Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká akce. Dobrá zábava. Skvělý film! Malí válečníci je opravdu ohromné dobrodružství. Seznamte se s elitním komandem - postavičkami jako dělanými pro akci. Ze svých krabic utekly společně s Gorgonity, dobrosrdečnými, ale podivně vyhlížejícími bytostmi. Právě teď se jim teenager Alan Abernathy pokouší pomoci a také chce zachránit dívku svých snů. Podaří se mu to dříve, než bude celé město vzhůru nohama? (Universal)

(více)

Recenze (97)

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu je tak slibný ! Slyšení u pana Marse ; dítě celé bez sebe nad útočnými hračkami ; úprava stromu, aby nepřekážel televiznímu signálu ; dojemný stesk Gorgoňanů po "ztracené" vlasti.... Skvělým tahem tvůrců bylo převrácení rolí modelových zastánců dobra a zla, dílu prospělo i to, že se rozhodli tentokrát nevydírat diváka roztomilostí postaviček - i v okamžiku, kdy je olizován kočkou, si Lučištník zachová tvář, o komandu panenek nemluvě. Bohužel v druhé půlce dostaly zelenou obvyklé bojové hry, které známe nazpaměť : v duchu zavedených pravidel, nastavených "fantazií" Spielbergovy líhně, zahrnují hezké, důmyslné a odvážné děti Nového světa, pokročilou techniku téhož a bezmezné ničení hmoty všeho druhu. (Rozbíjení věcí nacimprcampr, projíždění aut výlohami obchodů, výbuchy, požáry a znovu výbuchy - pro americké akční drama nebo veselohru skoro závazek - prozrazují, nakolik tamní kultura propadla hmotě a jejímu vlastnění ; noční můra se tu stává zdrojem zábavy.) Z rauše uprostřed trosek se režisér vzpamatuje až v závěru, aby nám výstupem pana Marse zas připomněl skutečnost tohoto světa. Společenstvo země Gorgo odplouvá, my zůstáváme.... ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Zábavné béčko dělající si legraci z americké nabubřelosti, vehementně propagovaného militarismu a teorie, že peníze vyřeší vše. Poklona autorům triků. Jejich kvalita je obzvlášť patrná ve scénách jako souboj hlavního záporáka a klaďase na sloupu elektrického vedení a masakr desítek vojáčků sekačkou na trávu :-) ()

Reklama

Guran 

všechny recenze uživatele

Malým klukům, jako jsem byl já se film bude líbit, ale s přibývajícím věkem jsem já musel usoudit, že film je taková blbůstka plná nelogických a nevchytaných trhlin ve scénáři. Samotná logika, která se točí kolem hraček je dost nelogická. Opravdu si nemyslím, že by hračka začala sama přemýšlet, kdyby ji někdo do hlavy vložil armádní čip. Tuhle chybičku to chtělo malinko doladit. Film je průměrný. Srandy tu jsou, ale bohužel i špatný výkon hlavního představitele Gregory Smithe, který filmu ublížil nejvíc. Jak jsem řekl, pro děti to je pecka, ale pro dospělé, jako jsem nyní já je to bída. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Joe Dante v roce 1998 natočil film přesně ve stylu svých nejlepších snímků z let osmdesátých. Namísto Gremlinů ovšem tentokrát na obrazovce řádí členové Elitního komanda a Gorgonité, namísto jednoho potrhlého hypochondra z Vnitřního vesmíru jsou tady hned dva potrhlí (a velice trapní) vědátoři, a jedno typické americké předměstíčko dostane zabrat o dost více než ve finále "The 'burbs". Malí válečníci mohli být ještě lepší podívaná, kdyby scénáristé neodbyli lidské postavy a neudělali z většiny z nich nesympatické pitomce. Takhle film doslova a do písmene zachraňují špičkové triky ILM a studia Stana Winstona, Danteho cit pro nadsázku a schopnost proměnit i zdánlivě tak naivní situaci, jakou je útok armády hraček na obydlený dům, v naprosto strhující událost. Že mu s tím opět pomohl Jerry Goldsmith (a že se pánům jejich bohužel předposlední spolupráce opět vydařila), o tom snad psát nemusím. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Velká sranda. Pokud někdo chce kritizovat výrobu bojových hraček, má to dělat takto a ne tak stupidně jako Barry Levinson v Hračkách. Odkazy na válečné filmy (především Tucet špinavců či Patton) jsou roztomilé, bojové scény skvěle natočené. Na to, že jde o velkou zábavu, přistoupil i Jerry Goldsmith, který cituje hudbu z mnoha válečných filmů (včetně třeba svého Pattona) a schválně to ještě přehání. Mladý Gregory Smith je docela příjemný, stejně jako Kirsten Dunst. Líbila se mi postava její matky, která se začne v kritických chvílích jako rozený generál. Mezi nezapomenutelné scény patří úvodní proslov Chipa Hazarda, zcela ve stylu všech možných válečných filmů, především pak Tuctu špinavců a pak samozřejmě závěrečná strhující bitva. Naopak nezajímavý byl pro mě motiv vytlačování starých hraček novými jen pro peníze – vůbec všechny ty scény z továrny byly pro mě zbytečné. Myslím tím tedy ten konflikt mezi arogantním ředitelem a dobráckými návrháři. Cinema tomu původně (u recenze) dala 60% a později to změnila na 40% (u videa nebo TV), tak nevím. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (4)

  • Jeden z tvůrců hraček má přezdívku Gizmo. Stejné jméno nesla i jedna z příšerek ve filmu Gremlins (1984), který rovněž režíroval Joe Dante. (Campbell)

Reklama

Reklama