Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisérské duo Brossens a Woodworthová natočilo drama z prostředí mongolských stepí, v němž se mísí tamní mystikou prodchnutá kultura s tíživým vyprávěním o vytržení člověka z rodného prostředí. Mladý pasák ovcí Bagi, nadaný schopností slyšet zvířata na velké vzdálenosti, žije prostý život se svou nomádskou rodinou. Po epileptickém záchvatu mu šamanka vyjeví, že jeho osudem je stát se šamanem, což Bagi odmítá. V tom místní úřady rodině sdělí, že její stádo má neznámou nákazu, a nomádi se proto musejí přestěhovat. V bezútěšném těžařském městě se Bagi zamiluje, ale jeho záchvaty jsou stále častější. Poklidné vyprávění nesené ohromujícími obrazovými kompozicemi přináší citlivý vhled do kultury i každodenního života Mongolska. (Febiofest)

(více)

Recenze (8)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Hezký, snový film o odtržení lidí, kteří celý život žili v přírodě, od ní. Město ve filmu je extra studené a nehostinné, ale takhle ho zřejmě nomádi, kteří byli násilím přestěhováni, cítili. Šamanka byla autentická a její následovník Bagi též. Nevěděla jsem, že i v Mongolsku panoval útlak a diktatura jako třeba v sousední Číně. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Myslím, že to byl americký ekofilosof David Abram, kdo nahlédl, že role šamana v tradičních kulturách je mnohem širší než se mezi antropology obecně soudí; že šaman není jen tím, kdo komunikuje s nadpřirozenými bytostmi a svými schopnostmi ~ jako je schopnost zalétat do podsvětí či na nebesa ~ tu a tam uzdravuje nemocné, ale že je také (a především!) jakýmsi mediátorem mezi světem lidského společenství a "více než lidským" světem zvířat, rostlin, kamenů, větru a deště (neboli krajinou) ~ garantem (duševní) rovnováhy mezi oběma. Khadak, mám dojem, ukazuje právě tento poněkud přehlížený rozměr šamanské řehole... ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Kedysi dávno sme s kamarátmi zavalili Psilocybe bohemica v enormnom množstve a ja som sa ocitol v nádhernej krajine, vlastne to bola púšť osvetlená hviezdami a pofukoval na mňa kľudný vánok. Pamätám sa, ako som tam, v tej púšti, chcel zostať len furt ma nejaké hlasy rušili a tie ma privolali späť. Potom som si uvedomil, že to ma stále kámoš privolával, kedˇ videl, ako som mimo. Práve pri tomto mysticko ezoterickom filme som si na túto príhodu spomenul . P.S. A kedˇ uvidíte na konci tú kapelu, tak sa poseriete a nepochopíte! Kde sa hrabe Apocalyptica... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Neradostný, depresivně poetický film o střetu tradiční kultury s průmyslovou civilizací. Rodinu uvyklou na život v jurtě vprostřed nedozírné stepi, přesídlí úřední šiml do hnusného paneláku vprostřed bezútěšného betonového sídliště na okraji nevábného hornického městečka. Smutný pohled na starého muže loupajícího brambory v panelákové kuchyni - v tradičním oděvu ve stepi působil hrdě a spokojeně, ve městě a v civilních šatech ovšem poníženě, vyhasle a bez radosti ze života. Ale mladší lidé se přizpůsobí snáz, to je jasné, a láska i cesta šamana si člověka může najít i v nehostinném průmyslovém prostředí. Ale co z toho je realita, co sen, co šamanská vize, co vidiny v okamžiku smrti?... Na tenhle film mě nalákal trailer s krásnou hudbou, ale výsledek byl slabší než moje očekávání. Od příchodu rodiny do města začne komunikace s divákem váznout, film se stává příliš experimentálním, roztříštěným. Jsou mi bližší klasicky vyprávěné příběhy než moderna. Ale hudební scéna s "mongolskou Apocalypticou" a ženským sólovým zpěvem byla božsky nádherná, ač bohužel příliš krátká; za tu bych dal rozhodně plný počet. ()

kittyMITTY 

všechny recenze uživatele

Autoři jsou antropologové, což jde poznat. Film vypovídá, sice dosti svérázným, ale rozhodně okouzlujícím způsobem, o lidském ztrácení se ve světě, jehož pravidla mu nejsou známy, o vynuceném opouštění míst a tradic. Ačkoliv se někdy děj může zdát až příliš nereálným, myslím, že dokonale přibližuje myšlení člověka, který je vychováván v odlišném nazírání na svět. Za vše mluví snaha lékařky vyléčit „pacienta“ z epileptických záchvatů. Ty totiž bývají považovány za jeden z „typických stavů“ šamana. A kdo říká, že ten „náš“ pohled na svět je ten správný? ()

joseee 

všechny recenze uživatele

Jeden z lepších filmov z prostredia nomádskych národov, nie je síce taký dobrý ako Urga, ale má čo povedať. Oslovila ma v ňom jeho mystika, spolu s pohľadom na reálny bezútešný život v meste, pekní sú aj mongolskí ľudia... rozhodne film stojí za to si pozrieť. ()

Reklama

Reklama