Reklama

Reklama

The Living and the Dead

  • Velká Británie The Living in the Home of the Dead (pracovní název) (více)
všechny plakáty
Trailer
Drama / Psychologický / Mysteriózní / Horor / Thriller
Velká Británie, 2006, 83 min

Obsahy(1)

Lord Brocklebank musí predať svoj domov v Londýne, aby zaplatil za liečbu chorej manželky Nancy a zohnal jej opatrovateľku. Práve vtedy však jeho schizofrenický syn James dostane nutkanie všetkým ukázať, že je už dospelý, zodpovedný a sebestačný a dokáže sa postarať o mamu celkom sám. Zabarikáduje sa v dome a snaží sa liečiť pacientku podľa svojich najlepších predstáv, hoci nerozlišuje realitu od fantázie. Ako sa skončí tento teror psychicky chorého mladíka s dobrými úmyslami?
Bývalý lord Donald Brocklebank sa ocitol na pokraji bankrotu a musí predať svoje rozľahlé sídlo, kde žije so svoju ženou a schizofrenickým synom Jamesom. Akoby to nestačilo, jeho manželka, lady Nancy Brocklebanková vážne ochorela a Donald musí zaplatiť za jej liečbu a zohnať novú rodinnú ošetrovateľku, ktorá by prišla a starala sa o ňu. Psychicky chorý James však túži otcovi dokázať, že je už dospelý, zodpovedný a dokáže sa postarať o chorú mamu celkom sám. Keď sa nová ošetrovateľka ocitne pred bránou, James ju vymkne a zabarikáduje celý dom. Začína liečiť pacientku podľa svojich predstáv, teda podľa svojho najlepšieho, aj keď narušeného, vedomia a svedomia. Ako stres z "opatrovania" chorého narastá, zhoršuje sa aj Jamesov duševný stav. Jeho schopnosť postarať sa o matku mizne spolu s jeho schopnosťou oddeliť realitu od fantázie a začína sa príšerný zostup do samotného pekla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ou, po zbytek dne mám depku. Tak nějak jsem očekával zombie horor a dostal jsem psychologické drama, navíc hodně depresivní. Pokud hledáte něco zábavného, tenhle film bude šáhnutím vedle. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Dávám 40% za Bertíka, tak jsem při sledování filmu říkal tomu zmrdovi... Možná bude v prodeji pilulka i na takové potraty? ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Poriadna psychologická pecka. Musím pochváliť predovšetkým prvú polovicu filmu, pretože v tej druhej už tvorcovia príliš tlačili na pílu a z tej šialenej hudby a zrýchleného obrazu ma už bolela hlava. Napriek tomu je celý film poriadny mlynček na nervy a mne taktiež spôsobil poriadne depresívne pocity. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Šílenost !! Velmi těžce strávitelný Film pro běžného Diváka !! Odpudivá Hudba, zrychlený Obraz.. Hlavní hrdina postižený zasluhujícího Oscara za Perfektní Herecký VÝkon! Horor to bohůžél Nebyl.. Je to Psychologické Drama či Thriller, ale hodně Silný !! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí u tohoto filmu používá přívlastek "depresivní" ... Mne osobně to jako depresivní úplně tak nepřišlo, jako spíše "bezvýchodné", totální psycho ... Retardovaný mladík, který je potencionálně nebezpečný sobě i okolí a patřil by rozhodně pod 24 hodinový odborný dohled, se rozhodne "starat" o svoji těžce nemocnou umírající matku, která je upoutána nemocí na lůžko ... Navíc to vše v téměř prázdném obrovském zámeckém sídle. To, co se zde rozjede je totální psychické peklo jak pro něj,tak pro matku a potažmo pro otce (manžela). Dění velmi šikovně doprovází šílená hudba a zvukové doplňky,stejně jako střih, kamera a zrychlené nájezdy kamery. Vyvrcholení filmu je pak opravdu smutné a silně depresivní ... Excelentní kousek, jako člověk, který se rok staral po nemocnicích o těžce nemocné a umírající tohle hodnotím hodně vysoko ... ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Áno je to ťažký film a poriadna dávka na psychiku. Prvá polovica je pomalšia, ale potom to začína byť poriadna jazda rýchlych obrazov a až nepríjemnej hudby a zvukov. Chcem vyzdvihnúť herecký výkon retarda. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tento snímok som mal v merku dlhodobo. Pripomenul mi ho milovaný “darkrobyk”, pričom keď som zistil, že sú k nemu (konečne) dostupné titulky, nebol viac dôvod na jeho odkladanie. “Živí a mŕtvi” vyobrazuje život tých, ktorí sú prevažne “bremenom” pre druhých. Nie je totiž jednoduché obetovať vlastný život, vlastne šťastie pre tých, ktorí potrebujú denno dennú starostlivosť, pričom ich život, je doslova väzením vo vlastnom, duševne či fyzicky chorom tele. Obdivujem každého, kto má vnútornú silu, energiu, a dokáže zvládať tieto nikdy nekončiace útrapy. No a teraz si predstavte, že sú dvaja “takýto”, vzájomne na sebe závislí. Varujem všetkých, ktorí sa rozhodnú sledovať tento snímok. Neexistuje vhodný deň, ani čas, pričom pokiaľ nemáte dostatok vnútorných síl, treba ho elegantne odignorovať. Strašná škoda, za tie “Trainspotting” vsuvky s podivným hudobným doprovodom. Na mňa to pôsobilo skôr rušivým dojmom, než netradične originálnym. Takto len priemer, aj keď pocitovo vie “The Living And The Dead”, celkom slušne pokaziť náladu. Iný sa prepracujú na vyšší level, teda k depresii .. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Otec nie je doma! Teraz sa o teba postarám ja, mama..." Ako píšu viacerí, zaradenie do kategórie horor nie je úplne presné. Ide skôr o psycho drámu, ktorá v istých momentoch pôsobí na diváka veľmi účinne. Niektoré zrýchlené zábery a psycho nálada schizofrenického syna Jamesa veľmi pripomínajú niektoré momenty z filmu Requiem za sen. Ide o filmy z podobného súdka, ktoré dokážu mrazivo zapôsobiť. Výkon chorého syna je pozoruhodný a celý film stojí na ňom. 70%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Život a smrt. „Dva prášky stačí, Jamesi." „Ne, ne, vezmi si třetí a čtvrtý a tohle je číslo pět....čím více si jich vezmeš, tím dříve se uzdravíš..." Svérázná léčba matky prováděná jejím vyšinutým synem přinese záhy hořké plody. Jakmile se James stane pánem domu, nic ho v jeho bohulibých úmyslech nezastaví. Zrychlený obraz doprovázený neméně zrychlenou hudbou připomene kultovní snímek Tetsuo. Druhá polovina má našlápnuto až do surrealismu, kdy pasáž o smrti v bílém prostoru patří mezi nejlepší scény. Zneklidňující film spěje postupně k temnému, i když očekávanému konci. „Tam, kam já jdu, za mnou zatím nechoď, Jamesi." ()

chezush 

všechny recenze uživatele

Uf.. zlý film. Nevím, proč si pořád vybírám tyhle psycho depresivní filmy, po kterých mám zkažený celý den. Občas jsem se sama cítila jako narušený jedinec a vůbec bych se nedivila, kdyby se z té role Leo Bill zbláznil i v reálném životě.. Ale takový je účel, vtáhnout diváky do filmového šílenství a věcí kolem toho. No a když se mu to podaří, zaslouží si dobré hodnocení. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Až jsem trochu strávil to, o čem (kom) to je, tak se to dalo dodívat. Originální zpracování citlivého tématu s ještě citlivějším vyústěním. 70%, ale nedoporučuju to. Eh, tak si říkám, co já ještě neuvidím....???.... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl psycho záhul jako prase. Celej film se odehrává na obrovským panství. Který z venku možná vybadá honosně, ale vevnitř je to docela hegeš. A v tomhle hegeši sledujeme příběh tří postav. Všichni tři herci se svých rolí zhostili výborně. Ale vyzdvihnout musím hlavně výkon schizoně Jamese. To byl výkon hodnej Oscara. Naopak co musím vytknout je zběsilá, zrychlená kamera. Jinak všechno šlape jak má. Od depresivní hudby až po parádní kameru. Pro příznivce psychologických dramat určitě povinnost. Závěrem chci jen podotknout, že tenhle film vám na dobré náladě rozhodně nepřidá, ale silnej filmovej zážitek je zaručeněnej. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Mně osobně hodně nesympatický a vyloženě divácky nepříjemný film, kterému bych se podruhé obloukem vyhnul. Vůbec jsem nepochopil, proč toho syna - který byl evidentně nesvéprávný a krajně nebezpečný, nechali celou dobu volně pobíhat jako by se nechumelilo, bez odpovídajícího dozoru i léčby. V tom filmu není komu držet palce, není tam žádný super napínavý příběh, nebo cokoli, co by nějak ospravedlnilo, proč to chtít vidět. Je to jen sled nesmyslných, bezútěšných, psychicky zneklidňujících obrazů, které je prostě jen nepříjemné sledovat. Nesmyslný film, u kterého jsem mimochodem ani nepochopil jeho název - nevidím v něm žádnou souvislost s dějem. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Rozpadajúce sa a chátrajúce obrovské šlachtické sýdlo, v ktorom žije lord Brocklebank so svojou umierajucou manželkou a ich debilným synom. Je to veľmi ťažká psychologická dráma s vynikajúcimi hereckým výkonom hlavného predstaviteľa- schizofrenického Jamesa, avšak len na jedno pozretie, pretože tento film vás stiahne so sebou do bahna pochmúrnosti a strašnej depresie. No na mašľu... ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Slušně natočená psychárna s výbornými hereckými výkony, ale je to strašně depresivní a zlý a určitě to už nechci vidět nikdy znovu. Náladu tenhle film tedy určitě nezvedne, spíš naopak, s tím dopředu počítejte a pokud vám není 30+ ani se na to nedívejte. (150. hodnocení) ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla šílenost. Celkem originální a dost dobře natočenej psycho film, který jde člověku pěkně na mozek. Ten herec co hrál toho dementa neměl chybu. A je zajímavý jak jde film hezky pomalu a pak se totálně zjebe. Konec je značně depresivní. Sem tam film sice zakopne ale i tak dokáže zaujmout a dát do člověka značnou dávku depky. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Psychedelická, vizuálne namáhavá sonda do života jedného veľmi chorého mládenca. V skutočnosti som čakal čosi úplne iné a nie takúto haluz. Keby som bol dredatý rastaman a mal v krvi patričnú hladinu THC, možno by som tento kúsok vnímal inak, no stráviť takto ťažké sústo s čistou hlavou proste nejde... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Milý rodinný příběh z prostředí druhořadé britské aristokracie, v tomto případě zjevně zdegenerované, a to nejspíš v důsledku staleté příbuzenské plemenitby či rodové syfilidy. Jeblý je syn, a to tak těžce, že ve staré Spartě by jistě letěl ze skály už v předškolním věku. Jeblá je matka, jednak že radši zesírá doma postel než aby šla do špitálu, druhak že svého syna už dávno nenechala zavřít do pakárny. A otci pak časem zákonitě jebne z nich obou. Chvílemi pak možná budete mít podezření, že jebnutý byl i scénárista a rejža, ale nakonec do sebe vše tak nějak zapadne a nejasnosti v ději se vyjasní. Slušné psycho. Ale bez nějakých mých významnějších emočních prožitků, protože artový odstup a nadsázka, v kombinaci s popkulturní režijní formou a la Requiem for a Dream, nebo něčeho od Dannyho Boylea, filmu na realističnosti nepřidává. A tak se jedná spíš o bizarní frašku či černou komedii, nežli o vážné drama, aspoň tedy pro cynického diváka. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Po Normanu Batesovi, strajícímu se o motel a nájemnice, přichází James Brocklebank starající se o panství a mamku. A jako správný SS (schizofrenní synek) jí připraví nefalšované psycho-peklo. A nezapomíná při něm ani na sebe. Leo Bill by mě být za tuhle roli doživotně internován v ústavu pro psychopaty s nemožností propuštění. 80% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před výkonem Leo Billa, chvílemi jsem totiž měl strašný problém rozlišit, jestli magora hraje nebo jím fakt je. Každopádně film jako takový má několik hodně znepokojivých momentů (nejdrsnější bylo to s prášky) a celý ten film je sám o sobě strašně zvláštní. Ten nápad byl opravdu skvělý, bohužel ten film kromě těch znepokojivých scén neměl pořádnou atmosféru, takže prvních 20 minut jsem se nudil, pak přišel prostředek, který kupodivu byl nejsilnější a pak se to celé střídalo. Hlavní je ale to, že si mě to i přes takovou příjemnou stopáž nedokázalo natolik získat, abych dal vyšší hodnocení. Těžko říct, v čem se stala chyba, přehnané mi to nepřišlo, hudba sice později už byla otravná, ale ne tolik, aby kazila celý film, vedené to taky nebylo zrovna špatně a ten depresivní konec to krásně propojil a dokázal zapůsobit. Možná ten začátek mohl být kratší a míň nudný. I tak to ale na víc jak 3* prostě nevidím, a to tyhle psycho filmy mám rád. ()

Reklama

Reklama