Reklama

Reklama

Palach 69 - 06

(divadelní záznam)
všechny plakáty
Česko, 2006, 80 min

Obsahy(1)

Původní hra Venduly Borůvkové a Martina Františáka se dotýká společensky citlivého a problematického tématu hrdinství a oběti. Drama, s převládajícími epickými a poetickými rysy, bylo inspirováno motivy a událostmi z Palachova života, které však byly volně dofabulovány do podoby naivisticky pojatého příběhu, v němž podstatnou roli hrají především mezilidské vztahy. Samotný akt oběti vyplývá ze zvláštní konstelace podvědomých hnutí hlavní postavy a historicko-politických okolností. Záznam představení brněnského Divadla v 7 a půl je zároveň svědectvím o tom, jak se mladá generace divadelníků pokouší vyrovnat s odkazem, jenž je sice vzdálen jejich přímé zkušenosti, ale přesto je dostatečně palčivý a živý. Úvodní rozhovor s autory, obohacený řadou autentických dokumentárních materiálů, zasazuje hru do hlubšího kontextu a odhaluje napětí mezi fikcí a realitou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

janek85 

všechny recenze uživatele

Nic moc ve mě tento film nevyvolal, snad jen to, že tam byly písně od Beatles a za ně dávám 1,5*, ale děj byl nudný, za něj dávám 0.5*. Nekvalitní film a byl prostě oničem.25% ()

Zuzanyje 

všechny recenze uživatele

Tato inscenace se vlastně ani moc nesnaží vysvětlit, kdo byl Jan Palach, a proč vlastně spáchal tak šílený čin. Ukazuje nám jeho dětství úsměvným a zároveň trochu smutným pohledem. Palach je zkrátka obyčejný kluk, kterému se občas honí hlavou možná zvláštní myšlenky. A pak udělá něco a nikdo nechápe proč... Takový je Palach v podání divadla 7 a půl. ()

Reklama

Reklama