Reklama

Reklama

Recenze (6)

zablaga

všechny recenze uživatele

Nuz, obrazom a reziou musim tento serial vyvysit nad jeho neskorsiu verziu z 1983, posobi viac realisticky a uvolnene, takisto musim podotknut ze tu bolo par scen, ktore mi inde chybali (Rochesterov spev), velmi krasna scena poziadania o ruku (za mna toto bol naj proposal), teraz vsak k postavam : obcas mi to prislo, ze si len velmi chcu odrecitovat repliky (najma ku koncu)- Rochester je prekvapivo velmi dobry, mozno troska viac citu by mu neuskodilo, ale inak presvedcivy, akurat je taky jemnejsi a zsenstilejsi, jeho hlas je trocha tenky a neprijemny a preto mi az tak nevyhovoval (all hail Timothy Dalton). Jana na druhej strane podla mna hroza - treba si zvyknut na jej tvar ale jej narabanie s mimikou a hlasom bolo za mna nadhravanie - a to veru nemuselo byt, pretoze tato verzia nam ponuka aj citane Janine myslienky z knihy, co herecky z inych verzii museli vyjadrit len v svojich ociach a mlcani. Posobila na mna melodramaticky az povysene. Ale musim priznat, napriek tomu ze ma tento rok verzia uz 50 vyrocie - je stale cool:-) ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Jako obdivovatel děl, sester Bronteových, mám pochopitelně předlohu doma a též několik verzí adaptace a tak musím ocenit komplexnost tohoto díla. Tuším, že je ze všech nejdelší. Tvůrci sem dali doslova vše. Je tu ale 1 závažný problém. Představitelka Jany je naprosto špatně typově obsazená a ještě k tomu vypadá na 35 a ne na 18-19. Se správným typem Jany (a nevěřím, že by tenkrát nesehnali věkově/typově bližší herečku), by to mohl být klidně plný počet. Škoda. :( ()

Marci 

všechny recenze uživatele

U nás prakticky neznámá verze byla nedávno vydána po letech v Anglii. Dobře konkuruje vezi z roku 1983 a 2006. Kdo hledá přesný přepis knihy, je to tato verze. Záznam je sice (třeba v porovnání s verzí z roku 2006) trochu statický, herecké výkony i obsazení (Sorcha Cussack jako Jana a Michael Jayston jako Rochester) jsou však skvělé. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

To be honest, po 1. dieli som nehorazne hromzila. Naco tocia film, ked iba zahraju uz raz napisane slova ale nevystihnu zmysel slov?! Napr. bali ste sa v Cervenej miestnosti? Ja nie. A pritom v knihe to opisuje velmi desivo. Len nie vzdy sa im tu podarila vystihnut ta prava atmosfera. Hl. ked na scene nebol ani 1 z hl. predstavitelov - dospelej Jane a Mr. R. Len vdaka im sa mi tato verzia pacila. Skutocne klobuk dolu. Vytvorili neuveriteľne ludske charaktery. A boli spravne vyvazeni. Nie ako napr. JE 1983, kde je vyrazne lepsi Mr. R. Mohli sme citit chemiu medzi nimi, skutocne sa mali radi. Hrali akoby velmi nenutene. /ha, divim sa, ze ich nijako neocenili.../ Velmi ma ohromili a zaposobili na mna. 1 z best couple na striebornom platne pre mna. _______ Co vsak vycitam: mne osobne nie je velmi prirodzene, ze sa s niekym rozpravam a zrazu prerusim rozhovor, dost dlhu chvilu sa rozmyslajuc rozhliadam po okoli a potom odpoviem. Tak preco to robili tu? Dej sa dal dopovedat aj inymi sposobmi. Statickost spominala ma draha Marci. /pridavam kostrbatost, nie plynule prechody, zadna snaha o kreativitu, originalitu ci umeleckost. Moc som sa smiala na uvodnom oznameni, ze akakolvek snaha o sirenie SOUNDTRACKU bude trestana. Co to?! Myslia tych par sekund hudby k titulkom? Tou hudbou si ma riadne pohnevali, ked nic nepouzili . Vratili sa minimalne o 50 rokov naspat a kvalitou u mna i kvoli tomu strasne klesli. ___ maju stastie, ze hlavna dvojica bola v mojich ociach taka genialna. Jo a Jane mala casto krasne ucesy. V scene po poziari mala krasne rozpustene vlasy. Take sa asik v 19. st. nenosili, no mne sa hrozne pacila :). aaa spomenula som si. Jane sa priliz casto usmievala a vela sa chytali za rucky. To mi moc nebolo po chuti. A tak.. Keby to hrali menej schopni herci a dosahovali by priemernu kvalitu, hodnotila by som to za 2 a 1/2*. Nakoniec este velke podakovanie nasej drahej Marci. Dakujem dakujem dakujem!!! :) ()

AduskaV 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí seriálových verzí z let 1983 a 2006 jsem opravdu nečekala, že ještě starší verze mě něčím dokáže zaujmout, ale stalo se mnohem více. Jedná se o nejdelší verzi a filmaři tedy neopomněli jedinou podstatnou scénu a mohli se tedy téměř dokonale držet dialogů z knihy. Michael Jayston se u mne projevil jako nejopravdovější Mr. Rochester a jeho zpěv, i když ne úplně čistý, měl ten správný náboj (škoda že v jiných verzích je tato "maličkost" často opomíjena) a dodalo to příběhu nový a zcela pohlcující rozměr. Na druhou stranu, jinak vždy skvělá, Sorcha Cusack charakter Jane tak úplně nevystihla... do role dala moc odevzdanosti a až otravnou přemíru úsměvu. Nicméně chemie mezi ústřední dvojicí funguje skvěle a seriál se stal mým nejoblíbenějším. Dokonce se řadí před verzi z roku 2006 s Toby Stephensem, a to je co říci, jelikož po tehdejším zhlédnutí jsem byla naprosto unešena a přesvědčena, že jakékoli jiné verze se nemohou této ani přiblížit. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Prakticky neznámá verze nejslavnějšího románu Charlotty Bronteove skýtá pár velmi příjemných překvapení, které v jiných variacích nenajdete. Naprosto geniální je scéna Rochesterova zpěvu Korzárovy písně a jeho pohledu na Jane, kdy "nenápadně" obkrouží celé piano, aby ji mohl sledovat. Nebo ztvárnění Blanche Ingramové - Stephenie Beacham je neuvěřitelně akurátní v celém svém projevu, takže s přehledem deklasuje veškerou svou konkurenci od roku 1934 do roku 2011 včetně. Chemie mezi oběma hlavními protagonisty je hmatatelná a každopádně spíše láskyplného charakteru než erotického dusna verzí z let 2006 či 2011 (o vulgárnosti ztvárnění z roku 1997 raději decentně pomlčím, neb tady se spíše objevuje otázka, proč slečna Ingramová nepolila Rochestera skleničkou vína)... Mám-li k něčemu výhrady je to především statičnost ztvárnění a výraz Sorchy Cusack, který je někdy již na hraně odevzdanosti a podřízenosti. A také navzdory hereččině mládí (Jane ztvárnila ve svých 23-24 letech) vypadá - alespoň z dnešního hlediska - minimálně na 30... No, vem to nešť - pokud hledáte klasiku v klasickém ztvárnění (se všemi negativy i pozitivy, které to obnáší) je tato "Jane Eyre" pro vás jako stvořená! 85 % ()

Reklama

Reklama