Reklama

Reklama

I kdyby se provinila...

  • Francie Eût-elle été criminelle... (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
Francie, 2005, 9 min

Obsahy(1)

Za zvuků Marseillaisy přihlížíme průvodům oslavovaných osvoboditelů, ale také krutosti a pomstychtivosti, které se někde projevovaly vyháněním Němců, jinde veřejným stříháním vlasů ženám, jež se zapletly s nepřítelem. Stříhání vlasů bylo jakýmsi trestem a zostuzením a za následek mívalo potupné vyobcování. Opomíjené téma, které zpracoval ve svém filmu Hirošima, má láska Alain Resnais, oživuje Jean Gabriel Périot krátkým, ale silným snímkem sestaveným z autentických archivních materiálů. Jméno francouzského režiséra Jeana Gabriela Périota známe u nás díky krátkému snímku Dies irae, který jsme mohli vidět na festivalu Datatransfer 2006. Jedinou osou v něm propojil záběry ulic, chodeb, tunelů a dalších variant všech možných „cest". Aniž použil jakýkoli komentář, vytvořil obrazový esej na téma nezodpověditelné otázky „Kam směřujeme?". Ve snímku I kdyby se provinila... využívá stejného způsobu práce, ale tentokrát se soustředí na konkrétnější téma, a to na odvrácenou stranu oslav konce druhé světové války. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

V obsahu/infe je v podstate všetko napísané. To čo v ľudoch ostalo po druhej svetovej je pre mňa celkom zaujímavá latka, ktorej sa filmová história až tak velmi nevenovala. A aj toto je len taká ochutnávka. Byť silná a zaujímavá, ale stále len ochutnávka. Málo bolo. 80% ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Pro cybill - Já nemusím dát pět, i když si myslím, že je to odpad! Nepochybně zajímavé dokumentární záběry. Ale autor se netají tím, že lituje ty "nebožačky", které napomáhaly Němcům, že byly tak "bolestivě" ostříhány. Merde! Neměly ještě dostat Ordre de la Libération? ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

smutne dejiny. velmi dobre autenticke spracovanie vychadzajuce zo vzacnych materialov, vynikajuci strih, zimomriavkovo znejuca marseillaisa.. co viac dodat, dalsia kruta sonda do minulosti.:( ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Úžasné dielo vyplavujúce množstvo emócií najhroznejšej udalosti dvadsiateho storočia. No hlavne na to čo bolo tesne po... silné, neospravedlniteľné....úžasne spracované ()

Reklama

Reklama