Reklama

Reklama

Nasytíme celý svět

  • Rakousko We Feed the World

Obsahy(1)

Pravidla Evropské unie pro potravinářský průmysl pomalu vytlačují jakýkoli lidský rozměr v zemědělské práci.  Jak dnes vypadá zemědělec, který na náš stůl dodává ty nejlepší produkty? Pokud se nám vybaví romantické obrázky, kde jsou lidé v bezprostředním kontaktu s přírodou, snímek Nasytíme celý svět nás definitivně vyvede z naivního omylu. V dokumentu rakouského režiséra Erwina Wagenhofera totiž žádné nostalgické obrázky nenajdeme. Estetizované kompozice záběrů strojů při práci působí spíš ironicky. Pravidla Evropské unie pro potravinářský průmysl se snahou o zaručení nezávadnosti produktů pomalu vytlačují jakýkoli lidský rozměr v zemědělské práci. Finanční náročnost výrobních změn ruinuje malovýrobce a ty, kteří se ještě drží, nutí nasazovat vysoké ceny, takže nemohou konkurovat levnému zboží dováženému z Asie nebo z Jižní Ameriky. Erwin Wagenhofer ukazuje jak evropské zemědělce, potýkající se s absurdními nařízeními, tak vykořisťované obyvatele chudých zemí, na jejichž práci vydělávají nadnárodní koncerny. Začarovaný kruh uzavírá mluvčí firmy Nestlé, pro něhož je argument velkého počtu pracovních míst neprůstřelným alibi pro cokoli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Ideální dokument, pokud chcete zjistit něco bližšího o velkovýrobě potravin. Jaké jsou rozdíly mezi rybami vylovenými soukromými rybáři s malými loďkami oproti "hromadnému" lovu velkými loďmi? Proč se vyplatí státům celé Evropy a velké části Asie dovážet skleníková rajčata z Almerie, přestože sami mají dobré podmínky pro jejich pěstování? Jak vypadá zemědělství v Rumunsku, po Francii druhé zemi Evropy v produkci zemědělských produktů? Jak se v Evropě chovají a následně zpracovávají kuřata? A věděli jste, že jeden metr čtvereční Amazonského pralesa v Brazílii se dá bez problémů koupit za 1 cent? Amazonie je protkaná sójovými plantážemi, sója se dováží jako krmivo do Evropy a například Rakouská pšenice se místo toho pálí pro získání energie (a pak nám vyčítají Temelín)... Odpovědi na tyto otázky jsou mnohdy docela šokující a stojí za to je znát, stejně jako některé "úžasné" názory šéfa největšího světového potravinového koncernu Nestlé... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nepříliš objevné a tak trochu utopené v nadměrném detailu, ale závěrečná performance grilovaného neoliberálního filantropa, který na sebe poslední větou práskne vše, je brilantní. Už jen kvůli ní se stojí za to svézt s kuřátky na porážku. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Dokument není nikterak šokující, pracuje s dlouhodobě známými informacemi a fakty. Kapitoly z pěstování a zpracování potravin navíc působí spíše jako náhodně vybrané než jako součást nějakého konceptu a jako ucelený náhled na globální problém je to rozhodně málo. Prst ukázaný na šéfa jediného potravinářského koncernu je také spíše okatě účelový. Přesto myslím, že na vlastní oči vidět, jakou cestou se k vám na stůl dostávají ryby, drůbež nebo rajčata, určitě nemůže být na škodu. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

zpracování slabé, ale informacce závažné a důležité. Na informace, které zazní by stačila hodinová stopáž. 70% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých starších šokujúcich dokumentov na rôzne témy, ktorý som videl. Prináša desivý pohľad na to, čo robíme s našou planétou, s jedlom, zvieratami, ľuďmi v menej vyspelých krajinách a čím to ospravedlňujeme. Prináša skôr dôsledky a príčiny ako reálne riešenia. Oceňujem aj pohľad druhej strany, ktorú napríklad reprezentuje šéf koncernu Nestlé. Ak začínate s dokumentmi popisujúcimi problémy v spoločnosti, tak týmto by ste asi mali začať. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

poučný dokument, který Vám dokáže otevřít oči v tom, jak funguje společnost se současným potravinářským průmyslem. Pro mě slabší 4* - možná zbytečně natahovaný. V porovnání s dokumentem Náš denní chléb není tak syrový - tam se navíc podařilo vytvořit stejnou náladu i beze slov, proto bych preferoval právě jej. [ PŘÍBĚH: 0 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 0 (3*MAX) ] ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hláška: vypravěč: - "Plocha deštného pralesa vykácená v Brazílii od roku 1975 je stejně velká, jako území Francie a Portugalska dohromady. 1 m2 džungle lze koupit za 1 cent." ()

Dodmund 

všechny recenze uživatele

Docela smutný pohled na konkrétní nevýhodu tržení ekonomiky. Bohužel daň za tuto svobodu je někde placena a ukázaní konkrétní neefektivnost je jednou z nich. Jinak je to lehce nadrpůměrný dokument. ()

Caaslav 

všechny recenze uživatele

snímek na mě nepůsobí tak, že by zachovával nestrannost...slabší 3*...(záběry z drůbežárny mi znechutily příští kuře co si dám) ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Trocha nezáživné, zdĺhavé, každopádne potrebné dielo. Niečo ako klon dokumentu Náš denní chléb. Človek sa dozvie ďaľšie informácie o idiocii ľudí, ktorí pre peniaze urobia čokoľvek a nestarajú sa o globálne následky svojich činov. Niekedy mám pocit, že už by vyššia moc mala švihnúť bičom a potrestať ten ľudský vírus na našej planéte. A možno sa už tak deje.. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Vše má svůj rub a líc. Tenhle dokument ukazuje ten rub (to nepěkné) lidské technologie. Je výkonná, přináší nám bohatství a hojnost, ale zároveň je odlidštěná a svádí k plýtvání. Čili někde na světě je pořád ještě hlad (problém) a "rozvinutá" část světa už trpí na řešení problému. Dokument je spíše tichý, nechává mluvit obrázky a dotčené / zasvěcené lidi. Pan Ziegler mluví o zlovolnosti korporací. Jenže korporace jsou zase jen strana jedné mince. Na druhé straně jsme my konzumenti, kteří si radši volí své pohodlí a koupí si GMO rajče ze španělského skleníku, než aby šli na místní trh nebo si ho dokonce vypěstovali sami. Dále tu mluví pan Otrok, který pracuje pro producenta GMO semen. Sice 100% podporuje a respektuje svého zaměstnavatele, ale žrát to nechce a je to podle něj velká chyba ("u nás v rakousku jsme si tím posrali zemědělství"). Také se podíváme na chudé brazilce, kteří hladovějí, pijí z louže, hojně se množí a pak nastavují ruce a stěžují si, že jim stát nezařídil práci, i když je v brazílii kvalitní půda téměř zadarmo. ()

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Klasický dokument, jako mnoho dalších s podobným rázem. Špatný rozhodně není, leč je zde řečeno to, co už mnohokrát řečeno bylo. Nečekejte proto žádné nové informace, ani rady, co dělat, aby se zkvalitnil život na zemi. ()

Sebule 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé a vážné téma, ale docela špatně udělané. Polovinu dokumentu se vůbec nemluví a jsou tam prázdné scény, které sice třeba ukazují porážku kuřat, ale tyhle scény jsou v milionech dalších dokumentech, takže člověk už to všechno viděl. Velice nezáživné a zdlouhavé. Na druhou stranu plno zajímavých scén, které donutí člověka přemýšlet. Konečný proslov ředitele Nestlé?? Škoda mluvit.... Hodnocení: 5,5/10 ()

wkrahujec 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film, který rozhodně doporučuji ke shlédnutí každému. Velmi poučná ukázka toho, jak neefektivně a nechutně se ve světě plýtvá. Jak se do našich domovů potraviny dostávají a jak se u nás v EU hospodaří. ()

Reklama

Reklama