Reklama

Reklama

Prodloužený víkend

(festivalový název)
  • Austrálie Long Weekend
Thriller / Horor / Mysteriózní
Austrálie, 1978, 92 min

Obsahy(1)

Tento eko-horor pojednává o mladém manželském páru. Peter a Marcia se ocitají po Marciině potratu v krizi. I když si Peter není zcela jistý, jestli bylo dítě jeho, má pořád snahu manželství zachránit. Dostává brilantní nápad. Odjedou kempovat na pláž Outback, kde na míle daleko není žádná civilizace. Když se manželé po mnoha šarvátkách dostanou na určené místo a utáboří se, začnou se dít podivné věci. Okolní příroda a zvířata na ně působí divně a agresivně, a to je teprve začátek. (Chatterer)

(více)

Recenze (46)

POMO 

všechny recenze uživatele

Australské Deliverance, ve kterém vyzývatelem nejsou zlí vesničané, ale divoká tropická fauna. Dva protagonisté v manželské krizi a situace, která jím úplně nesedne. Zvířata tomu napomůžou, ale hlavním nepřítelem jsou si s labilní psychikou oni sami. Atmosférický thriller, překvapivě působivý na to, jak málo a na jakém prostoru se v něm stane. Skřeky zvířectva, campingový diskomfort, stísňující magie tmavé noci. Realita se časem mění v přeludy, činy jsou páchány bez zdravého úsudku. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že som zaskočený. Tým, ako sa mi to páčilo. Pritom nejde o nejaké veľdielo, ale proste to funguje. Mám dosť slabosť pre DOBRÉ horory, odohrávajúce sa v prírode. A tento dobrý je, hoci je otázne, či to naozaj je horor. A to je druhá vec, z ktorej som zaskočený. Je to horor? Nie je to horor? Ja vlastne ani neviem. Rozhodne ale musím pochváliť parádnu výpravu a pozoruhodnú atmosféru. Tá je mimoriadne zlovestná, tiesnivá, nervózna a nepríjemná od prvej po poslednú minútu. Na konci síce možno nebudete vedieť, čo sa vlastne dialo (a prečo), no napriek tomu budete príjemne hororovo naplnení. Ak teda vôbec ide o horor. Ale to už sa opakujem. Herci sú fajn, nič extra, rovnako tak postavy, ktoré hrajú, ale panuje medzi nimi pomerne zaujímavý, nejednoznačný vzťah, z ktorého plynie vnútorné pnutie. Nebudem sa na nič hrať a dám 80%, pretože sa mi to páčilo. Remake (ktorý prišiel presne na 20. výročie premiéry) bol prekvapivo dobrý, ale nad originál by som ho určite nestaval, hoci aj on bol prekvapivo vydarený. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Není radno si zahrávat s matkou přírodou, která přes svou rozmanitost umí občas i tvrdě trestat. Dobrý psychologický thriller z kategorie ozploitation (specifický žánr pro australský žánrový film nebo taky pro různorodou australskou exploitaci, hlavně tedy z plodných 70. a 80. let) nebo také "Eco-Terror-Nature/Rampage" (filmy děsu, kde se mstí příroda, zvířata atd.). Tím hlavním dějištěm tohoto velmi neobyčejného, naturalistického filmu je nebezpečná australská buš, kam si vyjel jeden mladý pár, Peter a Marcia, se snahou zachránit své neúspěšné manželství. Celý film si v podstatě vystačí jen se dvěma herci a jejich psem! Napínavá, děsivá, depresivní a hlavně velmi atmosférická podívaná od začátku až do samého velmi nečekaného a v podstatě i velmi rychlého konce, alespoň co se dopadu dvou hlavních hrdinů týče. Posledních dvacet minut filmu je nádherně dobrých, navíc zcela bez jediného dialogu, jen s okolními zvuky přírody! Kdo něco podobného nezažil na vlastní kůži, nemůže o tom ani dost pořádně mluvit. Novější verzi jsem viděl před týdnem a v porovnání je to tak napůl, každopádně i přes své stáří je tento velmi inteligentní film s jakýmsi filozofickým podtextem stále silně znepokojující.. Podobné filmy : "Deliverance", "Day of The Animals", "Animals against Humans", Southern Comfort", Open Water", Cabin Fever", "Wolf Creek", "Breakdown" nebo nová verze z roku 2008. Komentář zde jako třetí v pořadí.. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Everett De Roche ve svých scénářích často kombinuje enviromentalismus se supernaturálním horrorem, pracuje s minimem postav a s velkou oblibou si ujíždí na automobilismu anebo spíše cestování autem po nekonečných a pustých australských okreskách. To všechno lze vystopovat v jeho pozdějších filmech jako ROAD GAMES nebo RAZORBACK (Kanec), ale základy položil už v LONG WEEKEND, filmu, který pracuje s naprosto nesympatickou manželskou dvojici, která si vyjede kempovat do přírody a snaží se obnovit svoje krachující manželství. Svým absolutním vošoustvím však davají přírodě tzv. na prdel a ta jim to velmi rychle začne vracet. Byť je hlavní dvojka absolutně nesympatická a fandit lze tak maximálně jejich psovi, snímek si mě uměl podržet od začátku do konce. Jedním z mnoha důvodů byla určitě ta divná, velmi specifická australská plýživá psychedelie a (podobně jako u RAZORBACK) naprosto výtečný sound design okolní přírody. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Stačí zabít pár zvířat, rozbít několik flašek a máte zaděláno na průser. Stejně jako ústřední pár, který se za větší počet prohřešků proti přírodě bude za svoje činy zodpovídat. Z australské divočiny se stává peklo, co pomalu a nenápadně stahuje smyčku kolem krku obou hrdinů... Hodně slušná podívaná spadající do subžánru ozploitation, jejíž největší devizou je parádní atmosféra. Tentokrát za ní nestojí jen hudba, ale především spousta divných zvuků, co v několika momentech doslova zatápí pod kotlem. Obzvláště v poslední třetině, kde se úplně přestane mluvit. Herecky je to slabší, ale zas to vynahrazuje kamera, která hrdiny často sleduje skrz křoví a vyvolává tak pocit neustálého nebezpečí. Působivé... ()

petero 

všechny recenze uživatele

Po výbornom remaku som sa dopracoval aj k originálu a musím uznať že ten je ešte lepší. To tajomno remaku je tu podané jasnejšie v prospech uvedomenia si o čom vlastne LONG WEEKEND je. Tá konfrontácia mestského človeka a divokej austrálskej prírody je tu podaná jasnejšie a k depresívnosti prispieva hlavne nepríjemný zvukový doprovod gradujúci v extrémnych situáciách. Remake je inak presnou kópiou originálu. Výborný film, škoda že tak neznámy. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdybych neznal remake z roku 2008, zřejmě bych hodnotil výše. Oba filmy jsou až na detaily téměř totožné. Matka Příroda se mstí dementnímu páru před rozvodem, který se chová proti všem pravidlům správného zálesáka. Jen v remakeu se mi více líbila příroda. O horror vůbec nejde, není se čeho bát. Spíše zneklidňující drama, co dopadne dobře k úlevě diváka. Ano, jiný konec si snad ani představit nelze... ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu docela chápu rozdílna hodnocení a subjektivní pohledy, na každého působí jinak. Nikdy jsem nestanoval v opuštěné přírodě a po tomhle filmu ani nehodlám - takže za sebe můžu říct, že na mě strach z neznámých zvířátek schovaných v okolním lese fungoval dobře; byť by to byla nebo nebyla zásluha přímo filmu. Pro jiné to zas může být hrozná neodpodstatněná nuda. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Zlověstný film až doprdele. Al Gore tohle musí mít jako antidepresivum před spaním. Fakt překvápko a doporučení jako výživného animal hororu. 80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

K tomuto snímku by som ešte doplnil nálepku psychologický. Ide o horor, ktorý tu funguje na úplne inom princípe ako je u klasickej hororovej schémy zvykom. Žiadne ľakačky, žiadne strašidlá, žiadne gore, zato však poriadna porcia dusnoty a obáv z neznámeho a ťažko definovateľného nebezpečenstva, ktoré sa pomaly a postupne stáva aj reálnou hrozbou. A hlavne ide o vynikajúcu psychológiu rozpadu vzťahu i so všetkými emotívnymi dôsledkami a následnými skutkami oboch partnerov, ktorých psychologické vykreslenie charakteru bolo naozaj ukážkové. Tento film si určite červené čísla zaslúži, je veľká škoda, že je tak zabudnutý. 85/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

V tomhle snímku hraje hlavní roli příroda. Film sleduje pár, který si vyrazí do australské buše ( poblíž pláže ) pod stan. Každý prohřešek páru proti přírodě se jim v zápětí vrací a oni tak svádí nerovný boj. Nezní to špatně, ale to zpracování nebylo takový jaký bych si představoval. Hlavní dvě postavy přehrávají a jsou zatraceně nesympatičtí. Asi to měl být záměr, ale mě to neuvěřitelně sralo. Některý scény mi tak přišly lehce směšný. Ke konci ovšem atmosféra graduje a zvedá tak film i díky konci do lepšího průměru. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Hlavním postavám tohoto snímku se nedá fandit. Čím dříve divák přijme tento fakt, tím lépe přijme dění v druhé části filmu a velmi naturalistický závěr. A i když veškerý děs tohoto hororu pramení spíše jen z náznaků, jde o velice mrazivou podívanou, po jejíž skončení budete mít možná mírný pocit zadostiučinění, optimismem vás však rozhodně nenaplní. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Mít tak trošku nefunkční vztah a ještě jet jen tak ve dvou na výlet kamsi do neznáma? Tomu já říkám čiré bláznovství. I když se, aspoň že začátku oba dva snaží, nakonec je to dostane oba. Pomalu, ale jistě se sžíravě dusná atmosféra přežene a naklepe je jak to nejjemnější, telecí masíčko. Ze začátku zlehka, na konci důkladně. Ps. kdybych měl za manželku Briony, skočil bych pod vlak, nebo bych zvolil nějakou jinou, dobrovolnou smrt. Ušetřil bych si pro sebe aspoň pár dnů v nebi navíc. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Po výborném remaku stejně jako Petero jsem si prostě musel sehnat originál. A nejsem vůbec zklamán ani z něho. Remake dá se říct je úplný přepis(kromě teda napadení ptáka) až nato že ustřední dvojice se ze začátku má celkem ráda. Ale dále je to poměrně věrohodné. Ale nemůžu říct co se mi líbilo víc, oba dva filmy mi sedly do noty a já si je prostě dokonale užil. Atmosféra je stejně jako v remaku bravůrní hlavně noční scény a výkřiky ve tmě. Ty dokázaly poměrně i trochu vystrašit. Herci byly stejně dokonalý jako v remaku. No já si nemám nač stěžovat. Nemůžu říct co je lepší a co horší, já si prostě sedl a užíval si od začátku do konce. A navíc k remaku tohle je přesně ten film o kterým nickdo moc neví, a je jedině dobře že vznikl remake narozdíl ta sračka remakovaná Pátek 13(remake byl fakt děs). ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Radši koukněte na remake, protože ten je natočený scénu po scéně stejně jako originál. Navíc na remake se líp kouká a máte lepší obraz :) . ()

bassator 

všechny recenze uživatele

45th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010 - MIDNIGHT SCREENINGS: OZPLOITATION - Půlnoční filmy: Ozploitation (Long Weekend / LONG WEEKEND / Prodloužený víkend) - Kdyby bylo obsazení hlavní hrdinů jiné třeba bych hvězdičku přidal, ale koukat na nesympatické herce a jejich přehrávání mě vůbec nebavilo... - 8. 7. 2010 - kino Thermal - Malý sál - Karlovy Vary - 20% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dva herci a hodně hutná atmosféra nejdříve rozpadu vztahu a poté útoku fauny na samotné protagonisty. Možná až zbytečně táhlé, ale vtahující s odvážným koncem. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od mnoha diváků jsem měl to „štěstí“, že jsem tento původní snímek viděl dřív než remake z roku 2008, takže jsem nemusel srovnávat a tento neobvyklý australský kousek si užít nikterak poznamenán. Samotná myšlenka a námět je určitě neokoukaný, svým způsobem do té doby i originální (přesto bych byl s tímto označením značně opatrný) a Australané mně opět přesvědčili, že kvalitní film se dá natočit i s minimem herců. Postačí k tomu dobrý výběr obsazení, nádherná krajina a především nebojácnost režiséra a scénáristy experimentovat. Psychologická stránka filmu nám nabídla několik opravdu vyšperkovaných situací, které dopomohly vytvořit nezapomenutelnou atmosféru. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Sakra. Velmi zvláštní. Hodně oceňuji originální nápad, který je bravurně podán a ten odér sedmdesátých let. Měl jsem husí kůži. Párkrát jsem pod stanem spal, i na ostro pod širákem, teď se mi do toho asi moc nebude chtít. Připouštím, že výběr hlavních předatvitelů možná nebyl dokonalý, ale i přesto mi to do celé koncepce filmu tak nějak sedělo. 3,5* ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Long Weekend je podľa mňa ukážkovým zástupcom natural horroru, s výstražnou ekologickou pointou, v rámci ktorej hlavné postavy nečelia atakom nejakého rozzúreného zvieracieho jedinca, ale prírode ako celku. Napätie a strach z neznámeho zla tu postupne eskalujú až do mrazivých rozmerov, počas samotných útokov zo strany zástupcov fauny či flóry sa však divák nedočká žiadnych explicitných násilností a celé to prebieha len vo forme akýchsi náznakov agresívneho počínania. ()

Reklama

Reklama