Reklama

Reklama

California Dreamin' (Bez konce)

(festivalový název)
  • Rumunsko California Dreamin’ (nesfârșit) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Je květen roku 1999 a přes Rumunsko jede pod vedením amerického kapitána Jonese vojenský vlak NATO. Míří na srbské hranice, kde mají být instalovány radary, aby monitorovaly srbsko-kosovský konflikt. Chlapský a korektní Jones ale narazí na nepřekonatelnou překážku v podobě mazaného a lehce mafiánského Doiarua, přednosty na jedné zapadlé zastávce, který využije administrativního chaosu a nechá transport odstavit na vedlejší kolej. Sám si tak mimo jiné léčí dávné trauma z dětství a pro vesničany je nucená zastávka Američanů podnětem k přemýšlení o tom, jak z dané situace co nejvíc vytěžit. Pomalé tempo vyprávění dovoluje detailní rozehrávání situací, výstižné psychologické postřehy se mísí s ironickou zkratkou. Výsledkem je působivá tragikomedie s pronikavou kritickou reflexí v rovině komorní i společenské, příběh s platností univerzálně sdělného podobenství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Traffic 

všechny recenze uživatele

California Dreamin‘ má pověst „nedokončeného filmu“, jehož režisér Cristian Nemescu mu po své náhlé smrti nestihl dát v postprodukci finální tvar. Téměř dvouapůlhodinová nesestříhaná verze ale navzdory tomu netrpí výraznějšími nedostatky, a dokonce se dá říct, že tato poněkud nekonveční forma filmu prospívá. Snímek se ani nepokouší diváka připravovat na sledování konvenčně strukturovaného dramatického filmu, když od začáku děj kouskuje do oddělených kapitol – dnů. Film tak dociluje pocitu zvláštně pomalého plynutí času, které mimochodem souzní s ústřední zápletkou, v níž se skupina vojáků NATO ocitá proti své vůli „uvězněná“ v provinčním rumunském městečku. Relativně dlouhá doba, kterou zde nakonec vojáci tráví, slouží filmu k rozehrání komplexní satiry, která nešetří žádnou ze stran a na jednotlivých postavách demonstruje často rozporuplné národní vlastnosti (podlézavost rumunského starosty versus mafiánská zatvrzelost vedoucího železniční stanice). V srdci snímku se navíc nachází romance mezi americkým vojákem a mladou Rumunkou Monikou, která dává filmu další rozměr a ve svých nejlepších momentech upomíná na poetiku nových vln ze 60. let. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Rumunský zapadákov a vlak NATO, který vedoucí nádraží nechce pustit dál. Jak to asi může pokračovat.. části obyvatel se přítomnost amerických vojáků nelíbí, další část jim naopak leze do zadku, a mladé holky.. ty se od vojáků nechávají balit. Kapitán čeká, až dorazí potřebné dokumenty, aby mohli pokračovat do Srbska. A já jsem pak už jen čekal, jestli se bude dít něco zajímavého (doufal jsem, že kapitán vedoucího nádraží zastřelí), nebo jestli se budou stále opakovat tytéž situace. Nevydržel jsem a odešel asi 30min před koncem. I tak byl film o hodinu delší, než by měl. 50 % ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nedokončený film. Promítá se vlastně pracovní sestřih, který existoval v době smrti režiséra. Ten se stal obětí dopravní nehody během postprodukce filmu. Film samotný je politickou satirou o jednotce NATO, která jede v roce 1999 do Srbska, ale je zadržena přednostou stanice v jedné ospalé rumunské vesnici. Mafiánský přednosta stanice, frustrovaný americký velitel (Armand Assante), starosta, milostné dobrodružství přednostovy krásné dcery, odboráři, je to celkem zamotané. Jenže jak vypadá vesnice o čtyři dny později? Vtipný film, z jehož konce lehce mrazí (90%). ()

bassator 

všechny recenze uživatele

42nd KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2007 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce - 85% ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších rumunských filmů, co jsme viděla! Nemescua je škoda! Můžeme si tedy jen představovat, co by natočil dál. /// 37. LFŠ UH 2011 ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuju postmoderní film. Několik rovin příběhu, mísení žánrů, formální experimentování, spousta nakousnutých myšlenek a nevyřčených otázek. A to, že se filmu bohužel už nedostalo finální podoby, jen rozšiřuje jeho mnohovrstevnatost. Mimojiné tu Nemescu využil mnoha motivů ze svých předchozích krátkých filmů. California Dreamin' mi připomíná Faulknerovy romány, zvlášť postava pana Doiaru. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Cristian Nemescu sa ani nedozil premiery tohoto filmu - je to o tom, ze v maji 1999 ide cerz Rumunsko akysi konvoj Nato. A cely film sa o tomto toci. Amici ale natrafili na europsku - konkretne rumunsku mentalitu a realitu a akysi chlapik ten konvoj Nato odstavil na vedlajsiu kolaj. Nasledne maji Americania moznost spoznat miestnych domorodcov - Rumunov. Typickou crtou je pomale tempo vypravania, fakt nejake strhujuce temppo tu nehrozi, akcne sceny ziadne. Skoro az art -artovy film, a to je pre nieco mna - jebleho dementalneho artoveho pozerskeho picusa nieco fascinujuce. Fakt ako., milujem artove filmy a napisem to ludovo, bez odpornych termitov z filmovej teorie : , obcas teda otvorim ten poklop zumpy a hladam to hovienko, ktore mi je jaxi viacej sympaticke, pripadne menej smrdi. A tu som nasiel to, co som chcel a este aj dosytosti sa mozem pokochat hladanim nestraveneho zvysku hovna. Technickymi aspektami filmu sa zaoberat nebudem, na to su tu vystudovane filmove teoretiky -elitari. Ich sa treba opytat. A ja teda len dufam, ze sa tomu vyhne uzivatel stuntmanmike a verbal, ti artove veci neznasaju. 95 % ()

popkec 

všechny recenze uživatele

Film který by si jistě našel spoustu fanoušků, bohužel díky smrti režiséra se do distribuce dostává nesestříhán. Některé scény pobavili, celkově jich ale není moc. Absurdní situace, při kterých se jde buď smát nebo brečet. Dobré vykreslení postaviček vesnice (starosta, nádražák, jeho dcera a další). Bohužel díky tomu že film vlastně není dokončen tak se stává pro většinu lidí nezajímavý a běžné uvedení je nemožné. ()

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Otázka zbytečnosti byrokracie, otázka protestu striktním dodržením zákona trucujícím spratkem před důchodem, otázka stereotypního nahlížení Západu na Rumunsko a Rumunska na Západ. Prolínající se příběhové linky ve filmu jsou jekoby utřízené a přesto jsem nevnímal žádný rozdělující element. Ovšem přímo za komedii bych film neoznačil - aspoň já se smál jenom jednou... (LFŠ 2011) ()

Reklama

Reklama