Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Politika je jenom jiná forma sexu. Americká černá komedie o tom, co by se lehce mohlo stát. Politická satira Druhá občanská válka (1997) vznikla v produkci kabelového televizního kanálu HBO, který se v průběhu 90. let stal výrazným výrobcem nekonvenčních snímků, jež kromě zábavy poskytují i podněty k zamyšlení. Pregnantně nazvaný film líčí smyšlenou, ale ne tak nemožnou situaci. Guvernér státu Idaho se rozhodne čelit stále většímu přívalu přistěhovalců razantním způsobem – uzavře hranice státu. Když si americký prezident chce vynutit poslušnost silou, začne se schylovat k vnitřnímu ozbrojenému konfliktu. Snímek zdařile proplétá několik dějových rovin (přílet pakistánských sirotků, guvernérovo politické rozhodování komplikované vztahem k těhotné mexické milence, prezidentovy debaty se štábem poradců, snaha televizních novinářů zachytit převratné dějinné události ap.), přičemž nemilosrdnou optikou nahlíží politické klima nejstarší světové demokracie, které utváří umanutí blázni, neschopní panáci, vychytralí poradci a všehoschopný dav. Film tematicky připomíná souběžně vznikající snímek Barryho Levinsona Vrtěti psem a také obsahuje výrazné odkazy ke klasickému Kubrickovu dílu Dr. Divnoláska. Sešla se tu vybraná herecká společnost – Beau Bridges (guvernér Farley), který za svůj výkon obdržel Cenu Emmy, Phil Hartman (prezident), James Earl Jones (novinářský veterán Calla), James Coburn (prezidentův poradce Buchan), Elizabeth Peňaová (guvernérova milenka Christina) a řada dalších známých tváří. Režisérem byl trochu překvapivě Joe Dante (nar. 1946), který získával zkušenosti u béčkového krále Rogera Cormana (ten ve filmu vytváří jednu z epizodních postav) a který je známý především komerčními tituly, jakými byly např. oba díly Gremlins. Snímek byl u nás poprvé uveden v rámci informativní sekce MFF v Karlových Varech 1998. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Tendenční a k závěru zbytečně melodramatické. Dalším z kulturních morů současné Ameriky jsou - vedle teleshoppingu a prefabrikovaných moralit - tyhle nevtipné satiry. Hysterické ďobání do americké politiky a médií jsme viděli už stokrát, a z 95% to stálo za ho*no. Takový Michael Moore má sice IQ kredence, ale aspoň je s ním sranda. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Politická satira z produkce Barryho Levinsona, jež je dnes stejně aktuální, jako byla před dvaceti lety. A myslím si, že do budoucna bude stále aktuálnější. Nemá to sice od začátku do konce úplně soudržný tón - z krotké komedie se to mění v poměrně silně výstražné drama, přesto to diváka strhne zejména díky skvělému obsazení (ani nechci žádného z herců zvlášť vyzdvihovat, celý ansámbl je zkrátka super). Režisér Joe Dante se údajně nechal slyšet, že tento televizní snímek pokládá za svůj nejlepší režijní počin a zdejší herecké obsazení bylo to nejlepší, s jakým kdy pracoval. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Imigrace do Spojených států dosáhla netušených rozměrů......... Hudba : Hummie Mann. Kostýmy : Dan Moore. Masky : David Fields, Elisabeth Fry, Amy Lederman, Lisa Rocco a Shannon Soucie. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

I kdyby to byla ta nejtrefnější satira na světě, tak by mě v tomhle Danteho podání fakt nebavila. Nevím, čím přesně to je (asi tím, že to vypadá až moc televizně), ale dlouho jsem se do toho dostával a dlouho to šlo dost mimo mě. Ona to jinak není špatná satira, některé prvky to popisuje skvěle (třeba moc médií nebo to, že u každé velmoci stačí málo nebo něco blbě formulované celému lidu a vše se může rychle zhroutit), ale není to tak silné ani hluboké jako Vrtěti psem nebo Dr. Divnoláska (což jsou filmy, které, jak se koukám, jsou tu k tomu přirovnávány nejčastěji a naprosto chápu proč) a navíc to celé Dante dost pokazil formou, kterou neuměl správně podat (avšak myslím si, že Watkins by to zvládl značně lépe) a tak je opravdu nudná, což je škoda, protože na scénáři je vidět, že Dante věděl, co s tím chce a kam to celé chce vést. Ono je to ale také tím, že Dante nikdy nebyl víc než jen docela zručný řemeslník a v jeho novějších dílech už ani to a tohle by odpovídalo spíš té jeho novější éře. Takhle se ale nedivím tomu, že to tak zapadlo a nikdy nezískalo slávu... Slabé 3* ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film je štipľavá politická satira. Režisér Joe Dante skúma ducha bojovníka a rasovú segregáciu amerického ľudu, problém prisťahovalectva, nedostatok zdravého rozumu, nerozumné rady lobistov, civilistov, vojenských poradcov a vystupovanie manipulatívnej tlače vo vtipnom (a dokonca smutnom) príbehu. 6/10 ()

cross 

všechny recenze uživatele

Skvělá politická satira! Hvězdné druholigové herecké obsazení, neskutečně vtipné dialogy a scénář, ze kterého mrazí. Pro mě veliké překvapení a zároveň úžasná zábava. Uznávám, že konec je už trochu přehnaný, ale i tak klobouk dolů, protože takhle nějak si představuji, že světu vládne Bush (Cože? Jací Indiáni? To jim nemůžete dát nějaké kasíno, aby dali pokoj?:) ()

mrHoracio 

všechny recenze uživatele

Chytrá, stále aktuální a univerzální politická satira na to, jak křehké jsou Spojené státy. Přesto, že se jedná o televizní film HBO, tak příběh baví a snímek utíká. Film by si zasloužil lepší "filmový look" a celkově je tu řemeslo - zkrátka a jednoduše - na televizní úrovni, což je škoda. Herci a scénář je perfektní a Joe Dante nás nechává nahlédnout do pokřivené reality Bílého domu, kanceláře amerického guvernéra - a především do fungování masových médií, která se snaží být nezávislá, ale ne vždy se jim to daří a nakonec, každý má svůj názor. Sice to nemá na highlighty jako je klasika Vrtěti psem, ale to vůbec nevadí. Uprchlíci, Eisenhowerovy citáty vymýšlené na kapotě auta (geniální scéna), mexická milenka, staří zapšklí generálové a koktejl plný novinářů, lobbistů, zmatených prezidentů a jejich prodaců vyvěrá v geniální sarkastickou střelu, která zažehne druhou občanskou válku v USA pod Lincolnovým odkazem. Bravo! ()

Gallienus 

všechny recenze uživatele

Film je sice satira a nadsázka, ale v dnešní době politické korektnosti stojí za vidění. V době uvedení to nebyl žádný velký hit, ale tvůrcům se z jejich dílka podařilo vytvořit nadčasový filmový skvost. Položme si otázku, co by se stalo, kdyby nějaká země použila vojenskou sílu a odmítla převzít na svém území uprchlíky... Vedlo by to k rozkolu našeho politického a právního systému v Evropě? ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

5/10. Na satiru, to není vtipný a na vážné drama to není, až na posledních 10 minut, vážné. A i těch posledních 10 minut je trapně křečovitých. Naprosto zbytečný film, který má svoje myšlenky, i dnes více než relativní, bohužel s tím vůbec neumí pracovat.  Celkově naprostá filmová křeč, kterou nezachrání ani účast herců jako Ron Perlman nebo James Earl Jones. ()

Eigis 

všechny recenze uživatele

Takhle blbí nemůžou být ani v Americe. Snaha o ironii, satiru a humor je zde vedena do takového extrému, že dosahuje pravého opaku. Vše je tak okaté, že to přestává být vtipné. Pokud někdo hledá kvalitní politickou satiru, doporučuj spíše Dr. Divnolásku aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu nebo Jistě, pane ministře a Jistě, pane premiére. To jsou pravé klenoty žánru a ne tato kravina, která je podle mě spíše ztrátou času. ()

JP84 

všechny recenze uživatele

Zatímco v první válce se utrhl Jih,tady se trhá Sever.Na to,že to je pouze televizní produkce,je to natočené docela svižně a dobře.Pokud jde o slibovanou satiru,tak tady se s tím tvůrci moc nepárali a nenechali na nikom niť suchou (strašně se mi líbily ty situace,kdy o všem rozhodoval vysílací čas hispánské telenovely).Dobrá zábava a James Earl Jones opět nezklamal. ()

Monrico 

všechny recenze uživatele

Celkem dobře jsem se u tohohle filmu bavil. Přiznám se, že chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, že je to mistifikace. Mám rád tento druh vtipných parodií trefujících se do, až naruby obrácené americké demokracie, americké kultury :) Je to jeden z filmů, který chci vidět ještě jednou. ()

Lonnan 

všechny recenze uživatele

Tak tady je úhledně a nepromokavě zabalená morální žumpa Ameriky. Bohužel ne té původní, moje babička tvrdila, že Amerika je smetištěm Evropy. Zánr sci-fi, ale v podtextu jakoby imrvére probíhající občanská válka už několik let, neustále balancující na špičce nože. Ach jo, jak ráda bych snímek pojala vesele, satiricky a vtipně, což byl zřejmě prvotní úmysl pana Danteho, kdyby....Kdyby jaksi znepokojivě za tím vším humorem a nadhledem nezvonil varovně zvoneček: jak velmi se to blíží obyčejné skutečnosti. ()

Reklama

Reklama