Reklama

Reklama

Houslový rytíř

(TV film)
  • angličtina The Violin Knight (festivalový název)
všechny plakáty
Česko, 2006, 52 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Netradiční portrét romského houslisty Marka Baloga, který se v průběhu natáčení změní z aktéra na spolutvůrce filmu.  Dokumentární portrét romského houslisty Marka Baloga. Filmový štáb ho doprovází na jeho každodeních cestách za hudbou, muzikanty, příbuznými, i na konzultace u věhlasného houslového virtuosa Vinokurova. Film obsahuje také inscenované sekvence, vycházející z Balogových vizí a nápadů. V průběhu děje získá divák pocit, že film nerežíruje Pavel Marek, ale sám je režírován Markem Balogem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument o romském houslistovi, který do toho režisérovi kecal víc, než bývá u podobných filmů obvyklé. Výsledek není ani výjimečný ani špatný. Tomu ostatně odpovídá i mé hodnocení. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

ale jo sice pres neuveritelnou nafoukanost martina baloga vznikl docela zajimavy dokument jeste ze mel pan reziser takovou trpelivost ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Marek Balog je fenomenální houslista, o tom není sporu. Zažil jsem v Praze promítání, kde byl spolu s režisérem jako host a po skončení filmu zahrál. Říkal jsem si, zda jediný člověk může stvořit něco tak krásného. Ale ten film? Nepochopil jsem ho. Vůbec. Kamarádka, která se zná se spoustou cikánů (není myšleno hanlivě, ostatně - v tom dokumentu se tak sami titulují), sice říkala, že to bylo moc dobré kvůli tomu, že to opravdu výborně vystihuje romskou duši a že tento dokument jako jeden z mála ukazuje Romy tak, jací opravdu jsou. Možná. Ale mně osobně nic nepředal a ničím mě neobohatil, což od dokumentů tak nějak očekávám... ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

O romské hudbě a romských muzikantech něco (možná něco málo) vím, s Markem Balogem jsem se i osobně seznámil. Jako houslista jeho hru na housle obdivuji a jako aktivní muzikant sdílím i jeho nadšení pro lidovou hudbu. Proto jsem se na dokument o něm poměrně těšil - o to větší pak bylo zklamání z tohoto paskvilu... ()

Reklama

Reklama