Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďábelský nápad StB - falešná státní hranice uvnitř republiky - a fiktivní příběh lidí, kteří ji překročili. Námětem příběhu je tzv. akce Kámen, při níž agenti Státní bezpečnosti záměrně mystifikovali občany Československé republiky, kteří se pokoušeli o ilegální odchod do zahraniční, vytvářením falešných hranic i falešných pohraničních hlídek a vyslýchajících skupin amerických, německých a francouzských úřadů. Příslušníci Státní bezpečnosti při výsleších zadržené utvrzovali v domněnce, že skutečně překročili státní hranice naší republiky a získávali od nic netušících lidí informace, které byly následně používány v rámci trestního řízení. V průběhu této akce byly zatčeny téměř dva tisíce občanů Československé republiky a většina z nich se o tom, že se stali obětí komplotu, dověděla až po roce 1968. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Swingtime by si zasloužil klasickou "velkou" filmovou výpravu, prosadil by se i na mezinárodní úrovni. Zápletka je opravdu dobře zpracovaná. Akce KAMENY působí svou propracovaností a chladnou vykalkulovaností. Chytání vlastních občanů na falešné hranici patří k tomu nejzákeřnějšímu, co StB v Československu provedla. Podle dosavadních poznatků prováděly akce KAMENY oblastní úřadovny StB v Karlových Varech, Plzni a Českých Budějovicích. Zajímavost: Minimálně 2x jsou vidět na nádraží historické vagóny, které pocházejí z Krnova. Toto slezské město se nachází na opačném konci republiky od zmíněných českých měst. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Tak mám pocit, že si Alois Švehlík na stará kolena vybírá skvělé role. K tomu tradičně výborný Dlouhý a hlavně příběh o osudu s brutálné cynickým smyslem humor. 80% ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov ukazujúcich špinavé praktiky komunistického režimu 50tych rokov. Tentoraz si autori vzali na paškál prakticky neznámu operáciu štb s názvom "akce kámen". Nápad bol jednoduchý: agenti štb, ktorí sa vydávali za prevádzačov lákali ľudí, ktorí chceli zdrhnúť a slúbili im že ich prevedú za hranice. Previedli ich však len cez repliku hranice kde bola fingovaná vyšetrovňa americkej CIC (counter intelligence corp - kontrarozviedka). Pri rozhovore s "vyšetrovateľom CIC" (v skutočnosti to však boli agenti štb, ktorí vedeli perfektne anglicky) museli do formulára uviesť dôvod prečo chceli utiecť a tieto dôvody boli pre nebožiakov klincom do rakvy pretože všetko bolo použité proti nim a visali nad nimi vysoké tresty. Práve tento motív je použitý vo filme. Herci výborní, atmosféra temná takže jednoznačne za ****. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

K větší spokojenosti mi chyběla větší filmovost a také od většiny herců lepší herecké výkony. Exteriéry i interiéry by se daly spočítat na prstech jedný ruky a některý "hlášky" mi opravdu zněly jako z ukázek na Ordinaci v růžové zahradě ("Ty haj-zle!"). Ještě mi trochu nadzvedlo žluč, jak se ta ženská na toho svýho rozčílila kvůli tomu "co musel dělat", ta scéna mi přišla dost neopodstatněná (jaký maličkosti člověku utkví). Jinak to bylo minimálně průměrné a jednu hvězdu přidávám za téma. (70%) ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Za houpavé melodie swingu pronikneme do tajů jednoho z nejdrzejších podrazů minulého režimu...Co je tady podaný na jedičku, je ukázka postavy, které se říká "skrytá svině". ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Jako film se mi to moc nelibilo.Ale jakozto dokument ukazujici jak to u nas fungovalo,nemuzu ocenit jinak nez 5 hvezdami.Jen aby jsme si to pamatovali a brzy to nezapomneli. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Slušně zpracovaný námět na pozadí skutečných událostí. Výborné herecké obsazení a herecké výkony. Dávám 3. Pokud bych dal 4*, tak bych vlastně patradoxně oceňoval velice neotřelý nápad tehdejší StB. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Film, o ktorom sa dozvedel až pred nedávnom ( aj o tejto akcii StB) a ktorý moje očakávanie nesklamal. Výborní herci, námatkou bratri Dlouhí, či Švehlík a prekvapivé rozzuzlenia a dejové skoky. ()

Sasanka20 

všechny recenze uživatele

Možná jsem retardovaný, ale občas mi některé scény přišly docela vtipné. A myslím, že tvůrci to tak nezamýšleli, takže pro mě spíše zklamání. Přiznávám. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Fiktivní příběh emigrantů z komunistického československa, kteří se zachytí ve skutečné akci STB Kámen ( prostě udělali umělou hranici i s falešnými americkými vojáky a pochytali do pasti mezi lety 1948-1951 2000 emigrantů, kteří se pravdu, že ve skutečnosti nepřekročili československé hranice dozvěděli o dvacet let později) . Hlavním tahákem je samozřejmě herecký souboj bratrů Dlouhých a dobře to vede i Ingrid Timková. Film na silné téma, který mne vyprávěním vtáhl do děje, spíše psychologický film, který má solidní výpravu a něco málo akce a napětí. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Rok 2007, kdy film vznikl byl ještě filmařky jiný, než filmy, které vznikají dnes. Velký důraz byl na obsazení, i v malých rolích jsou zde kvalitní herci, kteří svoje řemeslo umí. Násilí je zde jen ve zcela nutném množství a s tím i vulgarismy, etc. Velmi kvalitně jsou zde zpracovány exteriéry a kostýmy, Vladimír Dlouhý i jeho bratr Michal si zde jako bratři zahráli protipóly v politického a lidského světa. Ten konec je smutný. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Ocenění ELSA 2007 v kategorii "Původní domácí televizní dramatická tvorba - herec (Vladimír Dlouhý)", udělená Českou filmovou a televizní akademií. ()

kujon 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba na televizní poměry a velmi, velmi kvalitní film na poměry české. Troufám si dokonce tvrdit, ež to je to nejlepší, co česká kinematografie za poslední roky vyprodukovala. Tomu filmu nelze nic vytknout, snad jen když bych měl opravdu rýpat, tak Ingrid Timkovou. EDIT po 9 letech od prvního shlédnutí: Včera jsem to sčíhnul znova a je to zcela zaslouženě stále na 5*. Ingrid mi paradoxně tentokráte toliko nevadila, byť její herecký výkon nebyl úplně takový, jaký by si člověk představoval. Co mi naopak vadilo byla značná uspěchanost filmu (zřejmě aby se vešel do předem dané televizní stopáže). Nebýt toho, mít to ještě vybroušenější scénář (byť námět sám o sobě je tak silný, že pokazit ho chce um) a rozložit děj do řekněme dvojnásobné stopáže, tak bych asi (ne)váhal nad šestou hvězdou z pěti. ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Zrada, zrada, zrada ze vsech stran, zadna nadeje. Az z toho mrazi. Svehlik je skvely a nasazeni agenta "svudce" primo dabelske! ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony, zejména Dlouhého a Švehlíka atd. souhlasím s většinou komentářů tady. Chvílema mi z toho fakt nebylo dobře a moc jsem si přála, aby to neskončilo tak, jak to skončilo... holt mám radši, když pravda zvítězí nad lží a všechno dobře dopadne (to už by ale nebyla skutečnost...) ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet pretavený do filmu. Problém sú niektorí herci / V.Dlouhý, I.Timková /, na ktorých dosť vidno preexponovanosť a tým pádom nedôveryhodnosť postáv, ktoré stvárňujú. Škoda.. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Dobreeee!.. Smutne, krute, historicke.. Ludia vedia byt pekni diabli, bez ohladu na rezim. Z tej zenskej som bol na nervy.. 4* ()

bernajk 

všechny recenze uživatele

Film, který o proti jiným ani fous nenaznačoval co se přihodí v příštích minutách mě opravdu překvapil jak zkončil. ()

Reklama

Reklama