Reklama

Reklama

Král Velichovek

(TV film)
  • angličtina The King Of Velichovky (festivalový název)
Česko, 2002, 52 min

Režie:

Jan Šikl

Scénář:

Jan Šikl
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

"Král Velichovek" je vyprávěním autentického příběhu Karla Seissera, který žil ve 30. a 40. letech minulého století ve Velichovkách na česko-německém pomezí. Karel Seisser byl statkář tělem i duší. Měl pole, lesy, na kterých úspěšně hospodařil. Všechno co vydělal, investoval zpět do statku. Seisser uměl také žít: Pro radost pěstoval koně, automobilem jezdil do Prahy či Berlína... Život ve Velichovkách mu naplnil jeho životní sen. Štastný život prožívaly i jeho žena a také tři dcery: Lila, Edita a Ria. Každá z nich se provdala podle vlastních představ. Lila za českého lékaře, Ria za německého úředníka a Edita za německého generála. Velichovky ležely na hranicích Sudet a Seisserovi byli Němci. Vše v jejich životě bylo napůl české a napůl německé. Nikomu z nich to nikdy nepřineslo žádné problémy. Až když přišel konec války. Celá rodina byla vystěhována do Německa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Pevne verím, že tento dokument nemal za úlohu vyzdvihovať spôsob života rodiny Seisserových, či už priamo pod prehýbajúcimi sa stolmi na gazdovstve, respektíve v rodinách jeho dcér v dobe vojny. Myslím, že pána Seissera nemusíme ľutovať, veď dcéra Lili sa tajne vrátila do Československa a vyniesla do Nemecka rodinné šperky, ktoré stihli zakopať vo Velichovkách. Aj tak si myslím, že dokument je veľmi nezodpovedne a hlavne účelovo spracovaný bez náhľadu na historický obraz tej doby. Veď, keď nám človek nerobí nič zle to neznamená, že nám na druhej strane robí dobre. Takže záverom účelovo propagandistický film, kde by nebolo zle vsunúť aj strety Čechov s Nemcami predovšetkým v Sudetách. Ani vtedy nemôžem vysoko hodnotiť tento film, keď ho berieme, ako kolektívne zbližovanie sa medzi národmi. Všetko ale má svoje hranice. ()

Reklama

roswelll 

všechny recenze uživatele

Smutný pohled na život českého statkáře, který žil na česko-německých hranicích, což mu zákonitě po válce přineslo problémy, zvlášť, když jeho tři dcery spojily své životy s německými občany a oficíry. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama