Reklama

Reklama

Odsouzený z Pinktownu

(TV film)
  • angličtina Condemned from Pinktown (festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Tulák Battisti je odsouzen k smrti za znásilnění. Těsně před jeho popravou na elektrickém křesle se do místního vězení vřítí Mary a prohlásí, že před soudem lhala a Battisti ji neznásilnil. Změna jejího názoru je založena na článku v novinách, podle kterého Battisti vyhrál 70 tisíc dolarů. (Snorlax)

Recenze (26)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Černohumorná historka o první popravě elektrickým křeslem v maloměstě. K takové slávě je třeba přizvat novináře (Kopecký), místní honoraci (Sovák, Kemr, Prachař, Řanda) a v první řadě odsouzeného. Aby křeslo bylo využito, pochybnou čest usednout na něj jako první má nerudný revmatik (Hrušínský), který údajně znásilnil místní ženu (Zázvorková) a posvátnost velkého okamžiku narušuje nevrlými poznámkami, které znervózňují upejpavého kata (Brodský). Poprvé jsem tuto mikrohru viděl v porevolučním pořadu Trocha šafránu z televizního archivu. Oprašoval věci dlouho nevysílané a zhusta téměř nevysílaTELné, ale o to víc mezi nimi zazářila tato dokonalá perla. Nechápu, že není řazena vedle klasik tohoto formátu jako je Uspořená libra nebo Bohouš. Někomu se může jevit více a jinému méně zábavná, ale v každém případě je to perfektní scenáristická a režijní práce, kde není ani věta navíc, kde navzdory krátké stopáži nepůsobí žádná z četných postav jako páté kolo u vozu a kterou si herci zahráli s evidentním gustem. 100% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Smith&Smith: Elektřinou k humanitě"¨Já žasnu. Takové skvosty u nás vznikaly a člověk o nich skoro neví. Černý humor a herecké výkony na elektrizující jedničku s hvězdičkou. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Až na obligátní faktor Zázvorková (která tady navíc vypadá, jako by právě přijela z nějaké posázavské osady) docela dobré a rozhodně pozoru hodnější než velebená Uspořená libra nebo Bohouš. Ovšem v roce 1967 bych přece jen očekával zajímavější úchop látky. Jistě, Friče nemohu považovat za tvůrce oné doby, nicméně nenalézám při tomto anachronicky klasicizujícím dílku důvod odpouštět mu citelně slabší prvky, zvláště ne rádoby komickou tečku. Přitom závěrečné foto mohlo být tak hezké. Upozorňuji na spoiler v úvodních titulcích: obsazení čtěte raději až po. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Skvělá groteska s plejádou nejlepších českých herců, z nichž Hrušínského na smrt odsouzený revmatik v lecčems připomíná slavnou švejkovskou postavu. Inu, takhle nějak asi vznikla na Divokém západě elektroléčba. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ako dobre sa divák baví, keď všetko funguje ako má. Vynikajúci réžia a scenár Martina Friča podľa André-Paul Antoina, vynikajúci herci a parádna zápletka. Všetko sa točí okolo popravy tuláka Battistiho v malomestskom väzení. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Člověk vyloženě chrochtá blahem po takové parádní jednohubce. Škoda, že tento film se moc nevysílá. Neskutečně vtipné a hodně nadčasové. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený krátký televizní film s plejádou tehdejších českých hvězd. Moderní doba přichází i do provinčního městečka Pinktown a to v podobě nového elektrického křesla. Nejvíc tím ovšem trpí kat Vlastimil Brodský, kterému se takové neosobní novoty moc nezamlouvají. Zato Gregory Battisti (Rudolf Hrušínský) si z toho hlavu nedělá, přestože má tu čest být první, kdo na něm bude popraven. Mnohem víc ho trápí jeho chronické revma a dotěrná žena (Stella Zázvorková), kterou údajně znásilnil. Skvělá krátká komedie se spoustou nápadů a podařených hlášek. Například: Kat: "Já takhle dneska popravuju prvně." Battisti: "Já sem taky prvně popravovanej." Nebo: "Poslední přání?" Battisti: "Přeju vám, abyste nikdy neměli revma! Dobrou noc!" Nakonec samozřejmě všechno dobře dopadne, Battisti dokonce opraví zprvu nefunkční elektrické křeslo ("Aby se moh člověk flákat, tak musí umět všecko!") a po zrušení trestu smrti z vyšších míst je nakonec stejně prvním, kdo křeslo vyzkouší a to k léčbě revma. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Báječná partička legend českého filmu v lehké komedii o elektrických proudech vrnících ve službách slepé spravedlnosti. Dilema, zda je el. křeslo nástrojem trestu smrti či blahodárného působení na lidský organismus. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

To by člověk neřek, jak může být film na takovéhle téma sranda.:-)) Vtipné a originální každým coulem, docela se divím, že ale tak zapomenuté. V jakém jiném snímku byste viděli, že obžalovaný opravuje křeslo na kterém má být zlikvidován?:-))) Viděno v rámci Challenge Tour 2016 ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavý filmový počin, ale bohužel viděno ve velmi špatné kvalitě, která kazila můj dojem z příběhu. Já si nějak nemůžu pomoct, já jsem pořád viděla v Rudolfu Hrušínském Švejka, dokonce tu udělal i stejné gesto jako ve Švejkovi. Jediný, kdo vypadal jako z divokého západu byl Miloš Kopecký, ostatní v těch kostýmech vypadaly trošku nepatřičně. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace Odsouzený z Pinktownu je satirickou fraškou s uvolněnou náladou a ironickým nadhledem. Autorem předlohy je francouzský filmový scénárista André-Paul Antoine a Martin Frič si nenechal ujít příležitost k satirickému víření bubnů k pojetí moci a jejich autorit na americký způsob. Nakonec i nepovedenou exekuci, držící se vehementně pokroku moderní doby, lze využít pro blaho města a k prosperitě jejich ctihodných zástupců. Povinnou obětí praktického zavádění technických vymožeností je Grigori Battisti (velmi příjemný Rudolf Hrušínský), nešťastník bez domova i bez náklonnosti ke stavu partnerskému, ke smrti odsouzený zlořád, neboli svobodomyslný tulák, a výherce sázek, trápený až do morku kostí revmatickými bolestmi. Z dalších rolí: k elektrické novince nedůvěřivý kat (Vlastimil Brodský), na popravě dychtivě trvající soudce (Čestmír Řanda st.), měnící se situaci přizpůsobivý místní lékař (Ilja Prachař), s elektrickým způsobem popravy již sžitý novinář (Miloš Kopecký), ke zločincově duši smířlivý pastor (Josef Kemr), probouzejícího kata přesvědčující městský šerif (Jiří Sovák), a vypočítavá oběť odsouzeného násilníka Mary (Stella Zázvorková). Odsouzený z Pinktownu je šibalsky rozvernou satirou, která dokonale využívá groteskní podstatu celé zápletky. Herečtí protagonisté si užívají tu rozvolněnou náladu, tomu se říká vítězství ducha. Rozkošné filmové osvěžení. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Poprava v Růžovicích.¬         Ano, šedesátá léta se svými parodiemi na Západ, jak postupně politický vývoj umožňoval vydati F. Kafku, A. Solženycina, F. Nietzscheho, jak postupně množily se narážky na "režim" v rozhlasových a televizních pořadech, na jevištích divadel; ona přinesla nejen Limonádového Joea, ale i tuto (televizní) aktovku, dělající si po česku šoufky z amerického právnismu, politismu a byznismu.¬                 Kdo z tehdejších žijících by si dovedl představiti život o padesát roků později — v Česku?... Kdyby došlo k takovým vnuknutím, tato milá-nemilá komedie by nebyla nikdy natočena. Pamětníci chápou, shlédnou-li Odsouzeného z Růžovic; ale mnohý dnešní mladý divák bude právem poukazovati na omezenost této frašky a odsoudí, že někdo si tímto způsobem dělá legraci z popravy; jiný, méně citlivý, bude se zas hýhati nad tím srandovním reumatikem; už se jich nedotkne to dobové koření. Jó, ale bez koření nejni vaření...¬                 Dobová věc, na niž i já jako pamětník dívám se už s odstupem a kriticky. Čas vše proměňuje; dnes lidem líbí se legrační příhody Mr. Beana, či jiné parády; a zítra? Vše pomíjí, pouze věčné trvá... ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Výborná miniinscenace s perfektním hereckým obsazením, kde člověk neví, koho chválit dřív. Odsouzený: "Tak a já vám říkám, že tohle je naposled. Jestli to nebude fungovat, tak už nehraju." ()

reditelka 

všechny recenze uživatele

Docela vtipná krátká komedie. Příjemný černý humor s výbornými herci. Ale nemůžu si pomoct, Stelle Zázvorkové jsem ten "Divoký západ" prostě nevěřila. Neseděl mi k ní ani kostým, ani role. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Nijak třeskutě vtipné to není, snad jen bezstarostný Hrušínský se stará o zábavu ("Teda na tenhle váš prašivej barák do smrti nezapomenu." - "Přeju vám, abyste nikdy neměli revma, dobrou noc." - "Jestli to nebude fungovat, tak už nehraju." :). A možná ještě Kemr se svou flaštičkou v bibli. Jinak scénář se mi zdál místy takový... odbytý. "Ježišmarjá, prokristapána, přece nemůžete popravit člověka, kterej má 70 000 dolarů! :)) ()

raduna01 

všechny recenze uživatele

Kdesi v malém americkém městečku zakoupili pro místní věznici elektrické křeslo a hodlají ho vyzkoušet na jediném vězni, za tímto účelem odsouzeném. Poprava za asistence všech místních veličin však neprobíhá řádně. Nejprve přístroj nefunguje a opravy se ujímá odsouzený, posléze mu stroj vyléčí revmatismus. Následuje zpráva o zrušení trestu smrti. Bývalý vězeň iniciativně navrhuje pro křeslo využití ve prospěch městské pokladny a je za to oslavován. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších mikrokomedií v Československu vůbec! A neprávem zapomenutá! Troufám si tvrdit, že tomu pomohl nešťastně zvolený název. Ale i tak - Rudolfek vstupuje na scénu a chce být popraven, protože má revma... ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Krátká československá televizní komedie s nevídaně kvalitním obsazením popisující průběh první popravy elektrickým křeslem v malém americkém městě. Navzdory neveselému a lehce morbidnímu tématu je toto krátkometrážní dílo plné vtipných dialogů našich předních umělců, mezi nimiž měl hlavní slovo odsouzený za znásilnění, revmatem trpící R. Hrušínský, jenž mi svým pojetím hry hodně připomínal svého Švejka a jenž měl největší zásluhu na vynikající zábavě. Hrušínského tulák, jenž těsně před exekucí vyhrál značný obnos peněz, uváděl do rozpaků nervozního kata (V. Brodský) svou nepřirozenou ochotou spolupracovat na své likvidaci a dokonce si sám opravil špatně zapojený smrtící stroj. Mezi vedlejšími postavami, jenž však dostaly dostatek prostoru ukázat své umění, se objevili novinář M. Kopecký, soudce Č. Řanda, šerif J. Sovák, farář J. Kemr, lékař I. Prachař a oběť činu S. Zázvorková. V tomto případě neváhám s maximálním hodnocením, skvělé Fričově apolitické veselohře s černým humorem uděluji pět hvězd a není mi jasné, proč takový televizní půlhodinový skvost upadl v zapomnění. ()

Reklama

Reklama