Reklama

Reklama

Airship Destroyer, The

všechny plakáty
Krátkometrážní / Sci-Fi
Velká Británie, 1909, 11 min

Režie:

Walter R. Booth

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Recenze (4)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Válečný film před první světovou válkou... je scifi jak řemen v tom smyslu, že předjímá převratné novinky moderního válčení, budoucnost. Jezdí zde funkčně vypadající tank a je bombardován ze vzduchu. Nevěřící si mohou dohledat -- první tank vyjel o 6 let později, první bombardování bylo provedeno o 2 roky později. Krom toho je zde letecký souboj (letadlo proti vzducholodi) -- první letadla byla hodně horká novinka. Také jsou bombardovány budovy a z trosek vynášeni civilisté, město zachvacuje mohutný požár. Nakonec je vzducholoď sestřelena bezpilotním, radiově ovládaným letounem s náloží, nápadně podobným střele země - vzduch. Velmi poučné. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Zmatené. Nedrží to linii. Ovšem v celkovém pojetí to až tak nevadí, protože divák chápe, že zde o děj nejde. Ze šesti různých kopií jsem volil tu o délce sedmi minut. Třinácti minutovou (jak psáno ve FDB) jsem nenašel a ani dvaceti minutovou (jak psáno v CSFD). ()

anais 

všechny recenze uživatele

Boothův film je volně inspirován Verneovými příběhy o Roburu Dobyvateli (alespoň IMDB JV připouští jako jednoho z autorů). FIlm stojí za zmínku hlavně vynalézavým použitím modelů. Z dnešního pohledů trochu legrační, ale na svou dobu celkem rozmáchlé ztvárnění bombardování vzducholoděmi. ()

Reklama

Reklama