Reklama

Reklama

Sbohem, Bafano

Trailer

Obsahy(1)

James Gregory, mladý a ambiciózní vězeňský dozorce, přijíždí s manželkou a dětmi na ostrov Robben Island. Je pevně a neotřesitelně přesvědčen o správnosti politiky apartheidu v Jihoafrické republice a o nebezpečnosti černošského obyvatelstva pro bělochy. Ne vždy však tato stanoviska zastával, v dětství se přátelil s černošským chlapcem, který jej zasvětil do tajů svého jazyka, což právě na Robben Islandu může uplatnit. Je pověřen svým nadřízeným, aby osobně dohlížel a kontroloval veškerou korespondenci hlavního vězně - Nelsona Mandely. Čím více se však seznamuje s osobností a názory černošského vůdce, začíná pochybovat o správnosti a smyslu svého povolání... (claudel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Film ví, čím chce být, jen si někteří autoři komentářů zjevně ve 2/3 filmu zakrývali oči nebo si vařili kafe. O Nelsonovi Mandelovi a situaci v JAR je ta zbylá třetina a nutně nemůže stačit k tomu, aby byla vyčerpávající, navíc si nemyslím, že to bylo cílem. Proč vyčítat filmu, že o něčem nebyl, a nezmínit to, o čem byl??? ()

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Odsúdenie apartheidu formou zmeny postoja spočiatku zanieteného dozorcu má niečo do seba. Mandela hrá síce iba sekundárnu úlohu, no prostredníctvom nenápadných fragmentov vyzdvihuje režisér jeho úlohu v boji za rovnocennosť, jeho charakter a v neposlednom rade aj túžbu po novej JAR. Chýbajúce komplexnejšie zobrazenie problematiky nahrádza pohľad jednotlivca a ten nie je vykreslený vôbec zle. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky, víc ani ťuk. Tento film totiž neví co chce, jestli být biografie Nelsona Mandely, nebo příběh o tom jak je to v JARu pěkně zkurvený. Spíše bych se tedy přiklonil na biografii Mandely, ale tvůrci na něj zákonitnostně serou, v celém filmu totiž řeší kraviny "bílých" a spolu s hroznými herci se jim to skutečně daří. Ten film by nemusel být špatný, ale takhle mě to akorát mrzelo. Nelson Mandela si zaslouží film o sobě, skutečný film o sobě, a ne Sbohem, Bafano, které vlastně neví, co má řikat dřív, a tak se snaží hodit do příběhu toho co nejvíc, aby vlastně ukázal nic. Velká škoda. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Celkom dobre spracovana drama podla skutocnosti o potlacovani ludskych prav v Juznej Afrike v 60-tych rokoch a hlavne pribeh o Nelsonovi Mandelovi trpiacom takmer 30 rokov vo väzeni. Mandela si zahral Dennis Haysbert, znamy zo serialu 24 ako senator a neskor ako prezident David Palmer. Zrejme mu tie ulohy politikov sedia. ()

maxxxim 

všechny recenze uživatele

Vcelku podarený snímok, ktorý vás prinúti zamyslieť sa nad absurditami apartheidu. Myšlienkové pochody hlavného hrdinu sú zaujímavé a podnetné. Hlavne jeho neohrozenosť a nezlomnosť v presvedčení sú ukážkové. Film odporúčam nielen na pobavenie, ale ako zdroj nových a hlavne zaujímavých informácií, ktoré sú podávané nenásilnou, ba niekedy až skrytou formou. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Film je založený na knižnej predlohe s rovnomenným názvom, ktorej autormi sú James Gregory a Bob Graham, a ktorú publikoval Robert Laffonte. (MikaelSVK)
  • Celý film sa natáčal v Juhoafrickej republike, konkrétne na Robbenovom ostrove, v mestečku Plumstead, Kapskom meste či Johannesburgu. (MikaelSVK)
  • Vzhledem k tomu, že hlavní role ve filmu obsadili američtí herci, bylo pro všechny nutné nacvičit odlišný afrikánský přízvuk. Joseph Fiennes a Dennis Haysbert se mimo to museli naučit i několik vět v jazyce Xhosa, který je pro své specifické cvakavé zvuky jedním z nejsložitějších jazyků na světě. (Candice)

Reklama

Reklama