Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Guru je obyčejný vesnický chlapec z Gujarathu, který odejde pracovat pro petrolejářskou firmu do Istanbulu. Díky svým schopnostem má našlápnuto ke skvělé kariéře - o to víc ale všechny šokuje, když se rozhodne vrátit do rodné Indie, aby začal svůj vlastní byznys. Aby ho mohl rozjet, potřebuje kapitál - jednoduchá pomoc, je zde věno, které dostane, vezme - li si jednu vesnickou dívku s tváří Aishwaryi Rai. Jeho prvním cílem je vlastnit Hindusthan ki sabse badi company - největší indickou společnost, aby se později jeho cílem stalo mít v malíku duniya ki sabse badi company - největší společnost na světě. Základní příběh ale kupodivu není příliš odtržený od reality - téměř přesně kopíruje život vesnického učitele Dhirubhai Ambaniho, který se díky podobné životní cestě stal - ano, kým jiným, než legendárně bohatým magnátem, a jehož jméno se řadí v Indii hned za jména Tata a Birla. (bolly.cz)

(více)

Recenze (4)

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála indických filmů, kde láska nehraje hlavní roli. Musím přiznat, že v druhé polovině filmu jsem sama nevěděla, jestli mám Gurukantovi držet palce, nebo spíš fandit novinářům a soudu. Rozhodně to není jednoznačně kladný a bezvýhradně sympatický hrdina. ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Rovnou se přiznávám, že mě Gurukant Desai (A. Bachchan) a osudy lidí s ním spjaté, příliš neoslovily. To však bylo prostředím a ústředním tématem. Obchody, továrny, boj s tiskem... Nic moc akčního, žádná výrazná romance, nic hlubšího, i když tam bylo více silných chvil, to ano. Navíc natočeno na západní způsob, kde jsem tu Indii jen viděl, ale příliš necítil. Ovšem je to natoliko kvalitní počin s výtečnými herci, že musím smeknout. A. R. R. má jasně rozpoznatelný styl skládání hudby, netypický, ale výborný. I když já raději klasiku. Slabších pět hvězd. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po té, co Mani Ratnam pracoval nejprve s Abhiskem a Aishwaryou zvlášť, Abhiskovi pomohl k jeho první Filmfare za Yuvu, a Aishwaryu uvedl do filmového světa v jejím debutu v Iruvaru, nyní s nimi poprvé spolupracoval společně. Vybral si příběh jako vystřižený z Občana Kanea nebo Letce, případně z české Kariéry a dalších filmů tolik typických pro polovinu 20. st. Spekuluje se o intenzivní inspiraci životním příběhem velkoprůmyslníka Dhirajlala Hirachanda Ambaniho (1932-2002). Formálně je celek skutečně velice podobný Scorseseho životopisu Howarda Hughese a odlišuje se pouze indickými reáliemi, hudbou (samozřejmě výtečnými hudebními klipy) a dramatickou skladbou, ale jinak bylo vše podřízeno světové premiéře filmu v Kanadě. V té době také expandoval reálný vztah Aishwaryi a Abhisheka, kteří oznámili své zasnoubení a čtvrt roku po té proběhla svatba. Z jejich hereckých partnerů je nutné zmínit ještě dokonalou Vidyu Balan a skutečně orientální taneční číslo s Mallikou Sherawat. Guru popisuje téměř celý život jako vzestup jednoho vesnického chlapce, který jsa věren svých kořenů dosáhl maxima. Příběh nás nenápadně posiluje ve víře v čestnost, práci a v neposlední řadě má i argument pro kvalitní manželství z rozumu. Svým způsobem je velice staromilský a zároveň právě v této urputnosti velice moderní. Aish a Abhi mají možnost sehrát zralé role ve velkém časovém rozsahu od mladických nerozvážností přes nalezení životní shody, kterou nedokáže nic zlomit. Je radost sledovat vývoj jejich vztahu a tušit za ním jejich reálnou lásku. Ne všude na světě bývá tak samozřejmé, aby se reálné páry staly vynikající součástí velkých filmů. Guru je o to unikátnější, vzhledem k posunu, jaký nastal v příštím projektu Ratnama a Bachchanových. V Raavanu byly dohnáni až na dno zvráceného vztahu oběti a únosce, což sice potvrdilo jejich variabilitu pro filmový průmysl, ale zároveň se vyvarovalo duplicitě interního kouzla Gurua. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Při natáčení scény na kole pro hudební klip "Barso Re" se Aishwarye Rai zamotala sukně do kola a Aish se zranila, což způsobilo přestávku v natáčení. (NinadeL)
  • Zasnoubení Aishwaryi a Abhisheka bylo oznámeno 14. ledna 2007, dva dny po uvedení Gurua do kin. Vzali se 20. dubna 2007. (NinadeL)

Reklama

Reklama