Reklama

Reklama

Ze záhrobí

  • Velká Británie From Beyond the Grave (více)
Trailer

Obsahy(1)

„Á, zákazník. Pojďte, pojďte dál. Určitě tu najdete, co hledáte. Výhodné ceny, velký výběr ze všeho. A taky nějaké překvapení ke každému nákupu…“ Starožitník Peter Cushing obchoduje s předměty, které, jsou-li získány nepoctivě, mohou svým majitelům přivodit značnou újmu.
Britský povídkový film obsahující epizody Zrcadlo, Vyznamenání, Tabatěrka a Dveře. (dopitak)

(více)

Recenze (24)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Skvělá povídková záležitost od společnosti Amicus. Ta obsahuje čtyři povedené příběhy, mezi nimiž hned ta první o mystickém zrcadle nasadí úchvatně děsivou atmosféru. Následující dvě, malinko odlišné a s některými teatrálními postavami, nestíhají ďábelsky nasazené tempo. Naštěstí je tu poslední část, která opět vykouzlí nemalé napětí a té první se minimálně vyrovná. Všechny příběhy spojuje už značně pohublý, přesto stále výborný Peter Cushing coby tajemný, ale sympatický majitel starožitnictví, který udělí každému vyčůranému zákazníkovi "cennou lekci." Jó, hold přehnaná chtivost po penězích není vždycky tím správným řešením. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Čtvrtou hvězdu nakonec přidávám kvuli povedené první a poslední povídce, které si jsou vlastně docela podobné. Prostřední dva kousky poněkud slabší, ale i tak v rámci podobných antologií mírný nadprůměr. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mám rád britské strašidelné filmy z doby 50. - 70.let. Mají neodolatelné kouzlo a často, jako v tomhle případě, velmi dobré herce. Zde je navíc výborná kamera - už její úvodní plížení se napovídá, že tajemno bude. Snad jen mi tu chybí kolonka komedie, jelikož britský humor zde má své místo. Čtyři povídky - Zrcadlo, Voodoo, Démon a Dveře spojuje postava starožitníka v podání ikony britského horroru - Petera Cushinga. První povídka je nejkrvavější, Démon nejvtipnější. Při vymítání bestie z pekla jsem dostával záchvaty smíchu, které se stupňovaly s intenzitou, s jakou probíhala demolice pokoje. Kdo se nějakým způsobem proviní - podvod, krádež, loupež, ten zanedlouho trpce lituje. Peníze, ty dláždí cestu do pekla. Rač vstoupit, milý návštěvníku, je zde spousta věcí, se kterými vždy získáš i nějaký vydařený bonus! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Tento film som stiahol omylom (namiesto From Beyond Stuarta Gordona). Došlo mi to vlastne hneď; obraz vyzerá jak u Cormana, hudba tiež, namiesto mutantov (alebo čo) sú tu duchovia a Combs nikde. Nakoniec som to nechal hrať a nemôžem povedať, že by sa nepáčilo. From Beyond the Grave je béčko v tom starom slova zmysle, pôsobí skoro ako adaptácia Lovercrafta - samé strašidelné domy, duchovia, kliatby - už som iba čakal, že začnú rozprávať o nepopísateľnom zle. Strachom pri tom síce neumriete, ale atmosféru to má a nuda to neni. 65%, a keď už nič, aspoň sa konečne dozviete, v ktoré dni majú exorcisti zľavy. :) ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Dost dobrá povídková věc. První povídka je o chlapovy v zrcadlu co se snaží dostat ven. Během týhle první povídky mě napadlo "Hellraiser" nechal se tady Baker inspirovat? Nicméně tahle první povídka má parádní atmosféru a skvělého záporáka. Tahle část může i vyděsit(5*). Druhá povídka o falešném válečném veteránovy, je to asi nejslabší povídka a i přes hlavní roli Pleasenceho mi moc nenabídla. Navíc je dost zmatečná(3*). Třetí povídka o zloději s entitou na rameni byla duchařina/vymítačka jak se patří. Sice herci byly strašní ale efekty a celkově nápad byl zajímavej(4*). No a poslední povídka s tajemnýma dveřma má naprosto parádní nápad, sice jsem si to představoval trochu jinak ale už jen za nápad palec nahoru(4*). Mezi jednotlivýma povídkama vidíme trošku sešlého Cushinga ve starožitnictví, není to nic extra ale jako výplněk obstojný. Pro mě palec nahoru a parádní film od Amicusu. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Prvý príbeh o zrkadle má síce zaujímavý námel, ale celé je to nejaké ťažkopádne a človek pri tom len zaspáva. 2* Druhý príbeh o predajcovi zápaliek a šnúriek by sa tiež mohol zdať byť nudný, ale celé je to akési zvláštne, až vás baví pozerať sa na to aj keď sa nič nedeje. K tomu je tu aj slušný záver. 4* Tretí príbeh nie je ničím prelomovým, o vyháňaní démona a trochu prekvapivom konci. 3* Štvrtý príbeh o dverách ma zaujal asi najviac zo všetkých, dobre vymyslené, zaujímavé a super koniec. 4* Všetky príbehy spojuje jedno starožitníctvo s milým predavačom. Herecké výkony sú celkom obstojné, hudba tiež ujde. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Velká slabota, které nepomůže ani maskování se za legendu ostrovní kinematografie Petera Cushinga. Všechny povídky jsou hrozně dětinské a praštěné, atmosféra k smíchu. Viděno v solidním dabingu ČT 1997. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Vydarená poviedková hororová kvadralógia, spojená podivným starožitníctvom, ležiacim v odľahlej uličke kdesi v Londýne, ktorého majiteľom nie je nik iný, než starý dobrý Peter Cushing. Jednotlivé príbehy sú kvalitou pomerne vyrovnané a každý z nich má potenciál diváka čímsi zaujať, pričom mne osobne sa najviac pozdával hneď ten prvý o prekliatom zrkadle. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Hororová antologie. Příběh se zrcadlem je nejdrsnější, ale nijak extra zajímavý, příběh s Donaldem Pleasencem je nejdelší, ale trochu zdlouhavý, příběh o démonu nepatřičně komický a příběh o dveřích jen a pouze divný. Peter Cushing jen jako spojovák. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní povídkový snímek. Všechny čtyři jsou kvalitativně velmi vyvážené ale nejvíce mě zasáhla závěrečná. Skvělá atmosféra. Peter Cushing je jako prodavač skutečně neodolatelný! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Debut režiséra, ktorý sa začal postupne zaoberať skôr dobrodružnými fantasy ( napr. WARLORDS OF ATLANTIS alebo AT THE EARTH´S CORE ) ako hororom. Čo by som povedal, že nemusel, pretože v tomto poviedkovom snímku dokázal vytvoriť naozaj tajuplnú a strašidelnú atmosféru. Poviedky síce niesu rovnakej kvality - hlavne tá tretia o neviditeľnom tvorovi akoby pochádzala z celkom iného žánru - dokopy však tvoria vynikajúci celok vysokých kvalít. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnotiteľný film z mojej strany. Dôvodov je niekoľko, ale hlavný je ten, že je tu niekoľko úžasných hereckých osobností, ako napríklad Cushing, Pleasence či David Warner a kvoli nim, nechcem ísť z hodnotením prinízko. Druhý a tiež zásadný dôvod je ten, že jednotlivé poviedky ma nejako nezaujali. Prvý o Jackovi rozparovačovi a jeho obetiach bol celkom temný, ale na druhú stranu nebol vobec rozvinutý. Ďalší o woodoo praktikách mal slušné grády, ale koncovka nejako zlyhala. Potom tu je príbeh o pomstychtivom duchovi, ktorý ma nejaké to tajomno, ale zas tej atmosféry až toľko nemá. Potom je tu posledný príbeh o temných dverách do inej reality a tam konečne sa skĺbila originalita so zaujímavosťou. Každý s príbehov nie je dostatočne rozvinutých a ani dôrazných. Ale na druhu stranu i  keď sa  nejedna o niečo prevratné, herecké osobnosti sú tento krát zárukou kvality. Slabé, ale 4*. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Ze záhrobí“ je velmi povedenou sbírkou povídek, kde se představují dobří herci, bohužel už tolik ne herečky. Jako kdyby byl horor výsadou jen mužskou. To je trochu škoda, ale nic to nemění na tom, že tady jsem si užíval atmosféru, pojetí, které se spíše kloní k násilnému hororu, ale také zajímavé scénáře, které nejsou úplně očekávané, a rozhodně se o nich dá říct, že nenudí. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Tak tenhleten povídkovej Amicus mi fakt sedl. Hned první příběh je nádhernej horor s krásnou atmosférou a božským vizuálem. Ten ale o prsa překonává povídka poslední, která mě naprosto pohltila, a u které jsem zažíval nafalšovanou hororářskou rozkoš. Druhá povídka stojí na hercích, a to s jakou noblesou a charismatem hrají Donald Pleasence a Ian Bannen, to je radost pohledět. A povídka třetí, značně ironická, plná suchého britského humoru, to už je jen pověstná třešinka na tomhle tuze povedeném fajnšmekrovském dortu. Celé to rámují scénky ze starožitnictví Petera Cushinga, který pak filmu dodává ten pravej šmak. Tenhle film, to je ryzí potěšení. ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Nabídky, kterým nemůžete odolat." Tahle cedule zdobí roztomilý obchůdek v Londýně s všemožným starožitným zbožím, které prodává majitel krámku Peter Cushing. Chodí tam nakupovat různí zákazníci, poctiví i nepoctiví. Spolu s jejich zakoupenými předměty se vyprávění vrství do jednotlivých povídek, které se dějem sympaticky proplétají. Klasická britská atmosféra je cítit v každé epizodě, černého humoru nevyjímaje. Vtipné bylo v povídce Vyznamenání, že spolu jako otec a dcera skutečně hráli Donald a Angela Pleasance, jejichž podoba se opravdu nezapře. Trošku mě chybělo více krve, ale i tak je to v rámci hororového povídkového žánru zdařilý počin. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Povídkový film od Amicusu, jehož pojící linií je starožitnictví vlastněné starým pánem (Peter Cushing). V první povídce si zákazník pořídí velmi starodávné zrcadlo a při duchovní seanci s přáteli společně vyvolají bytost z dimenze za zrcadlem, která lační po lidské krvi a čeká na svůj vstup do světa lidí... Tahle povídka byla stoprocentně nejlepší, skutečně temná, hororová, žádné chození kolem horké kaše. Druhá povídka je o voodoo, třetí o neviditelné bytosti z jiného světa. V obou případech mi vadila jistá teatrálnost, působí spíš parodicky, než hororově, ale vyložená nuda to není, jen po první povídce určitě kvalitativní skok dolů. Poslední povídka napravuje reputaci, za zakoupenými dveřmi se po otevření nachází tajuplná místnost… opět atmosféricky vydařená záležitost, a přičtu-li k povídkám výborné propojovací scény ve starožitnictví, vychází mi slušné 4*. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu stále zajímavý snímek co má pořád co říct. Není radno navštěvovat krámek se starožitnostmi. Nemáte ponětí co koupíte. Některé povídky jsou moc dobré, zvlášt ta s tím vyznamenáním "je li to tvoje přání" pěkně se do toho zamotal. ()

MightyHal 

všechny recenze uživatele

Z Amicus antalogií jsem v momentě co píšu tento komentář viděl pouze The Vault of Horror (Monster Club nepočítám), který se mi velice líbil. Bohužel tady už jsem tak nadšený nebyl, ale to zase neznamená že bych se nikterak nudil. Pro větší přehlednost to projdu hezky postupně. 1:The Gatecrasher - Atmosferická ale na dnešní dobu už poměrně okoukaná zápletka. Týpek "koupí" zrcadlo, ve kterém se ale probudí zlý duch co po pořizovateli vyžaduje přísun čerstvých obětí a jejich krev. No a to je zhruba všechno, efekty a atmosféra umocněná propadem do šílenství hlavního hrdiny je fajn. Jinak je to ale poměrně prostý příběh který vlastně ničím moc neudrží pozornost, protože sic ve své době to mohlo být fajn, teď už to bohužel moc nefunguje. Strašidelný to není, vtipný taky ne a postavy vás nezajímají. 2/5  2: An Act of Kindness - Na pochopení poměrně chaotický příběh který ale baví a to jak příjemným přehráváním, lehkým černohumorným nádechem a mysteriózní zápletkou kde jsem netušil co se z toho vyvrbí. Takže tady jsem se bavil. 4/5 3:The Elemental - Tohle byl za mě peak celého filmu, lehce ujetý a komediální segment o muži jehož osloví jasnovidecká babka ohledně toho že vidí že mu na rameni sedí zlý Elementál co by mu mohl značně poničit život. Jasnovidku hraje Margaret Leighton, která je naprosto skvělá a svým teatrálním výkonem tento příběh ještě více posouvá nahoru. Skvěle jsem se bavil a byl to konečně trochu svěží vítr. 4:The Door - Opět poněkud nezážívný segment. Mladík si koupí prokleté dveře, ze kterých má vstup do jiné "dimenze", kde sídlí podivný chlap který se udržuje skrze ty dveře naživu a chce oběti aby mohl žít dál. Takže je to prakticky to samý co první příběh, atmosféra té dimenze je skvělá a celkově praktické efekty to tu táhly nahoru, jinak opět poměrně nudná a nezajímavá část 3/5. Celé to pak rámcuje příběh kde každá z postav jednotlivých segmentů buď ukradne či si koupí nějaký prokletý předmět a následně to jak mu to ovlivní život. Nejedná se o nic eytra ale Cushinga jsem rád viděl a užil si ho. Ve výsledku tak jsem byl zklamaný, je i škoda že už tu není ani žádný gore co byl ve Vaultu a ta hravost tu podle mě taky trochu vymizela. 6/10 ()

charge 

všechny recenze uživatele

Povídkové horory mám rád, avšak tento byl pro mě velkým sklamáním, 4 povídky, které pojí ďábelský antikvariát, mnoho vzrušujícího nepřinesly, první byla o záhadném zrcadle, které přináší co jiného než smrt, dobrý, ale ani trošku originální **, druhá o neprůbojném ouřadovi, který se začne přátelit s podivínskou rodinkou kramáře a jeho dcery byla o krapet lepší, ovšem výsledné rozuzlení mě opět nenadchlo **, třetí s neviditelným démonem na rameni byla absolutně nejhorší, dlouhé vymítání mě úplně otrávilo - odpad a konečně poslední o tajemných dveřích mě bavila nejvíce, zpracováním, dějem i rekvizitami ***, ale ani ta nakonec reputaci z celého filmu nevylepšila. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Druhý povídkový film roku 73, který tentokrát spojuje pouze motiv starožitnictví. V něm prodává Cushing různé cetky a kdo se ho pokusí podvést, zle se mu povede, jak vidíme v krásném dovětku filmu. 1. Gate Crasher: Chlápek získá zrcadlo, ale ve světě za zrcadlem sídlí démon lačnící po krvi a chlápek pro něj musí zabíjet. I přes hrůzostrašného démona a solidní počet mrtvol se to celkem dost táhne a konec je dost o ničem - 3/5. 2. Act of Kindness: Vysloužilý voják se díky ukradené medaili zaplete s pouličním prodavačem a jeho dcerou, která ovládá voodoo. Zdlouhavá nuda, kterou trošičku vylepšuje jen solidní pointa - 1/5. 3. Elemental: Nepoctivě získaná tabatěrka vede k tomu, že se hrdinovi na rameni usídlí neviditelný elementál. Následně se ho pokusí s pomocí kouzelnice vymítat. Vtipný a zábavný příběh, zejména scéna s vymítáním, jen se zbytečně a nelogicky špatným koncem - 4/5. 4. Door: A to nejlepší nakonec - mladí si koupí starobylé dveře, které otevírají cestu do starobylého modrého pokoje s prastarým duchem. Atmosférický a v závěru slušně akční příběh s vynikající pointou - 5/5. Celkově slušný průměr. ()

Reklama

Reklama