Reklama

Reklama

Lasica & Satinský a hostia: Soirée

(TV film)
  • Československo Soirée
všechny plakáty

Obsahy(1)

V kontextu československé kultury známe několik význačných humoristických dvojic. Vedle Voskovce a Wericha, Suchého a Šlitra či Šimka a Grossmanna si nepochybně každý vybaví také Milana Lasicu a Júlia Satinského, kteří spolu jako duo vystupovali již od roku 1959 – Lasica v pozici distingovaného lorda a Satinský křupana hrající hloupého. Divákům se zapsali do paměti svými nezapomenutelnými výstupy a divadelní záznam hry Soirée z Divadla na korze z prosince roku 1968 se řadí k vrcholům jejich tvorby. Konverzační skeče této dvojice, doplněné o pěvecká čísla Zory Kolínske, se nesly ve značně satirickém duchu a narážely na tehdejších události tzv. doby posrpnové a vpádu vojsk Varšavské smlouvy. Z tohoto důvodu se televizní premiéra uskutečnila až po více jak třiceti letech a jenom díky televizním technikům, co neuposlechli příkaz na zničení záznamu, se podařilo toto unikátní vystoupení zachovat. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Mimořádné divadelní představení, které svým způsobem podle dostupných náznaků odstartovalo hvězdnou kariéru mimořádného klaunského dua, jež již tehdy mělo hodně za sebou. Vedle obou protagonistů si zaslouží přiměřenou pozornost tehdy mladá a krásná liptovská rodačka (narodila se ve vesnici Kráĺova Lehota, ne v Bratislavě)), zpívající herečka i hrající zpěvačka současně Zora Kolínská, prožívající tehdy zenit své pěvecké dráhy, jak na to ve své současné pamětnické reflexi na DVD upozorňuje její někdejší manžel Milan Lasica. Československé propojení české a slovenské kultury malých divadel tu dospělo k jednomu ze svých vrcholů. Tento průhled do minulosti prokazuje, že nejen Praha, ale i další česká a slovenská města žila v té době plným, tvořivým životem. Zní to jako fráze, ale přibližuje to neprávem zapomínanou špičkovou uměleckou kvalitu. Kvalitu ne konformismu, ale buřičství, provázeného únikem do pábitelského krásna. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vraví sa, že do ikôn sa nekope. Lenže jednu vec je treba povedať naplno. Zatiaľ čo geniálne forbíny Wericha s Horníčkom si z LP platne pustím opakovane kedykoľvek, podobne tak Návštevné dni Grossmana a Šimka, tak nech sa ozaj nik nehnevá, tento večierok bohate stačí vidieť a počuť raz. Isteže, nájdu sa záblesky geniality, no ako celok je to len veľmi, veľmi priemerné. Pár razy som sa pousmial, a to je všetko. Stále je to ale lepšie, ako toľko vychvaľované televízne "Ktosi je za dverami", to mi nepripadalo veľmi vtipné, ani v časoch ich premiérového televízneho uvedenia. A to mám Lasicov aj Satinského humor rád. Lenže vždy bol vtipnejší, keď ho produkovali samostatne. Napríklad Lasicove trefné zhodnotenia výkonov svetových a domácich umelcov i zabávačov, plus zopár spoločenských i vzťahových postrehov v rozhlasovom pásme Dvojbodky považujem za vrchol Lasicovho, životom poučeného humoru. Spolu s pár divadelnými hrami, režírovanými až po smrti parťáka. Rovnako tak Satinského knihy, či zamyslenia mi boli vždy oveľa bližšie, než ich spoločné zadverové priemernosti. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Už mě to nějak nebere. Uplynulý čas je přece jen příliš dlouhý, technická kvalita mizerná. Trochu to připomíná předscény Osvobozeného divadla, trochu Horníčka, trochu je to vyčpělé. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Som veľmi rád, že sa podarilo objaviť záznam významného medzníka v tvorbe tejto výnimočnej dvojice. Kašľať na technickú kvalitu a s rýchloposunom sa dali eliminovať aj hudobné vložky Zorky Kolínskej. Dôležité bolo, že toto predstavenie priblížilo začiatky (ktoré znamenali aj dočasný koniec) profesionálnych predstavení, reflektovanie situácie v obsadenom Československu a posúdiť, akým smerom sa uberal vývoj humoru dvojice v ďalších rokoch. Nemám najmenší problém dať tomuto predstaveniu štyri hviezdičky, pretože ho považujem za vzopätie tvorivých síl v ťažkej spoločenskej situácii, ktoré malo svoje obdobné prejavy aj za hranicou na rieke Morave. ()

WANDRWALL

všechny recenze uživatele

Pro mě především trapné, za druhé taky zase trapné, za třetí zajímavé zabývat se psyché těch, co se smějí jako kleka. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Vše se točí okolo srpna 68. Ta frustrace těch kteří mozek nepostrádali musela být děsná. Jo holt, co Beneš umožnil a Gottwald způsobil ani humor Satinského s Lasicou neodčinil. (kolikpak lidí v sále se asi tak smálo od srdce, a kolik si již tehdy říkalo ,,hlavně ne tak nahlas ..... "?) ()

sator 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědav, zda bude po těch letech humor ještě fungovat a funguje i když někdy ztěžka "Tavárišči kantralevorucionari". ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Čo by som dal za to keby som to mohol vidieť naživo :) Úžasné, humorné a poskladané dokopy tak, že som tu atmosféru cítil až doma o takmer 50 rokov neskôr! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tento záznam sa naozaj oplatí vidieť. Spočiatku je celkom nenápadný, ale postupne sa rozbehne aj k politike a nakoniec ku klasickej bláznivej scénke v štýle L+S. Na kvalite záznamu absolútne nezáleží, ťažisko je niekde inde. –––– Všetci sa klaňali? A na kerú stranu se klaňali? - Na východ. - Ešteže tak! - Na núdzový. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Není to TV film. Jedná se o klasický divadelní záznam, který byl sice pořízen roku 1968, ale dokončen až o mnoho let později. A je znát, že prezentovaný humor za tu dobu poněkud zestárnul. -------- V titulcích pořadu uvedeno: název Milan Lasica a Július Satinský: Soirée; rok výroby 2002. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Humor L+S nebyl nikdy mým šálkem kávy a nepřišel jsem mu na chuť ani tentokrát. Připadal mi vždycky víc křečovitý než inteligentní. Nudu naštěstí občas prolomila svým zpěvem (nikoliv průpovídkami) Zora Kolínská. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Všechny známé televizní dvojice jsem měl rád, Satinského a Lasicu nevyjímaje. Každá dvojice se něčím vyznačovala a byla něčím specifická. A i když mnoho otevřených politických narážek bylo skvělých, navíc po srpnu se divím, že vůbec měli šanci toto představení hrát, na Wericha s Voskovcem, při vší úctě, neměli. Skryté jinotaje jsou mnohdy lepší než otevřená, humorem zaobalená, kritika tlačená za každou cenu na sílu. A nutno říct, že jsem viděl hned několik jejich scének. ()

Muso 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce divadelné predstavenie v podaní L+S pretkané niekoľkými piesnami. Pokiaľ sa nemýlim tak za túto hru boli svojho času v Československu aj zakázaný. Satinský tu má trocha viac priestoru a niekedy tie vtipy ani fakt nestíhate sledovat. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Televizní slovenská klasika zábavných programů se zajímavou atmosférou a především se skvělým improvizačním duem Lasica - Satinský. Skvěle podaná zábava od pánů umělců, inteligentní humor, výborné komické výkony = 100 % ()

viking515 

všechny recenze uživatele

Mľlník dvojice L+S, hra so slovom, používanie inteligentného humoru, prelínajú sa časti z vtedajších problémov (či politických či kultúrnych) - dvoma slovmi : NADČASOVÉ DIELO. Soirée je začiatok humoru L+S a trvá dodnes. Umelci ako maestro Lasica a maestro Satinský sa narodia raz za 100 rokov. Ja vravím, že chvalabohu...prečo? Bolo by ťažké si pamätať a uznávať geniálnych umelcov, keby sa rodili ako na bežiacom páse. ()

Reklama

Reklama