Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Začínající pilot Olda Raška prožívá citovou krizi, která značně ovlivní i jeho profesionální schopnosti. Jen díky pochopení nadřízených si uvědomí své nedostatky a krizi překoná. Zatímco on životní dráhu začíná, zkušený pilot podplukovník Lošťák musí ze zdravotních důvodů s létáním skončit. Film je na svou dobu řemeslně velmi zručně odvedený a atraktivní, hlavně díky unikátním leteckým záběrům a sekvencím ze zákulisí letiště. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Chupacabre 

všechny recenze uživatele

Krásný den a já náhle v TV spatřuji zajímavou ukázku z filmu ... kterou dokonale doplňuje propůjčená hudba z filmu TOP GUN. Paráda ... již se nemohu dočkat až snímek spatřím ... ale obrovské nadšení již brzy vyprchá ! Začátek slibuje velmi zajímavou podívanou, ale bohužel zbytek filmu se již zabývá pouze NEzajímavými vzpomínkami ! ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Film je starší jak já. Viděl jsem ho ve svých 24 let. Moc dobře vím jak při létání hraje každá nepatrnost obrovskou roli. I to, že myslíte dopředu na věci, jak budete na zahrádce sekat trávník, nebo se opalovat. To jsou vždy dobré důvodu k základu nehody. Unikátní film s unikátními stíhačkami, kterých se ve své době obávali mnozí "nepřátelé". ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem druhý díl Vysoké modré zdi natočený s odstupem deseti let. Naštěstí jsem se nedočkal. Hoši už létají jednadvacítky a né patnáctky a už nehoní provokatéry z USAF od hranic se Západním Německem. Snímek je takovou sondou do běžného života pilotů ČSLA, do jejich radostí i strastí. Hlavní role se zhostil Luděk Munzar a Ondřej Pavelka. Film se věnuje spíše problematice letectví a do politiky se vůbec nehrne (nečekejte ale žádný Top Gun). Dívat se na to v pohodě dá už jen kvůli těm záběrům na Migy - 21, které tehdy mělo naše letectvo ve výzbroji. Škoda že dnes někdo nenatočí podobný film z prostředí našich pilotů Gripenů.... Hoši od stíhaček jsou a vždycky budou borci! * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Značně pofidérní agitka o tom, kterak jsou velitelé lidové armády moudří, z chlapců dělají muže a vojenská služba je romantika všech romantik. Zajímavý je však hudební doprovod. Tedy ne že by byl néjaký invenční, ale můžeme v něm zaslechnout motivy uloupené z Fantomase, Dravce i mnoha jiných francouzských filmů. Záliba ve francouzské kinematografii je mi sympatická, je rabovaní však nikoliv. Stejně tak mi není sympatický představitel hlavní role. Bohužel jsem skočila na špek titulkům, že v hlavní roli uvidím Luďka Munzara. Houby Munzar, Pavelka se toporně snaží hrát poručíka letectva. K dokonání filmové katastrofy se zákeřně přidávají flashbacky s tehdy tradičním moaré, díky němuž jsou prakticky nekoukatelné. Navíc samotné rozvíjení příběhu pomocí vzpomínek mi nepřijde příliš šťastné. Bohužel se jedná o jeden z mnoha filmů z osmdesátých let, které byly doposud umělecky nejvyprázdněnější dekádou v dějinách kinematografie. Příběh o pilotovi, co se bál létat, se zařadil po nelichotivý bok svých četných nepovedených souputníků. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Současné piloty ČR, problematiku jejich práce, jejich povahy, radosti i strasti, poznávám více, než bych si přál. Proto pohled filmařů ze začátku 80. let jsem bral jen jako snahu filmařů věnovat tehdy vojákům film, aby nezáviděli třeba zemědělcům, hutím apod., o nichž toho filmaři už tolik natočili. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Hazard je ten nejlepší způsob, jak si čichnout do hlíny." Pod nohama nebe – velice zajímavý film z leteckého prostředí, který přináší nejen zcela dokumentární záběr zákulisí praxe pilotů v ČSLA, ale je současně psychologickým dramatem překonávaní životních zkoušek. Je v tomto směru zajímavou konfrontací mezi začátečníckým pilotem překonávající "iluze", tedy strach před zlyháním, se zkušeným podplukovníkem před koncem kariéry ze zdravotních důvodů. Pro Luďka Munzara hodně osobní záležitost, v níž vyjádřil úctu k svému (vedle profesionálního herectví) životnímu koníčku v letectví. Na jeho výkonu to je znát, ale líbilo se mi i zachycení kolektivu party pilotů a jejich nadřízených. Nechybí zde ani humor, třeba díky přítomnosti Josefa Větrovce s jeho typickým dobrosrdečným humorem. Navzdory tématu s vysokým a běžným lidem hodně vzdáleným tématem lze film označit za příběh ze života. Filmu lze vyčítat nějaké ty drobné nedostatky po vypravěčské stránce, ale za mne vrámci tématu určitě hodnotnější snímek než taková přepolitizovaná "Vysokou modrou zeď" (k níž mimochodem dělal scénář rovněž Milan Růžička). ,,Jestliže u jiných profesí platí pravidlo "překonej sám sebe", tak tady spíš platí "poznej mez za kterou nikdy nesmíš"." 80% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nejen přesvědčiví piloti Luděk Munzar a Ondřej Pavelka, ale i půvabná Markéta Fišerová udržely mou diváckou pozornost. Scény ze stíhačky a řešení iluze byly věrohodné, ale soukromopartnerské pletky snižují celkový dojem. Naštěstí osudovou ženu hrála má oblíbenkyně Markéta Fišerová. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi atraktivni prostredi stihacich pilotu. Takovych filmu se moc nenatocilo (krome americke produkce) a zaslouzi pochvalu. Skoda, ze si tvurci vice nepohrali s dejem, protoze dalsiho takoveho filmu se uz u nas asi nedockame. I kdyz si pilota stihacky predstavuji jinak, tak Munzar podal velmi dobry vykon. Potesi i hezka Marketa Fiserova, ke ktere osud nebyl zrovna privetivy. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Top Gun východního bloku. Na natáčená taky spolupracovala armáda, v hlavní roli je též hezoun řešící své milostné avantýry, a i tady platí že bez stíhaček by film nestál za zmínku. Konkrétně v případě Pod nohama nebe je to pravda dvojnásob, protože Američané natočili své propagandistické video mnohem lépe. Vojáci ČSLA s mastnými vlasy a zelenými uniformami se nemůžou rovnat hochům US Air Force s diskotékovými účesy a Milan Růžička není žádný Tony Scott. Absence dechberoucích záběrů leteckých soubojů se mu vyčítat nedá, jenže on vyhořel i ve všem ostatním. Vedlejší, postupem času bohužel hlavní zápletka je nezajímavá, nijak zvlášť dovedně zahraná a mizerně nasnímaná. A těch MiGů film taky moc neukázal. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

V rokoch 1982 -84 som slúžil u protivzdušnej obrane. Piloti boli a sú frajeri. Je im čo závidieť.... Film je celkom pekný a páčilo sa mi, že v ňom nebola politika.... 70%. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Top Gun po česku předběhl dobu. I když je tam až příliš moc psychologie, a právě to snímek dělá o dost méně atraktivním, než mohl být. Ale jinak slušný průměr. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Kladně hodnotím pouze to že takových filmů se moc netočí ale jinak příběh je naprostá blbost.Bože pilot co při letu myslí na ženskou a kvuli tomu se nedokáže soustředit na let.Se divím že s ním měli takovou trpělivost.Nemáš na to tak deš z kola ven.V takovém povolání se chyby rozhodně neodpouští a když pilot myslí při letu na to že s ženskou čeká dítě tak je blázen.Pokud neřešili milostné avantýry tak se to dalo ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Ondřej Pavelka je opravdu letec jako prase. Nevím, asi všichni co jsme viděli Top Gun máme o letci jiné představy, než o nejisté gumě, která se bojí vlastní matky... ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, dobré obsazení a tématika velmi nezvyklá pro české prostředí i filmové projekty pro osmdesátá léta. Pavelka ve dvojici s Munzarem se mi také velmi líbili. ()

Reklama

Reklama