Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše sa rok 1913. Vojna s Nemeckom sa blíži. Spisovateľ Rudyard Kipling je na vrchole svojej slávy v Britskom impériu. Jeho syn Jack je odhodlaný ísť bojovať, ale armáda a námorníctvo ho odmietnu - pre jeho slabý zrak. Kipling využije svoj vplyv a zariadi, aby Jack nastúpil k Írskej Garde. Jack ide na vojnu a čoskoro ho vyhlásia za nezvestného. Jeho rodina žije 2 roky v nádeji, že Jack je ranený, až kým sa nedozvie, že je mŕtvy. Kipling sa trápi - zrážka medzi zmyslom pre povinnosť a vlasť na jednej strane a zmyslom pre rodinu na strane druhej je nevyhnutná. Tá vyústi do pocitu viny.. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

honajz 

všechny recenze uživatele

Harry Potter za první světové války... Tedy, představitel Harryho Pottera hraje tentokrát válečného důstojníka... Tedy, hraje...   Netuším, nakolik je film podle skutečné události. Příběh vypráví o slavném britském spisovateli Rudyardu Kiplingovi, který obhajoval politiku britského impéria. Nyní, v roce 1914, je už slavný. Jeho mladičký syn však chce jít bojovat do 1. světové války. Rodičovské dilema - chránit syna, nebo mu vyhovět? Syn navíc nosí brýle, ani díky tomu by se nemusel rekrutovat. Ale nakonec se stane dle jeho přání, protože šel pevně za svým přesvědčením... Právě tohoto mladého syna hraje Daniel Radcliffe, známýá jako Harry Potter, a bohužel svou postavu představuje úplně stejně, jako kdyby hrál právě tuto pohádkovou postavu. Ani jinak film nepřináší nic nového - stará Anglie je zde vypodobena formou barvotiskových obrázků, z války samotné uvidíme v podstatě jen pár záběrů v půlce filmu a před koncem. Film se vlastně dělí na tři nestejně velké třetiny - boj za to, aby se mladík dostal na vojnu - první chvíle na vojně, nedůvěra ostatních, a bezpodmíčené přijetí mladíka s kníry, když se ukáže, že umí střílet - - rodiče v Anglii a jejich nejistota, jestli se jim syn vrátí (SPOILER! - nevrátí) Celý film je ale strašně plochý, postavám nevěříte jejich prožitky, ostatně celé to vypadá jako barvotisková pohlednice, případně pohlednice s dramatickým prvkem, ale jako válečný, nebo snad dokonce psychologický film nefunguje ani v nejmenším. Na úvod disku se připravte na tři nepřeskočitelné znělky a varovací obrazovku, pak hned naskočí menu. Bonusy zde nejsou vůbec žádné. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film inšpirovaný skutočným osudom Jacka Kiplinga, ktorý po vypuknutí prvej svetovej vojny nastúpil napriek svojmu hendikepu do armády, má všetky atribúty kvalitnej drámy. Zamyslenie nad vlastenectvom a rodinnými vzťahmi je podané civilne a s emocionálne hĺbkou, ktorú posilňuje realistické vyobrazenie vojny. Názov snímky je súčasne názov básne, ktorú Kipling o svojom synovi napísal. Okrem silnej téme zaujmú výkony všetkých hlavných predstaviteľov. Daniel Radcliffe, ktorý je už neodmysliteľne spojený s postavou mladého čarodejníka Harryho Pottera, je v úlohe Jacka úplne presvedčivý a ukazuje, že možno od jeho herectva ešte veľa očakávať. Tento film som videl úplnou náhodou a napodiv ma uchvátil a nenechal hlavu chladnou. Tiež je veľmi zaujímavo natočený. Ide o výborný film, ktorý prináša nevšedný príbeh. Vojna je tu nenútene prepletená s osudmi hlavných postáv. Daniel Radcliffe podáva úžasný herecký výkon. Ani raz počas sledovania som si na Harryho Pottera nespomenul a to je to hlavné. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Citlivý príbeh s prekrásnou hudbou. Pekný pohľad na dobu, keď sa vojna brala ako hrdosť a šlo sa len akoby na výlet. Z tohto pohľadu je potrebné Kiplinga v roku 1913 chápať. Film je tu silne podhodnotený, a to len preto, že tam hrá Harry Potter? A inak by tu do obsahu nemuseli dávať celý spoiler i s pointou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Podpořím Avalona820 a trochu tu zamíchám hodnocením všech těch znuděných a bojechtivých uživatelů, které zklamalo že Radcliffe v tom nelétal na koštěti.... Předpokládám, že o Kiplingovi vědí akorát to, že napsal Mauglího (správný název nečekám) a věřím, že někteří nevědí ani toho Mauglího. Rudyard Kipling žil Británii v době její největší slávy, byl obrovský vlastenec a tak se také díval na evropskou politiku. Proto když Skopčák začal srocovat muže na hranicích tolik propagoval válku. Očima roku 1914 případný střet vypadal úplně jinak. Všichni tvrdili, že do vánoc jsou chlapci doma a válka bude rychlá a samozřejmě vítězná. Zbabělost se v Británii moc netolerovala. Bavíme se o začátku dvacátého století ! Nikdo neměl tušení o tom jak šílená válka bude, jak bude vleklá se všemi těmi bahny Francie, yperitem a dalšími vraždnými svinstvy... Nikdo nutušil, kolik milionů mrtvých přinese, kolik mrzáků se vrátí domů, kolik mužů dožije psychycky narušených s postraumaty, že celé ulice přijdou o mladé muže, protože všichni byli odvedeni v jeden čas a všichni se dostali do jednotky, která to těžce schytala při bodákovém útoku na zakopané pozice nepřítele... Kdo toto zná, chápe pohnutky Kiplinga i když i mně jako otci jeho chování někdy přišlo až moc... Haig zahrál Kiplinga skvěle a podobal se svému velikému vzoru. Jeho ženu si zahrála Kim Cathrall - známá dračice ze Sexu ve městě. Tady hrála pravou anglickou lady a matku. Radcliffe nemám naštěstí zkresleného jako Harryho tedy mužskou obdobu české Saxány, čarodějné mánii jsem naštěstí nepodlehl a v roli Johna Kiplinga (* 17.8. 1897 - 27.9.1915 +) se mi líbil. Film má několik silných momentů. I hudební doprovod byl skvělý a místy mi běhal mráz po zádech. ---- Kipling se se smrtí syna už nikdy nevypořádal a prakticky nic už nevydal. U mne mají tvůrci tohoto primárně životopisného TV filmu čtyři hvězdy. * * * * ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, jak může ovlivnit jedna postava náhled na herce jako takového. Ano, mluvím o Danielu Radcliffovi. Jako důstojník s knírkem vypadá chvílemi až příliš strojeně a to že nosí brýle jako jeho nejznámější charakter je jen drobná kosmetická podobnost. Ale dost kritiky! Co týče zpracování, tak na televizní film jde o standard, který neurazí ani neohromí. Herecký ánsámbl je sympatický a samotný příběh solidně předvedený. Zkrátka důkaz toho, jak jedna role může zastínit všechny ostatní aktérské počiny. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Počas výcvikovej sekvencie si je možné všimnúť, že vojaci stláčajú spúšť na puške Lee-Enfield ukazovákom. V skutočnosti boli vojaci vycvičení tak, aby spúšť stláčali prostredníkom. Ukazovákom a palcom obsluhovali záver pušky, vďaka čomu dosahovali rýchlosť streľby až 20 rán za minútu. (Lishiak)
  • Caroline Kipling (Kim Cattrall) pátra po svojom synovi medzi fotografiami britských vojakov z nemeckých zajateckých táborov. Na niektorých fotografiách je viditeľné, že vojaci majú prilbu Brodie, ktorá bola prvýkrát použitá až v apríli 1916 v bitke pri belgickej dedine Sint-Elooi, pričom táto časť filmu sa odohráva koncom roku 1915. (Lishiak)
  • David Haig napsal scénář a ve filmu si zahrál i hlavní roli. (Terva)

Reklama

Reklama