Reklama

Reklama

Volba povolání může člověka přivést do různých míst, třeba i do malebného belgického městečka. Po nepodařené akci v Londýně jsou zabijáci Ray a Ken „uklizeni“ svým šéfem Harrym na pár týdnů do Brugg, aby si trochu zchladili hlavy. A tak se z těchto dvou svérázných Irů ve městě gotické architektury a vodních kanálů stanou turisté. Ray, který se nemůže vzpamatovat z krveprolití v Londýně, Bruggy nesnáší, ale Ken je z jejich středověké krásy unesený. Čím déle čekají na Harryho telefonát, tím bizarnější setkání zažívají. Když jim šéf konečně zavolá, jejich dovolená se změní v boj o přežití... Britský dramatik Martin McDonagh pojal svůj autorský celovečerní debut jako gangsterku plnou černého humoru a absurdity. Vytvořil stylovou a politicky nekorektní podívanou, úchvatně balancující mezi tragikou a komedií. Ve scénáři jsou patrné divadelní vlivy, zejména v proměnách postav, které si i přes svoji pokřivenou morálku získávají sympatie. Komornímu ladění snímku odpovídá atmosféra města, jehož genius loci má pro jeho vyznění stěžejní význam. Zvláštní ponurá atmosféra linoucí se z každého kouta jeho uliček a kanálů přidává nepředvídatelnému ději nádech tajemnosti. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (46)

  • V Severní Americe film utržil 7,8 milionu amerických dolarů, celosvětově to pak dohromady bylo 38,9 mil. (NIRO)
  • Clémence Poésy ztvárnila roli Chloe. O pár let později se stala tváří světoznámé značky též pojmenované Chloé. (alexlewis)
  • Harry (Ralph Fiennes) si od Jurije (Eric Godon) vezme pistoli M1911A1 se slovy: "Normální zbraň pro normální lidi". Na stole před ním dále leží samopaly Steyr TMP a IMI Uzi, dále útočná puška AKMS, brokovnice Benelli M3 Super 90, (airsoftový!) granátomet Madbull AGX, pistole Heckler & Koch MK 23 a revolver Colt Python. (Maulincio)
  • Scéna, ve které jsou Ray (Colin Farrell) s Kenem (Brendan Gleeson) uvnitř Baziliky svaté Krve, je ve skutečnosti natočena v Jeruzalémském kostele v Bruggách, ačkoli pověst o relikvii je přesná. (Nancy...)
  • Colin Farrell (Ray) v rozhovoru pro deník The Sun prohlásil: „Jestli si někdo myslel, že nemám smysl pro humor, tak jsem ho snad v tomto filmu přesvědčil o opaku.“  (Olík)
  • Světová premiéra filmu proběhla 17. ledna 2008 na filmovém festivalu Sundance. (BLANIK.)
  • Film získal Golden Trailer Award za nejoriginálnější trailer. (BLANIK.)
  • Snímek byl oceněn i uskupeními Phoenix Fillm Critics Society, Boston Society of Film Critics, Detroit Film Critics Society, Florida Film Critics Circle či New York Film Critics Online a cenami Evening Standard British Film Award, Edgar Allan Poe Award a Irish Film and Television Award. (BLANIK.)
  • Ve filmu je zmiňována Bazilika svaté krve. Schránka s relikvií je vetšinu roku uložena právě na tomto svatém místě. Město Bruggy každoročně pořádá slavnost Procesí svaté krve a při této příležitosti je relikvie s krví nesena městem. (x_silver)
  • Ve skutečnosti se z dotyčné věže seskočit nedá, jelikož její úplný vrchol není veřejnosti přístupný - a navíc je oplocený, nejspíš pravě proto, aby někoho nenapadlo skočit dolů. (Steve_Zissou)
  • Obraz, o kterém Ray (Colin Farrell) s Kenem (Brendan Gleeson) v galerii diskutují, se jmenuje "Poslední soud“ a jeho autorem je slavný holandský malíř Hieronymus Bosch. Symbolika tohoto obrazu – například trpaslík – se objevuje v celém filmu. Poukazuje také na to, že Ray s Kenem se dočkávají svého vlastního posledního soudu, nebo že čas strávený v Bruggách se pro ně stává očistcem. (JayZak)
  • Ve filmu zazní slovo "fuck" nebo jeho modifikace celkem 126krát. To je více než jedno "fucknutí" každou minutu. (don corleone)
  • Většina interierových scén se také natáčela přímo v Bruggách. (don corleone)
  • Část filmu se natáčela v muzeu Groeninge, kde se nachází vzácná sbírka obrazů. Pro tento účel se musel štáb extra pojistit na několik stovek milionů amerických dolarů pro případ způsobení škody. (don corleone)
  • Věž, ve které se natáčelo, měří 83 metrů a musíte vyšlapat 366 schodů, abyste se dostali nahoru. (don corleone)

Související novinky

Co chystá režisér V Bruggách?

Co chystá režisér V Bruggách?

16.06.2021

Britský režisér Martin McDonagh byl díky Třem billboardům kousek za Ebbingem blízko Oscarovi, nakonec si ho ale odnesli pouze Frances McDormand a Sam Rockwell. To ale nic nemění na tom, že jeho… (více)

Hvězdy jako psychopati?

Hvězdy jako psychopati?

11.11.2011

Režisér příjemného překvapení V Brugách Martin McDonagh (foto) začne příští týden v Los Angeles natáčet novinku Seven Psychopaths. Sehnal do ní spoustu zvučných jmen, ale neobešlo se to bez problémů.… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama