Reklama

Reklama

Nasytíme celý svět

  • Rakousko We Feed the World

Obsahy(1)

Pravidla Evropské unie pro potravinářský průmysl pomalu vytlačují jakýkoli lidský rozměr v zemědělské práci.  Jak dnes vypadá zemědělec, který na náš stůl dodává ty nejlepší produkty? Pokud se nám vybaví romantické obrázky, kde jsou lidé v bezprostředním kontaktu s přírodou, snímek Nasytíme celý svět nás definitivně vyvede z naivního omylu. V dokumentu rakouského režiséra Erwina Wagenhofera totiž žádné nostalgické obrázky nenajdeme. Estetizované kompozice záběrů strojů při práci působí spíš ironicky. Pravidla Evropské unie pro potravinářský průmysl se snahou o zaručení nezávadnosti produktů pomalu vytlačují jakýkoli lidský rozměr v zemědělské práci. Finanční náročnost výrobních změn ruinuje malovýrobce a ty, kteří se ještě drží, nutí nasazovat vysoké ceny, takže nemohou konkurovat levnému zboží dováženému z Asie nebo z Jižní Ameriky. Erwin Wagenhofer ukazuje jak evropské zemědělce, potýkající se s absurdními nařízeními, tak vykořisťované obyvatele chudých zemí, na jejichž práci vydělávají nadnárodní koncerny. Začarovaný kruh uzavírá mluvčí firmy Nestlé, pro něhož je argument velkého počtu pracovních míst neprůstřelným alibi pro cokoli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Ideální dokument, pokud chcete zjistit něco bližšího o velkovýrobě potravin. Jaké jsou rozdíly mezi rybami vylovenými soukromými rybáři s malými loďkami oproti "hromadnému" lovu velkými loďmi? Proč se vyplatí státům celé Evropy a velké části Asie dovážet skleníková rajčata z Almerie, přestože sami mají dobré podmínky pro jejich pěstování? Jak vypadá zemědělství v Rumunsku, po Francii druhé zemi Evropy v produkci zemědělských produktů? Jak se v Evropě chovají a následně zpracovávají kuřata? A věděli jste, že jeden metr čtvereční Amazonského pralesa v Brazílii se dá bez problémů koupit za 1 cent? Amazonie je protkaná sójovými plantážemi, sója se dováží jako krmivo do Evropy a například Rakouská pšenice se místo toho pálí pro získání energie (a pak nám vyčítají Temelín)... Odpovědi na tyto otázky jsou mnohdy docela šokující a stojí za to je znát, stejně jako některé "úžasné" názory šéfa největšího světového potravinového koncernu Nestlé... ()

Sebule 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé a vážné téma, ale docela špatně udělané. Polovinu dokumentu se vůbec nemluví a jsou tam prázdné scény, které sice třeba ukazují porážku kuřat, ale tyhle scény jsou v milionech dalších dokumentech, takže člověk už to všechno viděl. Velice nezáživné a zdlouhavé. Na druhou stranu plno zajímavých scén, které donutí člověka přemýšlet. Konečný proslov ředitele Nestlé?? Škoda mluvit.... Hodnocení: 5,5/10 ()

Reklama

Dazzy 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mnohým lidem, jež se doposud vůbec nezajímali o to, jakým způsobem se v dnešním světě pěstují potraviny, otevře oči. Jelikož mně je dost z toho, co v dokumentu zaznělo, známo, už nějakou dobu nejím kuřecí maso a snažím se celkově konzumaci masa omezit. Kdyby se každý člověk zamyslel nad tím, jak může dopomoci ke zlepšení celkové situace, určitě by se mnohé změnilo. Začíná to u každého z nás, spotřebitelé totiž mohou ovlivnit, co se bude prodávat a za kolik! Bohužel mám ten pocit, že většina lidí je příliš líná, sobecká a lhostejná k tomu, co se děje... A právě tohle nás jednou dovede ke zkáze západní civilizace! ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Trocha nezáživné, zdĺhavé, každopádne potrebné dielo. Niečo ako klon dokumentu Náš denní chléb. Človek sa dozvie ďaľšie informácie o idiocii ľudí, ktorí pre peniaze urobia čokoľvek a nestarajú sa o globálne následky svojich činov. Niekedy mám pocit, že už by vyššia moc mala švihnúť bičom a potrestať ten ľudský vírus na našej planéte. A možno sa už tak deje.. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Dokument není nikterak šokující, pracuje s dlouhodobě známými informacemi a fakty. Kapitoly z pěstování a zpracování potravin navíc působí spíše jako náhodně vybrané než jako součást nějakého konceptu a jako ucelený náhled na globální problém je to rozhodně málo. Prst ukázaný na šéfa jediného potravinářského koncernu je také spíše okatě účelový. Přesto myslím, že na vlastní oči vidět, jakou cestou se k vám na stůl dostávají ryby, drůbež nebo rajčata, určitě nemůže být na škodu. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama