Reklama

Reklama

Občan Václav Havel jede na dovolenou

  • Česko Havel jede na dovolenou (více)

Obsahy(1)

Režisér Jan Novák, který téměř celý život žije v USA a je mj. autorem knihy o Miloši Formanovi (Co já vím?) a bratrech Mašínech (Zatím dobrý), se s kamerou vydal po stopách Václava Havla. Nesledoval však jeho život, ale jednu jedinou cestu vedoucí z Prahy do Bratislavy, a to v srpnových dnech roku 1985. Trvala několik dnů, neboť se Havel zastavoval u svých přátel jako např. V. Chramostová, E. Krieseová apod. Při této „dovolené“ byl disident sledován tajnou policií, dvakrát zadržen a vyslýchán. Režisér Novák vybral tuto reálnou, časově ohraničenou událost, aby mohl zejména americkému publiku na konkrétním příkladě ukázat, co obnášel život disidenta v socialistickém Československu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o jedné prázdninové cestě disidenta Václava Havla s kolonou černých služebních limuzín StB v zádech a absurditách totalitního systému, ve kterém jsme všichni bohužel žili. K vrcholům patří absurdně-komické situace zmiňované hlavním aktérem - prosba postarších estébáků k Václavu Havlovi, aby chvíli počkal se svou návštěvou sauny, kam jim nedovoluje jít jejich špatný zdravotní stav, než je vystřídají jejich mladší zdravější kolegové; archivní záběry kameramana BBC, kvůli němuž Václav Havel venčil svého psa s uniformovaným esenbákem v zádech; vzpomínky na to, jak ,,politické" vězně naschvál tehdejší moc umísťovala do vazebních cel se zloději a vrahy; policejní šikana projevující se třeba v nesmyslném pravidelném denním cyklu hlášení se na policejní stanici vzdálené od místa bydliště disidenta Lise několik kilometrů, samozřejmě s nulovou dopravní obslužností... Škoda jen, že se namísto soudů zaobírají takovýhlemi praktikami jen ,,okrajové" televizní dokumenty z ČT2... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dokument nejen o Václavu Havlovi. Skrze jeho prázdninovou cestu v létě roku 1985 sledujeme osudy několika chartistů a jejich vyprávění o praktikách STB při buzerování či vyslýchání. Po hříchu však tvůrci nejdou nikterak do hloubky a zůstavají spíše v oblasti zajímavých postřehů a historek "k dobru." Rozhodně je to zajímavé a v některých pasážích i působivé, ovšem spíše pro neznalého, jelikož většina zde vyprávěných příhod již byla někde publikována nebo vyprávěna. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument mapující cestu nejznámějšího disidenta Václava Havla, kterou podnikl roku 1985 po své vlasti. Je skoro neuvěřitelné, co vše byla StB schopna udělat, aby znala každý Havlův krok. Jak absurdní se zdá situace, kdy se jde Havel projít se psem a pět kroků za zády má estébáka! Víc takových dokumentů! ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

"Distribuovat" kopie rukopisů svého díla na smetiště do stráně a tam je zahrabávat, aby mu je komunisti doma nesebrali... To je čistá tragikomedie. Pobavila mě taky hláška: "Ráno se člověk probudí a najednou v Praze je revoluce, netušil sem... Já jako policista, kterej už ňákej rok sloužil... Vůbec prostě sme nebyli informovaný o tom, že by se něco takovýho mohlo stát, žejo.. Řikám: ´To snad neni možný. Já sem pana Havla zahlíd taky někde ve 3 hodiny a ráno je revoluce.´ " To byly časy, panečku! Pro mě to byl zajímavý dokument a myslím, že i pro širší okruh diváků - zvlášť pro ty, kteří tu dobu nezažili. A tato jedna dovolená zabavila okolo 3 stovek estébáků. Neuvěřitelné. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Bohužel tento dokument je takovým slabším českým dokumentárním průměrem. Nevím proč zrovna on měl to privilegium vyjít na DVD. Leckteré epizody seriálu Příběhy ze Železné opony působí mnohem profesionálněji. Výhrou tohoto filmu je jeho hlavní adept, Havlovo povídání se poslouchá velice dobře. Jinak ale film působí jako spíchnutý horkou jehlou. Nekonečné povídání s lidmi sedícími na zahradě v křeílkách působí hrozně staticky, inscenované záběry zase působí moc uměle. Zkrátka nic moc. Ale vlastně je tu ještě jedna věc stojící za zmínku, zpovídaný eSTébák. Tak tací lidé nad nám bděli... ha ha. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jj, někteří lidé se zkrátka narodili do úplně jiné doby.. Havel byl Mistr!!! Tak svobodomyslného člověka budu vždy rád poslouchat a vážit si jej. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Dnes mi to síce príde smiešne,avšak v tej dobe by som sa asi nesmial!:)Dokument,ktorý formou rozhovorov prezentoval minulý režim a zobrazoval pána Vacláva Havla na"dovolenke"!Smiešne a zároveň strašné..! ()

rawen 

všechny recenze uživatele

VELMI povedený dokument o jednom zvláštním týdnu Václava Havla - opravdu to byl takový malý Absurdistán to ČSSR - pobavilo i zamrazilo. 8/10 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kvalitny dokument o ceste Vaclava Havla po byvalom Ceskoslovensku a o prislusnikoch STB v patach a o tom, ako ho vsade a vo vsetkom sledovali. vyborny dokument, odporucam. 79 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Česká filmová dokumentární tvorba si, na rozdíl od českých hraných filmů, stále zachovává profesní důstojnost a um. Film Jana Nováka "Občan Václav Havel jede na dovolenou" nepřináší nic převratného a nadchne především obdivovatele prvního postkomunistického českého prezidenta. Jde o zajímavost, slouží k přiblížení zapomenuté, vzdálené a pro mnohé i neznámé doby. Prostřednictvím několika přeživších autentických reliktů, ilustračních záběrů a vzpomínek protagonistů se líčí stav života pronásledované a nenáviděné opozice. Můžeme sledovat proměnlivý význam slova svoboda. Většinou se nehodnotí kvalita dokumentu, nýbrž míra sympatie k osobě Václava Havla. Mě osobně potěšil, i když bych dal přednost vyprávění o trýznivosti vězeňského života. Veřejnost bez zkušeností si tento životní zážitek nedokáže ani představit. Toto dokumentární dílko je milé a radostné. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Nefalšovaná komunistická road movie je v kostce exemplárně výstižnou ilustrací povahy předlistopadového režimu. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Jako doplňková ilustrace ke čtení např. Českého snáře dejme tomu, ale filmařsky suché, z toho tématu se dalo vytřískat mnohem víc. ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Za 85 minut tohoto dokumentu člověku stoupne tlak a z lidské hlouposti je mu do breku...Komunisti jsou nejenom svině..oni jsou dementní svině..a na to bychom neměli zapomínat!Peace... ()

navorski 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý dokument o jedné dovolené, která byla podobně absurdní jako Havlovy hry. Ale něco tomu chybí. Nebo přebývá. Na celovečerní dokument chybí obrazová invence v jakékoliv podobě. Je to především jen sled nefotogenicky nasnímaných rozhovorů proložených více či méně sdělnými ilustračními záběry bez nějakého hlubšího konceptu nebo principu. Když už to má být o dovolené, nezabíhal bych k výslechům, vězení ani k revoluci. Mohla to být krásná rekonstrukce absurdního počinu někdejšího disidenta, ale vznikl z toho guláš, ze kterého vyplývá opět hlavně to, jaké to tu dřív bylo hrozné. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Dokument pro zapomětlivce a kvalitní materiál pro později narozené. Výborný nápad děj prokládat dobovými reportážemi z tehdejších Televizních Novin v televizi nejen o probíhajících žních při reportáži z "dovolené" pana Havla. A to nebyl jen tak obyčejný roadtrip. Nestvůrnost tehdejšího komunistického režimu ve své nahotě. Předem muselo být vše nahlášeno, auta za zadkem, domovní prohlídky Havlových kamarádů, které navštívil atd. K zblití a hlavně neuvěřitelný nápor na psychiku člověka. Dokáže si v dnešní době někdo představit, jít se psem na procházku a mít fízla pět kroků za zadkem ????? Porušování listovního tajemství, neustálé domovní prohlídky v různých nočních i ranních hodinách, hlášení se Veřejné Bezpečnosti ve stanovených hodinách a no prostě policejní stát. Hnus fialovej. Za vrchol odporné a zhovadilé zrůdnosti považuji scénu, kdy Havlův kamarád, myslím, že to byl kněz, popisuje zážitek, kdy mu ve vězení STBák ukáže fotku rodiny a následně mu sdělí, že dostane trest smrti ,ale ne oběšením, to se prý už nedělá, ale na prkně a do detailu mu smrt vylíčí. A Televizní noviny jsou pořád plné samých pozitivních zpráv. Komentář píši v době, kdy KSČM posiluje a ČSSD s ní nyní otevřeně !!!!!! spolupracuje. Paměť většiny našeho národa je moc krátká. Je mi z toho smutno. Stejně, jako když jsem uviděl v Lánech po volbách mávat komunistického lídra za Klausova prezidentování z balkónu. Za pana Prezidenta Havla tam komunisti nesměli. I proto Václav Havel byl, je a bude mým zatím jediným prezidentem. ()

x2x3 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento dokumentární film je potřeba. A je potřeba hlavně pro ty, kteří už dnes zapomněli, co se dělo a zase volí komunisty. Je to natočené z živých vyprávění, pochopitelně se nedá zachytit komletní výklad každého, a tak vyžaduje sledování trošku větší pozornost kvůli tomu, aby se člověku nepřetrhla nit u sestříhaných scén... ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Zajimavy dokument o byvalem presidentovi Vaclavu Havlovi. Dokument vychazi z vypraveni ocitych svedku,kteri svymi vzpominkami lici pribehy Vaclava Havla a jeho kamaradu, ostanich disidentu charty,pri Havlove dovolene v roce 1985.Rok vyroby 2006. ()

Peiper2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o tom, jak Václav Havel vzpomíná na rok 1985, kdy chtěl jenom tak nezávazně navštívit pár přátel a jaké všelijaké problémy mu to přineslo. Dokument možná dnes bude působit poněkud úsměvně, ale je mi jasné, že těmto lidem za minulého režimu určitě do smíchu nebylo. ()

Reklama

Reklama