Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše sa rok 874 n.l. a nájazd Vikingov do Írska, hľadajúcich striebro a otrokov, prežil malý chlapec. O 20 rokov neskôr prichádza na Island tajomný "Hosť", aby naplnil svoju pomstu. Minimalistický snímok režiséra Hrafna Gunnlaugssona je islandskou variáciou Kurosawovho YOJIMBA, podobne ako filmy A FISTFUL OF DOLLARS a LAST MAN STANDING, ťažiaci z charizmatického hlavného hrdinu a pekných záberov drsnej islandskej prírody. Podobne ako u Sergia Leoneho, aj tento film je súčasťou "vikingskej trilógie", ktorú tvorí spolu s filmami Í SKUGGA HRAFNSINS (1988) a HVÍTI VÍKINGURINN (1991). Zaujímavosťou je, že v dobe svojho vzniku v polovici 80tych rokov, bol film uvedený aj v československých kinách pod názvom KDYŽ LETÍ HAVRAN. (Emílio)

(více)

Recenze (24)

italka63 

všechny recenze uživatele

Typický příklad toho, jak absolutně nevhodná hudba může poškodit výsledný dojem z celého filmu.Severská sága z ranného středověku o pomstě muže, kterému jako klukovi zavraždili rodiče, odvlekli sestru a on dvacet let hledá vrahy, aby je posléze nalezl.Tvrdě vydobytá pomsta však dokáže přinést i rozčarování.Ačkoliv nesnáším hory, krajinu, kde by mě mohla být - nedejbože-zima, tady to byla absolutní nádhera, skály s jeskyněmi, nádherně zelená luka, běsnící moře se štěrkovými plážemi, huňatéjší koníci menšího vzrůstu, co běhají jak o život,křik krkavců......a pak se vám zaryje do mozku zase ta hudba, hrůza, a tudíž bohužel jen kvůli ní to bude jen za tři hvězdy. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Jsem v rozpacích. Nejprve, co mě nejvíc vadilo - hrozná (nepříjemná, všudypřítomná) elektronická hudba, kterou by v dnešní době k podobnému filmu použil pouze režisér dočasně zbavený smyslů. Nebýt jí, hodnotil bych výš. K pozitivům: Doopravdy zajímavé provedení. Na rozdíl od lidí, kterým vadilo časté ježdění na islandských ponících, jsem toto považoval spíš za prvek, který umocňoval atmosféru filmu. Film z islandského středověku navíc u nás nevidíme často. Něco jsem o středověku na Islandu četl a film svým zobrazením do puntíku odpovídá (konzervativní a s ničím se nemazlící společnost žijící na vesnických usedlostech). Brutalitou mi občas připomínal Markétu Lazarovou, zápletkou kurosawovo Yojimbo (což není konstatováno jako negativum). Na rozdíl od obou zmiňovaných, se však jedná o film značně pochmurnější. Za mě čistých 70%. ■ Jedná se o první díl trilogie. Další jsou "Í skugga hrafnins / Ve stínu havrana" a "Hvíti víkingurinn / Bílý viking". ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Ten nůž je příliš těžký." ,,Není." Byl. S trochou obav jsem se po letech podíval na film, který mne kdysi uhranul. A ejhle, funguje stále. Drsné drama zpracovává klasický motiv pomsty, který se však nakonec mění ve vendetu. S hlavním hrdinou jsem souzněl tehdy i teď a bez ohledu na křesťanství (samo o sobě dosti brutální a krvavé - už jen uctívat popravčí nástroj je na pováženou...) jsem přesvědčen, že nemohl jednat jinak. A že by se snahou zabít vraha stal sám vrahem? Nu, tak to v těch dobách rozhodně nebylo. Ostatně, nejen v USA popravují vrahy a nepřipouští si, že by se jimi sami stávali (jinak ale trest smrti je zvrhlost). Čarokrásná krajina, hudba, která v úvodu připomene Wagnera, pak se přehoupne a zapadne mezi osmdesátkovou hudbu italských hororů a dobrodružných filmů, se nakonec opět mění v ponurý orchestr. Herci jakoby vypadli svou vizáží z devátého století rovnou do filmu a nespoutaná krajina bez slunce s ledovým mořem je divoká a nehostinná. Otázka, zda obětovat bratra nebo syna, je natolik těžce zodpověditelná, že zanechává hořkou pachuť až do konce. Pro mne tenhle snímek nezestárnul. ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Samotný režisér povedal, že keď film pozerá dnes (s odstupom 26 rokov) natočil by mnoho vecí inak. Ja s ním môžem len súhlasiť. Film za túto dlhú dobu naozaj veľmi zostarol. Ani nie tak po výpravnej stránke (hoci trochu komparzistov by sa hodilo), ale skôr po tej rozprávačskej. Neustále behanie na (smiešne cválajúcich = zaujímavosť :) koňoch z jednej usadlosti do druhej a späť naozaj trochu nudí. SPOILER: No záverečná myšlienka premeny hlavného hrdinu v intenciách presýpacích hodín z kladnej postavy na zápornú dvíha konečné hodnotenie na zaslúžené tri hviezdičky. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkně seversky studený a drsný příběh o pomstě, kterému napomáhají působivé exteriéry a dokonce i minimalistická výprava (zde se možná peněžní nouze stala výtvarnou ctností), ale kterému silně škodí ta osmdesátková hudba, jak už zde napsali předhodnotitelé. V osmdesátých letech vznikal tak slizký popík! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • První islandský film, ke kterému byly všechny zvukové efekty a dialogy přiřazeny až postprodukčně. Všechny zvukové efekty vytvořil Pétur Hjaltested. (Cheeker)
  • Déšť během scény, kdy bojuje Thor (Helgi Skúlason) s Erikem (Flosi Ólafsson), nebyl ve scénáři. Jednoduše začalo pršet a režisér rozhodl pokračovat v natáčení . Navíc přidal pár záběrů, mezi kterými byl třeba muž padající obličejem do bahna. (Cheeker)
  • Scéna, ve které Thor (Helgi Skúlason) vystřelí zblízka z luku na hruď Gesta (Jakob Einarsson), aniž by šíp pronikl zbrojí, není ani trik ani žádné SFX. Helgi Skúlason vystřelil opravdický šíp zblízka a Jakob Einarsson na sobě neměl jinou ochranu než koženou zbroj. (Cheeker)

Související novinky

Filmy ze země Vikingů

Filmy ze země Vikingů

02.11.2008

Přehlídka severských filmů, organizovaná Skandinávským domem, pokračuje už nejen v pražském kině Oko, ale i v brněnském Artu a pardubickém Klubu 29. Pražské filmové projekce odstartuje netradičně v… (více)

Oko na severskou kinematografii...

Oko na severskou kinematografii...

21.04.2008

...má Skandinávský dům v Praze, který vám představuje tvorbu z krajů fjordů a dlouhých zim v... no ano, v kině Oko (Františka Křížka 15, Praha 7). Program na nejbližší tři měsíce je pestrý od… (více)

Reklama

Reklama