum pred napodobiteli. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Ke konci mě to už moc nebavilo... navíc jsem nepochopil, jak může kůň dohnat mercedes s několikahodinových náskokem. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Fajn. Je prijemne vidiet zvladnuty filmik, kde dramaticke zapletky su miestami tak sialene, ze su vlastne uplne normalne a prirodzene. ()

HouseMK 

všechny recenze uživatele

Možná být to film odjinud, dal bych hvězdičky tři. Ale tohle je poprvé co jsem viděl Mongolský film (ok čínský, ale s mongolci a odehrávající se v Mongolsku) a mohl tak poznat alespoň část jejich kultury, mentality a stylu života na "venkově". Nejspíš ze života. ()

Související novinky

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Reklama

Reklama