Reklama

Reklama

Ta lidská bezmoc moci

(TV film)
Česko, 2006, 57 min

Režie:

Petr Lokaj

Hrají:

Gustáv Husák (a.z.)

Obsahy(1)

Osobnost partajního funkcionáře, spolutvůrce totality a posledního komunistického prezidenta Gustava Husáka, jeho osudy a složitý vývoj včetně okolností, které se posléze promítaly do životů nás všech. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dokument zajímavý spíš svým námětem, než kvalitou zpracování... Gustáv Husák jako nejvýznamnější komunistický předák 2. poloviny 20. století je nesmírně zajímavou postavou, na jeho životě se dají zmapovat všechny významné dějinné přemety Československa a z hlediska dokumentaristy je to nesmírně vděčná látka. Člověk, který se z vrcholu politiky dostal do mučíren státní bezpečnosti, kde mu reálně hrozil trest smrti, aby se posléze stal nadějí reformátorů mezi komunisty a ještě později symbolem kolaborace a "normalizace"- co chtít víc? Jenže tvůrci nějak kloužou po povrchu, dávají prostor v podstatě sentimentálním vzpomínkám spolupracovníků a rodinných přátel, místo aby dali prostor historikům a studiu archivních materiálů. Stranou zájmu zůstal rodinný život i zdravotní stav (například oční choroba) . Potenciál tohoto filmu byl mnohem větší. Celkový dojem 50%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jistě lze souhlasit s gudaulinem, že toho prostoru historikům mohlo být v dokumentu více. Na stranu druhou mne jako milovníka historie vždy nejvíce zajímaly deníky a autobiografie právě pro to, že podávají něčí soukromý názor či vzpomínky na něco a to i s vědomím, že se daný člověk mohl mýlit, nebo měl špatné přesvědčení a že mohou být tedy výrazně subjektivní. Ten punc opravdovosti či upřímnosti tam ale většinou je, pokud to dotyčný už záměrně rovnou nepodával zkreslené. proto dokument opírající se o vzpomínky spolupracovníků Husáka je pro mne také velmi zajímavý. Byla to vlastně dost smutná postava našich dějin. Člověk, který zůstal opuštěný jak ve své milované straně tak člověk, který zůstal téměř opuštěný i jako obyčejný důchodce po pádu režimu, jemuž zasvětil celý svůj život. S jedním se ale s dokumentem shoduji. Od jeho smrti se na naší politické scéně neobjevil politik jeho formátu (samozřejmě míněno ryze řečnicky). Pro mne rozhodně zajímavý dokument! * * * * ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Vlastne ničím extrémne zaujímavý a prelomový dokument, ale celkom podľa jasných osnov sa držiace spracovanie. Primárne chytlavá je tu hlavne osoba a osudy Husáka. ( nechajme politickej sympatizácie jednej či druhej strany) ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Ak sa chcete niečo dozvedieť o Gustávovi Husákovi, neodporúčam začínať týmto dokumentom, ale ak už o poslednom socialistickom prezidentovi niečo viete, je toto skvelý doplnok k už nadobudnutým vedomostiam. Ukazuje Husákovu osobu z iného uhlu než iné pred aj poprevratové filmy o ňom, k jeho osobe sa vyjadrujú dôverní priatelia, spolupracovníci, oponenti aj odborníci z oblasti psychológie. ()

Reklama

Reklama