Reklama

Reklama

Tatíček a Lili Marlén

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2002, 52 min

Režie:

Jan Šikl

VOD (1)

Obsahy(1)

"Tatíček a Lili Marlén" je volným pokračováním dílu "Král Velichovek". Příběh je vyprávěn pohledem malé Evy, která vzpomíná na statek ve Velichovkách a především na své rodiče: tatíčka a Lili. Život zachycený na soukromém archivním filmu je velmi intimním pohledem do vztahů uvnitř rodiny. Velichovky leží na česko-německém pomezí. Seisser byl zde úspěšným sedlákem. Měl tři dcery. Nejstarší se jmenovala Lili. Lili byla krásná a temperamentní. Zamilovala se do mladého lékaře z Prahy a prožila s ním několik velmi šťastných let. Na léta strávená pohromadě ve Velichovkách a v Praze vzpomíná malá Eva jako na nejšťastnější léta svého života. A to navzdory tomu, že začala válka. V tu dobu si také malá Eva zamilovala populární válečnou píseň "Lili Marlén", kterou si spojovala s matkou. Jenže sladký život v Praze Lili okouzlil a od rodiny se postupně vzdalovala. Život Evy se upnul na otce, kterého nesmírně milovala a kterému neřekla jinak než "tatíček". Konec války a nástup komunismu přinesly do rodinného života Evy další zvraty. Byly dramatičtější, než celá prožitá válka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ach, ta nostalgie! Ta z tohoto dokumentu přímo dýchala stejně tak jako atmosféra dávno zapomenutých starých časů autenticky zachycených v rodinných archivech na černobílé fotografie a na němý film..Rovněž bych ocenil krásný komentář Antonie Jankové. Vysíláno v cyklu Soukromé století... ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

dokument z cyklu soukromé století.. aneb nostalgické nahlížení klíčovou dirkou do života tatíčka a jeho bohémské ženy Lili Marlén.. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Velice dojemný a smutný příběh zároveň..je skoro zázrak, že se takový autentický záznam podařilo zachovat v celkem chronologické posloupnosti...přestože se cesty rodiny rozešly, na sklonku života se opět sešli. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Pevne verím, že tento dokument nemal za úlohu vyzdvihovať spôsob života rodiny Seisserových, či už priamo pod prehýbajúcimi sa stolmi na gazdovstve, respektíve v rodinách jeho dcér v dobe vojny. Myslím, že pána Seissera nemusíme ľutovať, veď dcéra Lili sa tajne vrátila do Československa a vyniesla do Nemecka rodinné šperky, ktoré stihli zakopať vo Velichovkách. Aj tak si myslím, že dokument je veľmi nezodpovedne a hlavne účelovo spracovaný bez náhľadu na historický obraz tej doby. Veď, keď nám človek nerobí nič zle, to neznamená, že nám na druhej strane robí dobre. Takže záverom účelovo propagandistický film, kde by nebolo zle vsunúť aj strety Čechov s Nemcami predovšetkým v Sudetách. Ani vtedy nemôžem vysoko hodnotiť tento film, keď ho berieme, ako kolektívne zbližovanie sa medzi národmi. Všetko ale má svoje hranice. ()

Here 

všechny recenze uživatele

Nostalgickym vypravovanim je nam prednesen pribeh divky, ktery by sam o sobe vydal na knihu. Autenticke zabery okamzite vytvari atmosferu prvni republiky, okolnosti jsou nam sdelovany jakoby navic, abychom si sami vybrali, zda je budeme vnimat, nebo se jen nechame unaset pribehem. Musim se priznat, ze tenhle styl me uplne pohltil, a tak jsem uprimne doufal, ze to s tou holkou nakonec precejenom dopadne dobre. Taky si clovek hned uvedomi, co vsechno pro lidi znamenala valka a povalecne odsuny lidi do Nemecka. Uzasne dilo. ()

Reklama

Reklama