Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární rekonstrukce každodenního života jedné obyčejné rodiny, zachycující s laskavostí a s jemným humorem vztah mezi starší a mladší generací, mezi rodiči a dětmi. Původně zamýšlená krátkometrážní studie s autentickými postavami - rodinou Ravingerových - se během natáčení rozrostla na celovečerní film. (CS Film)

Recenze (19)

Disk 

všechny recenze uživatele

Jedinečný dokument, který současnému divákovi řekne mnohem více než nějaká sáhodlouhá sociologická studie. Snímek sleduje zcela obyčejnou rodinu Ravingerových ze slovenské Nitry, která prožívá své běžné radosti a starosti, řeší několik trapných záležitostí a ukazuje, že všichni lidé jsou vlastně úplně stejní. Vlastně se za těch čtyřicet let vůbec nic nezměnilo. Ať už bude režim jakýkoli, vždycky se bude řešit rodinný rozpočet, co si má vzít mladá slečna na sebe, první zamilovanost, zasvěcení do sexuální výchovy, ztracené mládí rodičů... Málokterý dokument mě zásáhl tak silně jako tento. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu by som sa pozastavil nad tým, kde končí dokumentárny žáner a začína hraný, pretože ja si myslím, že som bol svedkom hraného filmu. Dnes podobne točí svoje filmy Seidl, ale tam, kde je všetko hrané podľa scenára, repsektíve postavy síce improvizujú, ale na základe nejakého podkladu, tam sa nachádzame na pôde fikcie. Čo neznamená, že film nepôsobí skutočne ako zo života. Možno ak by som si preštudoval, ako film vznikal, jeho dokumentárny charakter by som uznal. Tento prístup nám ukazuje, že ak sme sledovaní popri každodenných činnostiach, pocit toho, kto nás sleduje, je trápnosť zo situácií a pocit, že ja sa tak predsa nechovám, ja som normálnejší. Pointa je v tom, že to nie je pravda :). ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Slovenský pokus o formanovské "cinema verité". Velmi mě zaujal nápad obsadit filmovou rodinu rodinou skutečnou, filmu to dodalo zajímavou šťávu. Hrozně mě bavila matka, její živelnost a citlivost. Scény s ní, hlavně ty, kdy se baví se žačkami, které vyučuje klavír, mají neskutečnou sílu ("To je strašné."). Naproti tomu otec je takový dost trouba. S odstupem času zajímavý pohled na to, co se (a zda vůbec) se něco změnilo. Zaujal mě např. necílený důkaz tehdejšího rozdělení rolí v rodině, kdy matka, původem Češka, která tu a tam utrousí český výraz, se evidentně nejvíce bavila s dospívající dcerou, která od ní ta česká slůvka (jako jediná z rodiny) pochytila a běžně je v mluvě užívala. Naproti tomu starší syn se zcela potatil a ve scénách, kdy mu spolužačka takřka skákala do kalhot buranštěl stejně, jako jeho otec. V tomhle ohledu velmi zajímavé. Kromě toho, některé ty holky byly neskutečně krásné. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Odcizený dokumentární pohled výmluvně vypovídá o marném maloměšťáckém kuklení do prostředečnosti, mylně pokládané za život, ale to je jeho jediným kladem. Sám se totiž nabízí jen jako prostředek eventuelní nápravy, a není tak kritický, ale jen škodolibý. Jistě, lze ocenit přesné odpozorování zevního a odvahu k jeho záznamu, ale obojí zde doprovází krotkost, a výsledek tak působí vlažně, kompromisně - jako nedílná součást toho, co popisuje. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Majstrovksé dielo, ktorého infraštruktúra a zameranie sa do života jednej obyčajnej rodiny je komplexné a uveriteľné. film balancuje medzi fikciou a realitou, medzi hraným a dokumentárnym filmom a neskutočne pôsobivá Krivánková réžia iba prispieva k tomu že nedokážeme uchopiť ani jednu s týchto možností, pretože čo sa nám raz javí ako skutočnosť v ďalšej scény znázorňuje niečo čo pôsobí ako fikcia. Grossmannová kamera je akobysom to povedal. len striktne zachytáva události. Nie je zaujímavá, len tam skrátka je. ale to asi krivánek zamyšľal. Dôležité je pokotknúť že neherci predviedli naozaj herecké výkony. Akoby z oka vypadli trebárs aj tej mojej rodine. ich starosti, stažovanie radosti, plus je tu veľmi dobre a atiež pekne naivne načrtnutá línia lásky, ktorá ale naozaj mohla asi tak vyzerať. v tej dobe aj čase. Rozhodne sa jedná o skvelý filmový zážitok a na poli sociálnych dokumentov určite odporúčam na školách zo sociálnych zameraním pretože bez servítky predložiť život rodiny tak ako to bolo vtedy a ako je tomu aj dnes, sa len tak nenájde a v tomto Krivánek dosiahol prvenstvo a to robí s tohoto filmu frašku najpravdivejšiu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Inšpirácia Formanom je tu zrejmá, a dokument toto nie je ani náhodou. Ale herecké výkony sú tu natoľko zlé, že to chceli prehlásiť za dokument a divák mal pristúpiť na to, že tí ľudia takto neprirodzene fakt rozprávajú a správajú sa. Na dokument sa tu podobá akurát strašne zlý zvuk a nezrozumiteľne texty, pričom niektoré repliky sú dokonca aj nadabované. Za mňa sklamanie, veľa homolkovského tliachania, ako dokument doby nula bodov a pozerať sa to dalo len vďaka veľmi sympatickému dievčaťu (Silvia Točková ml.) s moderným účesom, ktorý by sa nestratil ani dnes. –––– Ešte si nikdy nemyslel na to, že by si pobozkal nejaké dievča? Ani by si nechcel pobozkať nejaké dievča? –––– Hmmm, ehmmm, hmššt, čo je na tom takého strašného, keby som aj nejaké pobozkal? –––– Ja sa len pýtam. Nič v zlom. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Takýto film by som predložil ako príklad pre všetky pofidérne reality show "usilujúce" o zábavu a humor. Načo hyperbolizovať skutočné, keď najlepšou cestou je nechať skutočné plynúť ? Nápaditý príbeh skúmajúci nič len všednosť a prirodzenosť. Jednoduché - takáto rodina existuje ( existovala ), toto sa tu deje a je to zaujímavé. Netreba komentovať a byť nasilu vtipný ako to je trendom dnes. ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

5* hlavne za kvetinku ktora kvitne len raz- ako sa otec snaží zasvätiť svoju dcéru do sexualneho sveta. Nádherne dielo ktore mi viac objasnilo ako boli moji rodičia vychovavaní a prečo sú taký aký sú. ()

Theker 

všechny recenze uživatele

moje hodnotenie: 90% Keďže som ešte pred vyše hodinou netušil že takýmto "surovým" (z pohľadu absencie scenára nahradeného "len" realitou) dokumentom sa môže popýšiť aj (česko)slovensko, som v šoku. Snímok dokazuje že zlaté šesťdesiate boli ozaj zlaté. Snímok natočený trojčlenným štábom, ktorý si pán režisér aj sám zostrihal ukazuje akým smerom by sa mal uberať dokumentarista, ktorý to myslí vážne a chce ukázať veci "tak ako sú". ()

0L0V0 

všechny recenze uživatele

Deň náš každodenný je stále aktuálny po vyše päťdesiatich rokoch na základe tém, ktoré trápia ľudí dodnes. Veľmi slušný sociálny dokument, zachytávajúci výjavy bežného dňa. 80% ()

arkis 

všechny recenze uživatele

Aj Slováci majú svoju rodinu Homolkovcov? Kto by to bol povedal?! Tento film som v telke nikdy nevidel, a preto bol pre mňa na DVD veľmi príjemným prekvapením. Realita konca 60. rokov zachytená cez všedné problémy a pocity jednej učiteľskej rodiny z Nitry je o to sugestívnejšia, že sa skladá zo "surových" útržkov každodenného života, s ktorými sa každý dokáže okamžite stotožniť. Žiadne zbytočné ozdoby, žiadny prešpekulovaný scenár, civilné výkony nehercov, nenútená tragikomika. Rodičia Ravingerovci trápne riešia otázky sexuálnej výchovy dospievajúcich detí, tie sa snažia preniesť cez prvé náznaky lásky a frustrovane hľadajú cestu von zo sociálno-spoločenskej kazajky. Záverečná scéna s vlakom odchádzajúcim do Rakúska hovorí za všetko... ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Tento film je síce ako dokument ťažko uveriteľný ale inak je to pekné dielo, až nepríjemne realistické. Inšpirácia Formanom je zrejmá. ()

anonyym 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale spolu s Největším přáním Jana Špáty je tohle nejvtipnější dokument, co jsem zatím viděla. Bomba! ()

Reklama

Reklama