Reklama

Reklama

Sbohem, Bafano

Trailer

Obsahy(1)

James Gregory, mladý a ambiciózní vězeňský dozorce, přijíždí s manželkou a dětmi na ostrov Robben Island. Je pevně a neotřesitelně přesvědčen o správnosti politiky apartheidu v Jihoafrické republice a o nebezpečnosti černošského obyvatelstva pro bělochy. Ne vždy však tato stanoviska zastával, v dětství se přátelil s černošským chlapcem, který jej zasvětil do tajů svého jazyka, což právě na Robben Islandu může uplatnit. Je pověřen svým nadřízeným, aby osobně dohlížel a kontroloval veškerou korespondenci hlavního vězně - Nelsona Mandely. Čím více se však seznamuje s osobností a názory černošského vůdce, začíná pochybovat o správnosti a smyslu svého povolání... (claudel)

(více)

Recenze (57)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nechci nějak podceňovat českého diváka, ale na to, že se film snažil držet skutečných událostí, /vězení na ostrově Robben, pozdější přesun do vězení v Polsmoor, atd. / je až příliš moc okrajový, než aby udeřil do mého srdce, kam jistě udeřit mohl, protože sílu v sobě ten film má obrovskou. Leč neřici, za co byl Mandela odsouzen, že když mluví filmové postavy o "botě" nemluví o obuvi, ale o prezidentovi Pieterovi Willemu Bothovi, že ANK jsou jihoafričtí socani, co za neskutečný humáč znamená Apartheid, atd. , považuji u podobného typu filmu za hrubou chybu. Další věc, která mě celkem dost vadila byla obrovská glorifikace Mandely. Jistě, on si svůj film zaslouží, leč vyznění, že Mandela byl spravedlivý bojovník za rasovou rovnoprávnost, asi běloši emigrující z JAR do Austrálie aniž by si mohli vzít svůj majetek za Mandelova prezidentování nepotvrdí. Nicméně to nemělo na hodnocení filmu žádný význam, protože film se odehrává v určitém časovém pásmu, jen jsem měl potřebu tohle napsat. Co má však na mé hodnocení velký vliv jsou naprosto zoufalé herecké výkony, které bohužel dobře ladily se scénáristickým tápáním, jestli má být film o Mandelovi nebo situaci v JAR či snad "jen" o lidském respektu k ostatním. Škoda, film měl na to, aby mé Sbohem, Bafaně probíhalo v slzách a ne ve zklamání. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky, víc ani ťuk. Tento film totiž neví co chce, jestli být biografie Nelsona Mandely, nebo příběh o tom jak je to v JARu pěkně zkurvený. Spíše bych se tedy přiklonil na biografii Mandely, ale tvůrci na něj zákonitnostně serou, v celém filmu totiž řeší kraviny "bílých" a spolu s hroznými herci se jim to skutečně daří. Ten film by nemusel být špatný, ale takhle mě to akorát mrzelo. Nelson Mandela si zaslouží film o sobě, skutečný film o sobě, a ne Sbohem, Bafano, které vlastně neví, co má řikat dřív, a tak se snaží hodit do příběhu toho co nejvíc, aby vlastně ukázal nic. Velká škoda. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je nehorázně nudná, poté se to začně tak nějak rozjíždět, ale je možné si toho nevšimnout, neboť člověk může být první polovinou znaven. Určitě je to silný příběh, ale je značně rozvláčněn. Tak nějak, jestli mohu, bych doporučila kouknout na jeho nástup do věznice, pak to proklikat do jiných let. A od té poloviny už se dá koukat bez "přeskoků". ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Celkom dobre spracovana drama podla skutocnosti o potlacovani ludskych prav v Juznej Afrike v 60-tych rokoch a hlavne pribeh o Nelsonovi Mandelovi trpiacom takmer 30 rokov vo väzeni. Mandela si zahral Dennis Haysbert, znamy zo serialu 24 ako senator a neskor ako prezident David Palmer. Zrejme mu tie ulohy politikov sedia. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hisoricky korektní, dokumentárně laděný snímek o Nelsonovi Mandelovy a jeho britskému dozorci Josephu Fiennesovi. Ačkoliv je divák od jeho pobytu ve vězení až po jeho osvobození svědkem historické události, filmu chyběl výraznější spád a chvilkami jsem se nudil. Politické drama se dá natočit i krapku svižněji... * * * ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca dráma zachytávajúca skoro 30 rokov pobytu za mrežami Nelsona Mandelu a jeho dozorcu Gregoryho spracováva ťažkú tému apartheidu v JAR v 2. polovici minulého storočia. Pozoruhodný je aj prerod v myslení Gregoryho a jeho rodiny s pribúdajúcimi rokmi a odmäk politickej situácie v 90tych rokoch. Až som mal ku koncu pocit, že sa lúčia dvaja dobrí kamaráti... U mňa 4.5*. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Škoda, že nás příběh více neseznámí s problematikou v Jihoafrické republice a proč se vlastně celý děj točí kolem jednoho "vězně". Takto se místy objevují hluchá místa a zásadní časové zvraty nemají na diváka takový dopad. Ale co bych vyzdvihl, jsou herecké výkony, především pana Gregoriho:-) 65% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrá téma. A film ju nekazí, napriek určitej dávke obyčajnosti. Diane Kruger mala pre mňa ešte nedávno privlastok "tá z Tróje", no stále viac ma prekvapuje vážnosť iných filmov, kde hrá. V podstate trochu klubovka, kde sú postavy dobre obsadené, správne ľudské a uveriteľne sa vyvíjajúce. Téma rasizmu je podaná nenásilne a pôsobivo. Celkovým vyznením mi to pripomenulo rovnako dobrý PROTIKRÁLIČÍ PLOT (Rabbit-Proof Fence). Sympatické je aj to, že tu nikto netvrdí, že Mandela nebol terorista.... ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočený snímek z pohledu dozorce, který postupně odkrývá pravdu o Mandelovy a jeho listiny. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně utopené v pathosu, k tomu mizerný dabing (Studio Budíkov pro Bonton, 2008). Taky vás začně štvát, že zatímco Dennis Haysbert (Mandela) stárne divákům před očima, Joseph Fiennes a Diane Kruger jsou pořád skoro stejní (mladí). Hezká krajina kolem věznic, dobrá hudba a povedená kamera. Ostrý útok na city se však moc nekonala a film bohužel ukazuje jen tu část problematiky apartheidu, která se scénáristům hodila. Snímek se tváří jako hlubokomyslný, ale je to právě hloubka, která mu nejvíc chybí. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Glorifikácia Mandelu je tu zjavná, ale film je to zaujímavý. Ten prerod hlavnej postavy je pozoruhodný, zo zástancu apartheidu sa stal normálny človek. Avšak ani tá proklamovaná nová sloboda a nová JAR nezaznamenala veľký úspech, To už sa filmu netýka, ale predsa len sa z krajiny zem zasľúbená nestala a celý ten Mandelov odkaz ostal pokrútený a vlastne on sám je už dnes pochybným nositeľom Nobelovej ceny za mieru, ktorú už dali kadekomu. Inak Diane Kruger opäť veľmi skrášlila obrazovku. Na rozdiel od Fiennesovho fúzika jej to veľmi pristalo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na současnou dobu politicky korektní pohled na osobu Nelsona Mandely očima jeho bývalého dozorce. Neupírám bývalému dozorci, podle jehož vzpomínek vznikla nejprve kniha a posléze film, snahu co nejvíc objektivně podat zprávu o svém setkání s Nelsonem Mandelou a jak to ovlivnilo jeho život i nazírání na apartheid. Jenže od vzniku knihy uplynula řádka dní, co se dřív nesmělo říkat, je dnes naopak žádoucí říkat, a tak není divu, že film vypadá jako agitka. A nejenom jako agitka, ale jako pohádka. Na jedné straně jsou ti hodní, kteří bojují za nezávislost JAR, a na druhé ti zlí bílí, kteří zemi uzurpují a vysávají. A mladičký dozorce, který do té doby věřil proklamované spravedlnosti ze strany bílých, po setkání s charismatickým vůdcem pomalu, ale jistě mění názor. Tenhle film (jenž se veze na nedávno objeveném zájmu filmařů o Afriku) než filmařinou (i když kamera je velice dobrá a částečně výběr písní) zaujme spíše onou politickou nestálostí. Vezměte si jenom Afghánistán - když ve filmu Rambo 3 pomáhá americký mstitel afghánským povstalcům proti Sovětům, nikdo netušil, že by o pár let později mohl nějaký ruský "rambič" jít pomáhat afghánským povstalcům proti Američanům, kteří se se sem nakýblovali... Na disku najdeme jako bonus jen trailer (1:28) bez titulků, jinak ještě zaujme zcela nepotřebná, avšak DTS stopa u zvuku. Publikováno: 22.07.2008 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Život v Jižní Africe za vlády apartheidu z pohledu vězeňského dozorce, jenž má na starosti Nelsona Mandelu. Přestože je bachař Jame Gregory celkem liberální člověk, tak svému okolí musí dávat najevo svou nenávist vůči černochům, protože jinak by okamžitě ztratil své společenské postavení. Celé je to trochu nevyvážené, jakoby tvůrci nevěděli, čemu se věnovat víc - zda Mandelovi, Gregorymu nebo vůbec celkové situaci, jež vládla v JAR. Nicméně nakonec se jim to podařilo svázat do celkem úhledného balíku, který oznámkovali slušnými výkony Joseph Fiennes a Dennis Haysbert. 70% ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Film ví, čím chce být, jen si někteří autoři komentářů zjevně ve 2/3 filmu zakrývali oči nebo si vařili kafe. O Nelsonovi Mandelovi a situaci v JAR je ta zbylá třetina a nutně nemůže stačit k tomu, aby byla vyčerpávající, navíc si nemyslím, že to bylo cílem. Proč vyčítat filmu, že o něčem nebyl, a nezmínit to, o čem byl??? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Strucne : Mandela je kvalitny namet na film, no  pritomni uzivaztelia co  to brutalne nadhodnocuju, zas zabudli na to, ze to v  kinach uplne zhorelo a stalo to prosim pekne 30 milionov asi USD. Jo, o peniaze ide az v prvom rade /ne honba za peniazmi/, takto to spominal isty notoricky znamy politik tuna  : 20 % ()

Reklama

Reklama