Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Guru je obyčejný vesnický chlapec z Gujarathu, který odejde pracovat pro petrolejářskou firmu do Istanbulu. Díky svým schopnostem má našlápnuto ke skvělé kariéře - o to víc ale všechny šokuje, když se rozhodne vrátit do rodné Indie, aby začal svůj vlastní byznys. Aby ho mohl rozjet, potřebuje kapitál - jednoduchá pomoc, je zde věno, které dostane, vezme - li si jednu vesnickou dívku s tváří Aishwaryi Rai. Jeho prvním cílem je vlastnit Hindusthan ki sabse badi company - největší indickou společnost, aby se později jeho cílem stalo mít v malíku duniya ki sabse badi company - největší společnost na světě. Základní příběh ale kupodivu není příliš odtržený od reality - téměř přesně kopíruje život vesnického učitele Dhirubhai Ambaniho, který se díky podobné životní cestě stal - ano, kým jiným, než legendárně bohatým magnátem, a jehož jméno se řadí v Indii hned za jména Tata a Birla. (bolly.cz)

(více)

Recenze (4)

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála indických filmů, kde láska nehraje hlavní roli. Musím přiznat, že v druhé polovině filmu jsem sama nevěděla, jestli mám Gurukantovi držet palce, nebo spíš fandit novinářům a soudu. Rozhodně to není jednoznačně kladný a bezvýhradně sympatický hrdina. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po té, co Mani Ratnam pracoval nejprve s Abhiskem a Aishwaryou zvlášť, Abhiskovi pomohl k jeho první Filmfare za Yuvu, a Aishwaryu uvedl do filmového světa v jejím debutu v Iruvaru, nyní s nimi poprvé spolupracoval společně. Vybral si příběh jako vystřižený z Občana Kanea nebo Letce, případně z české Kariéry a dalších filmů tolik typických pro polovinu 20. st. Spekuluje se o intenzivní inspiraci životním příběhem velkoprůmyslníka Dhirajlala Hirachanda Ambaniho (1932-2002). Formálně je celek skutečně velice podobný Scorseseho životopisu Howarda Hughese a odlišuje se pouze indickými reáliemi, hudbou (samozřejmě výtečnými hudebními klipy) a dramatickou skladbou, ale jinak bylo vše podřízeno světové premiéře filmu v Kanadě. V té době také expandoval reálný vztah Aishwaryi a Abhisheka, kteří oznámili své zasnoubení a čtvrt roku po té proběhla svatba. Z jejich hereckých partnerů je nutné zmínit ještě dokonalou Vidyu Balan a skutečně orientální taneční číslo s Mallikou Sherawat. Guru popisuje téměř celý život jako vzestup jednoho vesnického chlapce, který jsa věren svých kořenů dosáhl maxima. Příběh nás nenápadně posiluje ve víře v čestnost, práci a v neposlední řadě má i argument pro kvalitní manželství z rozumu. Svým způsobem je velice staromilský a zároveň právě v této urputnosti velice moderní. Aish a Abhi mají možnost sehrát zralé role ve velkém časovém rozsahu od mladických nerozvážností přes nalezení životní shody, kterou nedokáže nic zlomit. Je radost sledovat vývoj jejich vztahu a tušit za ním jejich reálnou lásku. Ne všude na světě bývá tak samozřejmé, aby se reálné páry staly vynikající součástí velkých filmů. Guru je o to unikátnější, vzhledem k posunu, jaký nastal v příštím projektu Ratnama a Bachchanových. V Raavanu byly dohnáni až na dno zvráceného vztahu oběti a únosce, což sice potvrdilo jejich variabilitu pro filmový průmysl, ale zároveň se vyvarovalo duplicitě interního kouzla Gurua. ()

Reklama

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Rovnou se přiznávám, že mě Gurukant Desai (A. Bachchan) a osudy lidí s ním spjaté, příliš neoslovily. To však bylo prostředím a ústředním tématem. Obchody, továrny, boj s tiskem... Nic moc akčního, žádná výrazná romance, nic hlubšího, i když tam bylo více silných chvil, to ano. Navíc natočeno na západní způsob, kde jsem tu Indii jen viděl, ale příliš necítil. Ovšem je to natoliko kvalitní počin s výtečnými herci, že musím smeknout. A. R. R. má jasně rozpoznatelný styl skládání hudby, netypický, ale výborný. I když já raději klasiku. Slabších pět hvězd. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Při natáčení scény na kole pro hudební klip "Barso Re" se Aishwarye Rai zamotala sukně do kola a Aish se zranila, což způsobilo přestávku v natáčení. (NinadeL)
  • Zasnoubení Aishwaryi a Abhisheka bylo oznámeno 14. ledna 2007, dva dny po uvedení Gurua do kin. Vzali se 20. dubna 2007. (NinadeL)

Reklama

Reklama