Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďábelský nápad StB - falešná státní hranice uvnitř republiky - a fiktivní příběh lidí, kteří ji překročili. Námětem příběhu je tzv. akce Kámen, při níž agenti Státní bezpečnosti záměrně mystifikovali občany Československé republiky, kteří se pokoušeli o ilegální odchod do zahraniční, vytvářením falešných hranic i falešných pohraničních hlídek a vyslýchajících skupin amerických, německých a francouzských úřadů. Příslušníci Státní bezpečnosti při výsleších zadržené utvrzovali v domněnce, že skutečně překročili státní hranice naší republiky a získávali od nic netušících lidí informace, které byly následně používány v rámci trestního řízení. V průběhu této akce byly zatčeny téměř dva tisíce občanů Československé republiky a většina z nich se o tom, že se stali obětí komplotu, dověděla až po roce 1968. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

Nuala 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený film, který umí překvapit i zaujmout skvělým příběhem i hereckými výkony (až na tu angličtinu :) ) ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Najviac démonizujú a antipropagujú minulý režim vymyslené a polopravdivé príhody. Po nejakej dobe bude aj toto pravda. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, Statna Bezspecnost sa toto udajne pokusila urobit. Sam tomu nevelmi verim, viac nie nez jo, ale viem o tom. Mohol sa toho chopit ale talentovanejsi reziser nez Polisensky : 74 % ()

Tuomi 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, který je na TV film velmi dobře zpracovaný. Jen se člověk nesmí příliš zabývat tím, proč si některé věci StB zbytečně komplikuje. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

V krátkém období jsem viděl dva filmy od režiséra Polišenského, které se zabývají komunistickým režimem v 50.letech. A oba se povedli. Nedokážu rozhodnout, jestli Swingtime je lepší než In nomine Patris. V obou se sešla silná herecká sestava, která měla po ruce nadmíru zdařilý scénář. 70% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Strašně mě mrzí, že tenhle film není moc známý, protože to je opravdu mistrovské dílo. Za prvé je tam dost tvrdý souboj bratrů (fiktivních i reálných) Dlouhých. Za druhé to má velmi slušnou atmosféru. Za třetí to má perfektní scénář. Za čtvrté tam je emocí jako ve třech normálních filmech. Pěkně tvrdá záležitost. 95% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Skvely namet. Ten by opravdu stal, za dobry celovecerni film. Ani tento televizni pocin neni spatny. Vyborny Alois Svehlik. Ale Dlouhy v roli pianisty na hranicich, na me nepusobil verohodne. Stejne jako to vecne popijeni whisky atd. Je to takove nedotahnute, ale zajimave to je. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Téma, dialogy a celá ta swingovská paralela - to jsou tři výborné třešničky na dortu, kterými tento lehce pozapomenutý televizní film disponuje. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Jednoducho nemám rád filmy o eštebákoch, STASI, NKVD, kedysi sme sa ich báli, dnes sa o nich točia filmy (je to zo strachu ?) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Swingtime je vyjímečný filmařský počin. Při jeho sledování mi běhal mráz po zádech. Strhlo mne to natolik, že už jsem nevěděl, komu mám v tom filmu vlastně věřit. Podezíral jsem všechny a jen děkoval Bohu, že mne téhle doby ušetřil. Vladimír Dlouhý a Ingrid Timková skvělý výkon a Alois Švehlík je prostě klasik...90% ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Ač skvěle natočené, neb výborně obsazené i zahrané a slušnou atmosférou disponující, pak žel patrně za účelem dramatizace tak příšerně překombinované a sem tam do očí bijícími kravinami nacpané, že nevytlačím více. Škoda, kdyby si scénárista nezkoušel hrát na Thufira Hawata, byla by to takřka dokonalá estébácká chatová swingrspárty. Dané téma se dalo podojit daleko lépe bez zbytečného romantizování. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl vážné hodně "hustej" film. Vynikající Vladimír Dlouhý ale možná ještě lepší Alois Švehlík. Film o tom, že v komunistický éře (a v 50 letech obzvlášť) si člověk prostě nemohl být před nikým jistý a mohl důvěřovat tak maximálně sám sobě. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Asi nejděsivější je, že je to natočeno podle skutečné události. Jinak bych film žánrově označil minimálně jako thriller. Ale musím uznat, že nápad s falešnou hranicí je geniální. Leč z odvrácené strany těch estébáckých bestií brutální. ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Silný příběh s vynikajícími herci v čele s Vladimírem Dlouhým. Produkce České televize zase po dlouhé době překvapila a divákům přednesla opravdu hodnotné dílo. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní snímek, až mi bylo líto, že se jednalo pouze o televizní film. Samozřejmě, pokud bychom měli mluvit o plátnech kin, musel by film ještě trochu zapracovat a získat finance, ale scénář je natolik kvalitní, že sliboval a rovněž i nabídnul bezva podívanou. Strach a temno padesátých let bylo velmi přesně zachyceno, objevují se zde rovněž velmi kvalitní herci - duo bratrů Dlouhých, skvělá Timková, dobrý Rašilov atd. Podobnou sondu do nedávné české historie však potřebuje i film, nejen televize, věřím, že se něčeho podobného v budoucnu dočkáme. Minimálně příběh ilegálního odchodu bratrů Mašínů za hranice by stál za zfilmování, tak snad se někdy dočkáme... ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Komunisti byli kurvy a proto od nich nemůžeme čekat nic jiného než kurvárny. Proto je k údivu, kolik lidí se takto (hranicí státu před oficiální hranicí státu) nechalo napálit. Samozřejmě se umím vcítit do beznadějné situace utíkajících. Tak mi tady hraj celý film na piano a já tě pak zastřelím i s tvou ženou. No kurvy. Ti by si s dnešníma muslimskýma imigrantama uměli poradit. Jenže oni vlastně zabíjeli lidi svého státu – tedy emigranty. ()

Reklama

Reklama