Reklama

Reklama

Muži od Dunkerque

Dokumentární / Krátkometrážní / Válečný
Česko, 2006, 28 min

Obsahy(1)

Vzpomínání pamětníků proložené vzácnými archívními materiály, na operaci z II. světové války u Dunkerque v roce 1944, kde bojovala československá obrněná brigáda. Byla to méně známá epizoda - od října 1944 do května 1945 obléhala námořní pevnost Dunkerque, kterou bránilo 12 000 německých vojáků, Československá samostatná obrněná brigáda. Byli to muži, jejichž snem bylo osvobodit Prahu. 8. října 1944 převzala brigáda obléhání tzv. dunkerqueské kapsy. Úkol zněl: Ve spolupráci s ostatními spojeneckými jednotkami uzavřít nepřítele v dosavadním postavení a donutit ho ke kapitulaci. 28. říjen 1944 oslavila brigáda útokem na předsunuté pozice nepřítele. Útok byl pro Němce naprostým překvapením. Ztráty však byly na obou stranách. Nakonec se do Prahy přece jen dostali. Ale ne všichni a ne včas. 30. května 1945 defilují vybraní muži před prezidentem republiky, spojeneckými generály a nadšenými Pražany. Dnešní krajina v okolí Dunkerque vzpomíná na válku s nostalgií trním zarostlých, pobořených železobetonových bunkrů. A na počátku roku 2006 stále ještě u nás žily přes dvě stovky statečných mužů od Dunkerque. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z horších válečných dokumentů z české produkce, které jsem mohl na ČT 2 vidět. Postarší vypravěč, s nepoutavým hlasem. To by asi nebyl až tak velký problém. Chyběl mi větší rozbor bitvy, dobový filmový materiál. Na první pohled mi bylo jasné, že se jedná o levně natočený dokument. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zasloužená pocta naší brigádě ve sbírce vzpomínek pamětníků (vč. fotografa Lad.Sitenského) s dobovými filmovými záběry. Škoda průvodního komentáře a ♫ hudby ve stylu vojenského tv-magazínu vz.1983 ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Nechápu špatný hodnocení a komentáře. Dokument sdělil to co sdělit měl. Navíc medailonky u jednotlivých veteránů mě bavili a byli zajímavé, což mi ve spoustě jiných dokumentů chybí. Za mě dobrý. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama