Reklama

Reklama

Hledání dobré smrti

(TV film)

Obsahy(1)

Hodinový dokumentární film režiséra Tomáše Škrdlanta hledá na autentických příbězích umírajících lidí různé podoby toho, co jednou čeká každého z nás: smrt a umírání. Lékařská věda nám nesmí rozkazovat: Právo odmítnout léčbu je stále málo známé základní právo každého člověka. Je to bezpochyby i první krok k eutanázii. Ten druhý by byl požádat o smrt. Ale zde je rozcestí - a druhý krok také může být: právo na dobré, důstojné umírání. A to nespočívá v umělém zastavení životních funkcí (jakkoliv s ním principiálně nemusí být v rozporu), ale v přítomnosti blízkých lidí, ve vzájemné účasti, přijetí a odpuštění, v zamyšlení nad životem, v posledním gestu, kterým člověk odkazuje a odevzdává svůj život světu (či Bohu), ať už byl jakýkoliv. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Binne 

všechny recenze uživatele

Dokument je v podstatě rozdělen na dvě části, první se zabývá osudem jedinců, kteří čekají na svůj poslední den. Druhá je složená z rozhovorů s jejich nejbližším okolím. První část je samozřejmě zaměřená na téma smrti a dobrovolného odchodu ze světa, kdežto druhá část se mnohem více zabývá životem. Nacházíme tak oba pohledy na eutanázii, z čehož v závěru vychází jasná odpověď, což bohužel ničí objektivitu dokumentu. Téma smrti obecně, nezmiňujeme-li eutanázii je v naší společnosti stále velké tabu, jelikož schopnost vyrovnat se s něčím nám natolik vzdáleným, se jeví jako téměř nemožné. Eutanázie je bohužel poté téma, které budí velké emoce i kontroverze (především pak v náboženském směru), což poškozuje nezpochybnitelnou racionalitu tohoto tématu. V dokumentu je patrné, že život může být natolik nesnesitelný, že jediná odpověď je pro nás "smrt". Obrovská deviza lidí trpících nevyléčitelnou nemocí je fakt, že jsou plně (mluvím o pacientech v dokumentu) závislí na svém okolí, což jim brání udělat fatální krok sebevraždy samotné - což je samo o sobě velkou měrou ohrožení důstojnosti člověka, o čemž se v dokumentu také hojně hovoří. Zároveň máme možnost poslechnout si názory erudovaných pracovníků hospice, filosofa i některých lékařů - ti mají velmi zajímavé postřehy, které vnášejí do tématu přidanou výpovědní hodnotu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Toto je pravý "smrad života". Teprve když se seznámíme se smrtí, díváme se na svůj život a smysl reálně. ()

Reklama

Qasa 

všechny recenze uživatele

Dokument porovnává uměle protahovaný proces umírání v nemocnicích, vyvolávající úvahy o euthanázii, s poddáním se osudu a zemřením doma v kruhu svých nejbližších. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama