Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natočeno na základě závěrečného vyznání Adolfa Eichmanna mladému izraelskému vyšetřovateli Avner Lessovi. Eichmann, který byl hlavním hitlerovským architektem konečného řešení židovské otázky, tak činí těsně před svou popravou v Izraeli. Chycen zpravodajskými agenty v Argentině 15 let po druhé světové válce je nejhledanější muž světa pokořen a pravda odhalena. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Kretschmann působí opravdu ledově, ale možná by scénárista udělal líp, kdyby se ve filmu nazvaném Eichmann skutečně věnoval Eichmannovi, a ne nezáživnému a poněkud vyblitému vyšetřovateli a jeho rodince. Takže až na pár silných scén neurazí, ale ani nenadchne. Schade. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Za každým rozhodnutím a činem vždy stojí konkrétní člověk, jimž hýbe nějaký konkrétní vnější nebo vnitřní popud, podnět, který si odůvodňuje. Skupinové rozhodnutí je podílovým souhrnem všech konkrétních popudů + vliv samotné skupiny jako samostatného nadorganismu. Totéž sděluje i film Konference ve Wannsee (2001). Hannah Arendtová použila pro podobná konání jedinců výstižný pojem "banalita zla", ačkoliv do něj vložila poněkud zavádějící význam. Banalita zla ve skutečnosti spočívá v tom, že v posledním důsledku lze vždy najít jeden hlavní konkrétní popud či podnět, který dovedl člověka k přijetí rozhodnutí, a tento popud je nanejvýše banální – strach, přání zavděčit se nebo si šplhnout, to jest touha po uznání, závist, pomsta, majetnictví, hloupost atp. V rozhodnutí ve prospěch banálního zla je vždy zastřen nebo rovnou popřen hlas svědomí. Podobná "banalita" důvodů platí i v případě dobra s tím rozdílem, že hlas svědomí a soucit mají možnost promluvit. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Herecké duo Troy Garity a Thomas Kretschmann rozehrává na poli 100 minut přímo herecké orgie. Ty pohledy a jednotlivé vzdechy, které posléze podtrhují dobrými replikami, je stejně tak zajímavé, jako celý soudní proces s touto nacistickou zrůdou. Toho se zde ale vlastně nedočkáte. Zároveň je to jeden z filmů, který své židovské babičce nepouštějte, pokud nechcete aby dostala infarkt. A přesto vše, je toto drama, které není tak kvalitní jako špička tohoto žánru: Schindlerův seznam či Pianista. Hold konkurence je vysoká a Adolf Eichmann z tohoto pohledu je pouze lepší průměr. Ale i díky Bohu za to. 75% ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

659. hodnocený film: Od tohoto filmu jsem čekal poněkud více. Ono se sice může zdát, že 4* jsou hodně dobrým hodnocením, ale film nebyl vůbec až tak moc dobře propracovaný, jak by si téma o hrlořezovi ze Říše zasloužilo. Nepopírám, že film by zvěličoval nebo naopak popíral některé skutečnosti z holokaustu, ale spíše mi to takpřipadalo, že tu byla snaha chytnout se tématu a něco natočit. Rozhodně ale musím pochválit Thomase Kretschmana za jeho ztvárnění Adolfa Eichmanna. Avšak, čekal bych, že si režisŕ více pohraje s jeho emocemi a tedy i emocemi diváka. 4* jsou v tomhle případě až moc, ale jdou tam. 4* ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Tento dokument mi nepřišel nějak přesvědčivý. 90% času výslech s Eichmannem. Tvůrci mohli být trochu nápaditější a věnovat se víc trochu jeho úniku z Německa nebo samotnému soudu, který by byl jistě zajímavý. Škoda. ()

frings 

všechny recenze uživatele

Až na pár vypjatých scén slabé. proč se tolik zaobírali rodinou vyšetřovatele? O tu snad v takto nazvaném filmu nemělo jít... ()

capák 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem mám podobnej problém jako s Katyní - vidim v něm promarněnou příležitost, protože z tématu s tak velkým potenciálem se určitě dalo vytěžit víc. Film sleduje prakticky tři dějový linky, ale v každý z nich citelně chybí výraznější děj a jeho zakončení. V příběhu se nedočkáme téměř žádnýho dějovýho zvratu a snímek tak jen pozvolna směřuje ke svýmu konci, kterej je v podstatě jasnej už od začátku. Narozdíl od většiny zdejších hodnocení si nemyslim, že by dějový lince s izraelským vyšetřovatelem byl věnovanej zbytečně velkej prostor, ale rozhodně si myslim, že by měl bejt větší prostor věnovanej událostem kolem samotnýho Eichmanna, protože v tom by měl bejt stěžejní bod celýho filmu. Na druhou stranu musim vyzdvihnout hereckej výkon Thomase Kretschmanna a zajímavou hudbu. Jinak je ale Adolfa Eichmanna spíš škoda (filmu, nikoli člověka). ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Když film srovnám s knihou Eichmann v Jeruzalémě (Nejde o předlohu tohoto filmu!) od H. Arendtové (teď o ní natočili životopisný film), pak je to opravdu jen velmi slabý odvar (jak tu píše i Kazenka). Ano, ve filmu zazní jedna z hlavních myšlenek knihy - tedy otázka, zda Eichmann byl jen úředník, "kolečko v soukolí" nacistického vyvražďovacího mechanismu, anebo člověk na vysokém postu, tedy s plnou odpovědností za své činy. Jenže zatímco film se tím v podstatě vyčerpává, kniha tam vlastně teprve začíná: Chce přijít na kloub tomu JAK TO, že byl schopen Eichmann něco takového dennodenně provádět, jak k takovému postu Eichmann vůbec přišel, jaký to byl člověk nebo jestli se někdy proti tomu vraždění chtěl či mohl vzepřít. Zkrátka pokud vás téma zaujalo, doporučuju tu skvělou knihu. Mimo jiné díky ní líp pochopíte vynikající film Konference ve Wannsee (v mém případě šlo o zpětné docenění, ale i to se počítá :)). ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Točit takové příběhy je samozřejmě v pořádku, ale tohle šlo opravdu natočit lépe. Když se film věnuje tomu, čemu má, tedy Adolfu Eichmannovi ve výživném podání specialisty na nacisty Thomase Kretschmanna, je skvělý, zajímavý a jako životopis funkční. Jenomže on se mu věnuje tak nějak až ve druhém plánu, a to, co řeší především, tedy nikoho nezajímá, a mně taky ne. Je to natočené dobře, ale zbytečně řeší nesmysly. Ty čtyři hvězdy tomu dám, ale jsou to ty úplně nejslabší, které vůbec dát můžu. A přitom je to škoda. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Velmi nepůsobivě udělané. O Eichmannovi by se určitě dal udělat mnohem lepší film. Chtělo by to charismatičtějšího herce, pořádného šílence. Potom by to chtělo trochu větší výpravu. Více ukázat ty zvěrstva. Tady je to jak Otázky Václava Moravce. Hrozná nuda, pardon. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Slabšie citové a psychologicko morálne drama medzi hlavnými protagonistami a to vyšetrovateľom a samotným obžalovaným odohrávajúc sa v zásade na jednom mieste. Nijak prevratné a nijak extra zaujímavo natočené. 2,5* ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Oč jde? Jde o rekapitulaci, epilog, snahu o pojmenovaní zla.Asi od každého cosi.Film je hraným dokumentem.A sice jak z doby procesu s Eichmannem, tak z II.války.Jmenovaný nebyl blbec, stejně jako nebyl blbec Hitler, ale stejně jako Hitler byl psychopat.Vyšetřovatel nás provádí terénem psychopatické mysli Eichmanna a snaží se vypíchnout momenty, kdy se Eichmann nedokázal skrýt za štít rozkazu.A to je vzhledem k Eichmannovu intelektuálnímu formátu velmi těžké.Moc těch momentů film neukazuje.Tady se dostáváme k principu viny systému a principu viny jedince.Může být jedinec, zde Eichmann, v jistý moment exculpován? Jak vidno nebyl.Velice silný a současně drsný je moment, kdy Eichmannova konkubína přináší dítě,takto židovského původu s údajnou genetickou vadou a žádá Eichmanna, aby to vyřídil.Scéna má otevřený konec......!! Poslední věta Eichmanna se slzami v očích zní : "Byli to Židé".Do filmu jsou zařazeny momenty reakce izraelské společnosti. Dejme tomu, že tomu tak bylo.Dále jsou tu momenty z vyšetřovatelova osobního a rodinného životy.A vyšetřovatel se hned zpočátku dozvídá, že Eichmann je přímo odpovědný za transport jeho otce do koncentračního tábora.Může takto podjatý člověk vést vyšetřování? Tohle implikuje další otázku, a sice měl být Eichmann souzen v Izraeli? Tomuhle scénáři předcházel celý proces, jehož průběh neznám a zná ho dnes jen málo lidí.Je už jen na papírech.Kdysi, bylo to po skončení norimberského procesu prohlásil tehdejší americký senátor Robert Taft na adresu zmíněného soudního řízení, že anglosaská justice zde přistoupila na východní pojetí práva a proces byl prostoupen duchem msty.Snad vyhnanství bylo správným rozsudkem nad nacistickými pohlaváry.Na jeho hlavu se v USA poté snesla šílená bouře nevole a zloby.Snad nejsurovější bylo označení jeho doporučení jako špatná služba tomu, zač jsme bojovali.Tohle napsal J.F.K. ve své knize Profily odvahy. Je to jen jiný pohled na řešení.Budiž. Já si myslím, že v Eichmannově kause bylo spravedlnosti učiněno zadost a on skončil v pekle vedle Hitlera,Stalina, Caliguly,Himmlera, Pol Pota, Gottwalda, Urválka, Heydricha a dalších kreatur. ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Film je rozdělen zřejmě kvůli umělému natahování děje do celkem třech rovin, z nichž jedna je opravdu velmi dobrá, ta se týká výslechu přímo v cele, které podle řady dokumetů skutečně probíhal velice podobně, až na ten konec s přiznáním se, druhá dějová linie rodiny na straně obžaloby byla totálně zbytečná a jen natahovala děj a pak třetí rovina byla nejhorší, jelikož byla co z dochovaných děl vím naprosto lživá. Například scénka, kdy Eichmann zastřelí ve vlastní kanceláři malé nemluvně v kolíbce před zrakem sekretářky a milenky? To byl výsměch, stejně jako téměř veškeré záběry odehrávající se za druhé světové války. Jinak byl Eichmann zahrán celkem autenticky, protože to byl do jisté míry prosťáček, který neuměl žít vlastní život a potřeboval být v organizaci, kde je mu rozkazováno a on slepě vykonává rozkazy a skutečně si toho mnoho nepamatoval ze svého tehdejšího působení, nebyl tedy vychytralý aby zadržoval důkazy ve svůj prospěch, byl jen prostě a jednoduše hloupý, aby si vše pamatoval. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

No asi to mělo hloubku... a rozměr... a přesah... a já nevím co všechno. Pro mě to byla "jen" hodina dějepisu kdo to byl ten Eichmann. V hlavě to měl sakra srovnané, to ano... ale abych se musel dívat hodinu 40 na to jak si v base povídá s nějakým maníkem (kterého komunita bůh ví proč za to nesnáší), to je trochu moc. Možní více flashbacků a konfrontace reality a jeho výkladu světa by pomohla k vícero než jen dvěma hvězdičkám. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tvůrci se jen nezaměřili na postavu A. Eichmanna, na jeho život, motivace, rodinu. Takhle je film hloupě rozdělený na něj a osudy rodiny vyšetřovatele, který proti němu zbírá důkazy a vypovádá ho. Opravdu škoda, protože Thomas Kretschmann je opravdu vynikající a dokáže svého válečného zločince přesně uhrát. Eichmann nebyla pouhá zrůda, byl to jen dokonalý úředník a organizátor, který žil v té době (dnes by z něj byl pravděpodobně vysoce postavený manager). Člověk přímo stvořený pro NSDAP. A kdyby o tom byl tento film,....prostě promarněná šance. ()

Reklama

Reklama