Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus České himálajské dobrodružství je věnován historii dobývání 14 nejvyšších himálajských vrcholů českými horolezci. S nimi nahlédneme do mrazivého světa, kde se odehrály tisíce příběhů, velmi vzdálených všednosti současné civilizace. Cyklus má sedm částí, z nichž každá bude věnována dvěma vrcholům. Jsou v něm využity unikátní obrazové materiály, které natočili členové českých i mezinárodních výprav a před kamerou se vedle českých objeví i někteří přední evropští horolezci. Impulsem k natočení dosud nejrozsáhlejšího uceleného díla o působení českých horolezců v Himálaji se stala skutečnost, že se Česká republika na samém sklonku 20. století zařadila mezi oněch málo zemí, jejichž horolezci dokázali vystoupit na vrcholy všech 14 nejvyšších osmitisícových hor světa. Autoři nabyli přesvědčeni, že pokud se podaří shromáždit unikátní filmové záběry a fotografie, přidat k nim i některé ty zapomenuté v soukromých archivech, pokud se podaří získat osobní výpovědi horolezců i z dob bývalého Československa, dostat před kameru aktéry mnohdy neuvěřitelných událostí, o které v extrémním prostředí nejvyšších hor světa nebývá nouze, pak vyjde najevo, jak nepřehlédnutelný je zápis malé evropské země do historie himálajského lezení. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o osudech horolezců při dobývání "Střechy světa". Nejen čeští a slovenští horolezci zde vypráví příběhy a vlastní zážitky, které jsou jak veselé, tak smutné (těch je asi více). Samozřejmě je celý cyklus vytvořen z autentických a amatérských záběrů, což dodává na zajímavosti. Nejvíce zde o zážitcích a faktech hovoří Josef Rakoncaj, Josef Nežerka, Leopold Sulovský, Radek Jaroš, Soňa Vomáčková, Ivan Gálfy a také Reinhold Messner. ...a hora, ta z nás nemá strach...(Josef Nežerka) ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je trochu takový předskokan mého ještě oblíbenějšího seriálu ČT Zapomenuté výpravy (2005). Spousta dobových záběrů a vyprávění účastníků, jaké to dřív bývalo dobrodrůžo. Když lezl Rakoncaj podruhé na K2, to skoro bere až dech. Krom toho se divák dozví, kdy se kam jak šlo/lezlo, co měli na sobě a s sebou za výbavu atd. A to ne že bych tomu nějak rozuměl. 75% ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nenápadné příjmení zosobňuje nevšední výkony a budí úctu přímo pověrečnou. Praktická mysl se tu snoubí s nevšedním sportovním vzepětím a obdivuhodným sběrem pozoruhodného materiálu. Cudné vystupování, které může bez rizika abstrahovat od vnějších zavádějících efektů, věcně upozorňuje na jednoho z nejpozoruhodnějších Čechů naší doby, který se neztrácí ani v celosvětovém srovnání. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Pokud se v programové nabídce objeví cokoliv o K2,snažíme se u nás doma určitě koukat.Asi to bude naším známým,který si také splnil svůj životní horolezecký sen (nedávno se vrátil z K2,kde bohužel přišel o dlouholetého kolegu) .Je neskutečné co tito lidé dokážou.Mám však pocit,že žádný dokument nedokáže být tak opravdově dokumentární a nastínil to,co opravdu tito fandové hor prožívají a dokážou. Díky jejich zapálení a odvaze může obyčejný zimomřivec a domácí bačkorák, obdivovat věci,které nikde jinde neuvidí.Smekám před těmito lidmi a obdivuji je! ()

rekkky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý český dokument s ohromně cennými kamerovými záznamy pořízenými jednak při extrémně náročných expedicích v Himalájském pekle, tak i v pohodlí české kotliny. Podrobné popisy cest jednotlivých horolezců mají určité kouzlo, protože jsou doplňovány poznámkami, které čerpají z historie a v naučné rovině mají svou hodnotu. Kontrast himalájských podmínek s těmi, které panují v o dost menších nadmořských výškách je tak výživný, že naprosto adekvátně splňuje úlohu hlavního náboje tohoto dokumentu. Tvůrci předložili divákům unikátní soubor dokumentace české stopy v nejvyšším světovém pohoří a neuvěřitelně tak zviditelnil hrdiny, kteří očividně ani nestojí o vynášení do nebes za své neobvyklé zásluhy při posunování hranic lidského (speciálně českého) chápání. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama