Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natočeno na základě závěrečného vyznání Adolfa Eichmanna mladému izraelskému vyšetřovateli Avner Lessovi. Eichmann, který byl hlavním hitlerovským architektem konečného řešení židovské otázky, tak činí těsně před svou popravou v Izraeli. Chycen zpravodajskými agenty v Argentině 15 let po druhé světové válce je nejhledanější muž světa pokořen a pravda odhalena. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

"Eichmann" je poutavější a zajímavější v momentech, kdy má blíž ke skutečnému [záznamy rozhovorů] a hranému [výjevy z Eichmannova „úřednického“ života] dokumentu, zjevně kulhá při výjevech z rodinného života vyšetřovatele resp. když syrové skutečnosti podlévá domněle dramatickou omáčkou, čímž sice zdůrazňuje pro příběh jakoby důležité paralely mezi oběma hlavními postavami [vztah k rodině, zodpovědnost vůči * ehm * povinnostem], ale to zajímavé [podání zprávy o životě muže, jemuž dodávalo neskutečné zadostiučinění vědomí, že sprovodil ze světa 6 000 000 lidí] ve skutečnosti ředí. Herecký výkon Kretschmanna mi celkově i v řadě detailů připomínal Carlyleovo podání slavnějšího Adolfa, Garity nebyl také nebyl zlý, snad jen jako obvykle über-britský Stephen Fry mi v roli izraelského představitele pochopitelně nesedl. Snad jsem neudělal chybu, když jsem film pojal jako zdroj informací... Hezký dovětek brilantního „Conspiracy“, kde se v Eichmannově kůži vyřádil Stanley Tucci. ()

Cicis 

všechny recenze uživatele

Adolf Eichmann - nacistický vojnový zločinec a funkcionár sa narodil v nemeckom Solingene 19. marca 1906 – popravený 1. júna 1962 vo vaznici Ramla v Izraeli .Mladosť prežil v rakúskom Linzi kde študoval elektroinžinierstvo , ale z finančných dôvodov neukončil štúdium.Od roku 1930 sa živil ako obchodník. V r.1932 keď ho v roku rodinný priateľ pozval na schôdzu nacistickej strany, vlastenecké nadšenie nacistov v ňom zanechalo hlboký dojem a vstúpil do NSDAP.Po bávrate do Nemecka v r.1933 presúpil do nemeckej odnože strany a vstúpil do SS. Do konca svojej kariéry dosiahol hodnosť Obersturmbannführer SS ( podplukovník SS ) Od januára do októbra 1934 slúžil v koncentračnom tábore v Dachau pri Mníchove , neskôr bol Himmlerom povolaný do ústredia SD a menovaný šéfom ˇUradu na riešenie židovskej otázky.V roku 1937 navštívil aj Palestínu ,študoval židovskú kultúru a náboženstvo ,vedel po hebrejsky aj jidiš a hľadal možnosť vysťahovania židov. Keď Nemecko v marci 1938 obsadilo Rakúsko, Reinhard Heydrich poveril vyčistiť priestor od Židov. Eichmann mal na túto úlohu kvalifikáciu. Jeho prvým pôsobiskom bola Viedeň - stal sa šéfom nového Úradu pre židovskú emigráciu. Po známej konferencii vo Wansee 20 januára 1942 kde Heydrich predniesol program „Konečného riešenia židovskej otázky“ Eichmannov úrad prevzal úlohu likvidácie židov z Európy.Už predtým v r.1938 v spolupráci so Šaňom Machom a súhlasom Tisa vyhostili ( presunuli ) 7 500 židov zo Slovenska do Maďarska.Po obsadení Maďarska sa veľmi aktívne zapojil do organizovania transportov aj z toho územia ( dovtedy maďarská vláda odmietala vydať svojich občanov tejto komunity ) a podarilo sa mu odtransportovať asi 500 000 maďských židov.Odkedy sa Adolf Eichmann zhostil úloh z poverenia Himmlera a Heydricha boli tri milióny Židov deportované zo Slovenska, Holandska, Francúzska, Belgicka, Nórska ,Čiech a nakoniec z Maďarska.Bol známy svojou pedantnosťou a zúril keď sa mu nedarilo plniť kvóty aj na úkor toho , že kvôli nemu bol aj ostatok zásobovacích vlakov pre armádu.V roku 1946 utiekol z amerického zajateckého tábora ,kde nebola odhalená jeho pravá totožnosť a žil 4 roky ešte v Nemecku v Kulmbachu.V roku 1958 sa mu podarilo ujsť do Argentíny , kde ho vypátrala izraelská tajná služba MOSSAD a uniesla 11 mája 1962 do Izraelu.Pred sú ho postavili 15 decembra 1961 v neprestrielnej klietke a napriek tomu že stále tvrdil že len plnil rozkazy bol odsdený na trest smrti obesením.Jeho popol vysypali do mora. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Uvěřitelná rekonstrukce jednoho z nejdůležitějších procesu v historii, Adolf Eichman je perfektně zahranej Kretschmannem. Jako perličku vidím českou herečku Terezu Srbovou ( hrála v Sanitce modelku, co chodila s šéfem záchranky Dvořákem ) specialistku na nahé scény, čímž je v zahraničí obsazovaná do kdejakého filmu - ani tady svůj talent nezapře ( jedna hvězda navíc jako správný patriot ) ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

Nebýt nakonec komentáře v titulkách, tak by závěr filmu díky posledním citovaným slovům A. Eichmanna vyzněl skoro tak, že byl chudák nevinnej. Taky mi uniká smysl filmu, možná bylo záměrem zobrazit prolínání životů, psychologický boj, nevím. To, že vyšetřování poznamenalo vyšetřovatelův rodinný život je snad jasné a dalo by se tomu věnovat méně času. Celý film se řeší nemoc vyšetřovatelovo manželky a poté tam chybí teda závěr jak to dopadlo. Když už ve filmu nakousnu nějakou story, měla by mít závěr. Vzhledem k provedení lze jen těžko říct, co z toho byla pravda a co se jen přikrášlilo. Scéna se zabitím dítěte, celá baronka atp. Čekala jsem zkrátka víc. O nějakém psychologickém dramatu nemůže být řeč. O Eichmannovi jsem se toho moc nedozvěděla. ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Věřil jsem, že to bude lepší, protože potenciál tohoto příběhu byl nepochybně podstatně výš a výsledek mě trošku zklamal. Málo o samotném Eichmannovi, zato zbytečně hodně teatrálností okolo příběhu vyšetřovatele Lesse. K Vzestupu zla, Norimberku či třeba Konferenci ve Wannsee se "Eichmann" kvalitativně nepřiblížil, ale za Eichmannovu autentičnost, a s tím související Kretschmannův výkon, si zaslouží 3 ***. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Eichmann byl psychopat a tento snímek ještě rozšiřuje vaše historické znalosti, pokud se o ně alespon trochu zajímate. Herecké provedení je děsně nudné a jedině co mě udržuje celých 100 minut koukat je to, co všechno toto nacistické prase dokázalo udělat. Nelze hodnotit jako film samotný, ale spíše z dokumentární části. ()

Lars 

všechny recenze uživatele

Fantastický Thomas Kretschmann. Role nácků mu pasují vždy dokonale, avšak film jako takový je hodně plochý, škoda. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Drama o dementovi,ktory nic dobre na svete neurobil, aj pred obesenim dokazal, ze aj tak je velky dement, ktory si fakt len zasluzil slucku okolo krku. Bola to taka priemerna drama, ktora ma celkom dobre bavila sledovat. Film sem tam aj odbocil do minulosti, ako to asi prebiehalo kedysi. Skoda, ze sa film nezameral viac do tej minulosti, ako bolo vypocuvanie Eichmanna v tej cele. ()

Dárius 

všechny recenze uživatele

K filmu jako takovému-taky jsem čekal že bude zfilmován alespon zlomek života tohoto nacistického prasete-oooo pardon-on jenom plnil rozkazy.Ale ony uplně stačí ty vstupy z hisorie.Jak tak čtu-tady se ho snad i někteří zastávají-on odpovídal jen za přepravu.Obávám se že mě historii jednotek SS nemusí nikdo učit.Vafen SS-hitlerova elita-neměla nic společného s hlídači v koncetrácích.Dokonce je považovali za odpadlíky a vyvrhely.Ale i tihle vyvrhelové protestovali proti Eichmannovu rozkazu-dělat eskortu na pochodech smrti.Z Madarska do Polska.A tady se sám Eichmann dopustil té osudové chyby,překročil svoji pravomoc a proti rozkazu samotného Himlera-ze své vlastní aktivity tyto pochody smrti organizoval po krátké pauze nadále.On byl vybíjením židů úplně posedlý"vždyt to byli jenom židé".Už za tyto slova ho měli okamžitě pověsit..... ()

RobLord 

všechny recenze uživatele

Snímek, který zklamal moje očekávání. Přiznám se, že jsem na okamžik dokonce usnul. Očekával jsem mnohem barvitější líčení hrůz holokaustu a problémů při Eichmannově únosu. Dvě hvězdičky za výkon Thomase Kretschmanna a za scénu se zastřelením kojence. ()

Yomega 

všechny recenze uživatele

Jedno velké nic. O samotném Eichmannovi se moc nedozvíte a vedlejší linie vyšetřovatele Avnera Lessova je nezajímavá a nudná. Zbývá jen tradičně velmi dobrý Thomas Kretschmann. Silné téma, mdlé zpracování, škoda. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

O těchto filmech (komunismus nebo fašismus) vždy píšu, že to jsou to tzv. "potřebné" filmy. Pak jen stačí, aby byly solidně natočeny, a já dávám automaticky 5*. Kvůli prevenci před těmito zrůdnými režimy. Bohužel tohoto filmu se to netýká. Podle mě to je dost špatný film. Nezajímavý a amatérsky natočený. Otázky, které kladl kapitán Less Eichmanovi, byly jakoby z knížky inspektora Trachty "Zbytečné otázky v kriminalistice". Nechci toto téma zlehčovat, ale film o takovémto "Židobijci" bych si představoval úplně jinak. Kdyby to bylo o něčem méně závažném, šel by tento snímek asi do odpadu, takhle tedy alespoň za 3*. ()

Joppo88 

všechny recenze uživatele

Kruté, smutné, bolestivé... ale pravdivé. Osudy židov, ktorým pod šrajfom Eichmanna bolo odopreté právo na život. Film aspoň čiastočne odkrýva prehnilosť a zlobu jedného z predákov Tretej ríše. Produkcia ale mohla ešte pridať na vykreslení celkovej situácie čo sa týka Eichmanna. Film by nabral na autentickosti a celkovej sile, ktorá sa rozptyľovala so sekunárnym príbehom vyšetrovateľa. Inak fajn. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Dopřáli jsme mu víc spravedlnosti než on nám..." Ano, já bych tak spravedlivý nedokázal být. Takovéto filmy jsou třeba, aby se nezapomnělo. ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele

Všimli jste si nástěnné mapy Evropy v kanceláři? Tvůrcům asi nedošlo, že byla v 60. letech trochu jiná než ve 21. století. ()

MRPitivier 

všechny recenze uživatele

Robert Young natočil dobrý film o Adolfu Eichmannovi na základě skutečných událostí bez faktických chyb, fakta zpracoval doopravdy na vysoké úrovni a až geniálně popsal situaci v Izraeli při příjezdu a procesu s odsouzeným. Kdy lid stál proti justici, hlavně proti jeho obhájci, otázka je a tenkrát byla jasná: "Proč ho soudíme? Proč ho rovnou nepopravíme?" A jsem rád, že to tenkrát neudělali, nejen že by to bylo proti právům každého člověka na náší planetě, ať je to sebevětší vrah, ale náš film by neměl možnost ukázat zajímavou studii A.E. a jeho chování před rozsudkem smrti. A i zde se režisér vyznamenal! Toto dílo je velice dobře zkomponováno, jediné nedostatky vidím v hereckém obsazení vedlejších rolí, kteří nemají ten správný potenciál. Ale hlavní postava Thomas Kretschmann září, jeho vžití do A. Eichmanna nám otevřelo jeho obraz, právě s tím to hercem se dostal film na vyšší úroveň! Já nemůžu jinak než doporučit, bez faktických chyb, výborný režisér, excelentní hlavní postava...toto jsou klady našeho snímku, které stojí za shlédnutí! A hlavně ten únos MOSSADU z Argentiny a Eichmannovo rozplývání se nad "Řešením konečné otázky..." je fascinující! ()

Sundance.cz 

všechny recenze uživatele

Vyprávění ze zajímavé doby. Ale právě kvůli tomu vyprávění je to docela nudné. Natočením přímo ve 2. světové válce a ne následného soudního procesu (to mohl být jako doplněk filmu na konci) by bylo jistě mnohem zajímavější. 40 % ()

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE:Dostat do rukou téma výslechu architekta konečného řešení židovské otázky, mít možnost natočit jeho životopis, možnost pokusit se nahlédnout do myšlení jednoho z monster a takhle to zprasit, tak to je, pánové, na přes držku. A fest. Film vynechává dětství (asi nebyl zneužíván) a jinošství a celkem rozumně startuje zatčením Eichmana. Za pomoci flashbacků se výslechem vrací do doby Teutoni v naleštěných holínkách ještě ruče mašírovali Evropou a zrálo rozhodnutí, že z národů a pronárodů půjde jeden definitivně pa. Navíc komínem. Až potud záměr v pořádku. Pak se to rozplizne do druhé dějové vlny o příkořích a těžkém životě židovského vyšetřovatele oněch zločinů a devastujícím vlivu výslechu na jeho rodinný život. Tyto bláboly naprosto nikoho nezajímají, protože způsob vedení výslechu na celkový výsledek byl nulový, ale s vycpávkovou berličkou se tu pracuje jako s nosným dějem. Netuším proč. Příště nejspíš zahrnou i exkurzi do fabriky na výrobu magneťáků, které nahrávaly Eichmanovu výpověď. A tak se z životopisného snímku s pokusem o rekonstrukci klíčových momentů kariéry muže, jehož jméno při vyslovení vzbuzovalo takovou hrůzu, že nedepilované části těl židovského obyvatelstva vypadaly jak kartáče na podlahu, tak z takového snímku vytvořili autoři řídké cosi. Dá se na to juknout, ale pak se neodbytně dere na rty otázka: „ Co to kurva mělo bejt?“         PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE:Nepříliš povedený rádoby hraný dokument, který může rozšířit obzory pouze těm, kterým se ze druhé světové války vybaví pouze jména Stalin, Churchill, Hitler, jo a ten čtvrtej. ()

Reklama

Reklama